Ce afaceri au făcut cele mai profitabile companii gălăţene. Topul Naţional al Firmelor Private

Ce afaceri au făcut cele mai profitabile companii gălăţene. Topul Naţional al Firmelor Private
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Companiile gălăţene care în ultimul an au obţinut cele mai bune rezultate în afaceri au fost premiate ieri, 3 octombrie, în cadrul ediţiei locale a Topului Naţional al Firmelor Private din România, desfăşurată la Teatrul Dramatic "Fani Tardini". La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţi ai mediului de afaceri, cât şi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai unor instituţii financiar-bancare, ai mediului academic, calitatea de amfitrion revenindu-i Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) - Patronatul IMM-urilor Galaţi. De altfel, la festivitate au fost prezenţi inclusiv preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, şi secretarul general al asociaţiei patronale, Liviu Rogojinaru.

La categoria marilor întreprinderi, pe prima poziţie s-a clasat Mairon SA, companie specializată în prelucrarea produselor metalurgice, aceasta reconfirmându-şi forţa economică în ascensiune. Compania a înregistrat anul trecut, la un număr mediu de 379 de salariaţi, o cifră de afaceri de 1,01 miliarde de lei şi un profit brut de 60,31 milioane de lei. Pe locul următor s-a clasat Phoenix Slag Services SRL, specializată în exploatarea haldei de zgură a combinatului siderurgic. Cu un număr mediu de 277 salariaţi, firma atins o cifră de afaceri de 107,33 milioane de lei şi un profit brut de 31,34 milioane de lei. Pe a treia poziţie pe podiumul marilor întreprinderi s-a clasat Arcada Company SA, care s-a făcut remarcată prin lucrări de infrastructură complexe, precum cele din domeniul feroviar. Cu un număr mediu de 584 de salariaţi, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 184,94 milioane de lei şi un profit brut de 21,72 milioane de lei. În zona superioară a clasamentului "greilor", ca profit raportat, s-au mai clasat SN Damen Galaţi (profit brut de 21,38 milioane de lei), Arabesque SRL (21,38 milioane de lei), Apă Canal SA (11,29 milioane de lei), Staer Internaţional SA (8,07 milioane de lei), Alewijnse Marine Galaţi (6,83 milioane de lei), Myosotis SRL (5,24 milioane de lei) şi Criomec SA (4,81 milioane de lei).

Mici şi mijlocii, profit mare

În clasamentul firmelor mijlocii, pe primul loc s-a clasat o firmă din IT, respectiv Wind River Systems SRL (profit brut - 46,09 milioane de lei), urmată de Belor România SA, specializată în importul și distribuția de îngrășăminte și exportul de cereale (profit brut - 12,96 milioane de lei) şi Neidan SRL, având ca domeniu principal de activitate jocurile de noroc şi pariurile, dar care şi-a diversificat afacerile şi în zona comercială, obţinând anul trecut un profit brut de 9,91 milioane de lei.

Chiar dacă au intrat în categoria întreprinderilor mici, sunt firme gălăţene care au obţinut rezultate demne de invidiat chiar şi de către întreprinderile mari. Primii trei în clasament au fost Next Energy Parteners SRL (profit brut - 7,72 milioane de lei), Myosotis Farm SRL (6,2 milioane de lei) şi Dicor Land SRL (5,58 milioane de lei).

La microîntreprinderi, primele locuri au revenit A.G.V. Impex SRL (profit brut - 2,02 milioane de lei), Ceteraşcom SRL (1,78 milioane de lei) şi Lorac Impex SRL (1,6 milioane de lei).

Premiu Special pentru "Viaţa liberă"

Ca în fiecare an, Topul firmelor a avut şi o secţiune de Premii speciale, pentru rezultate sau contribuţii deosebite într-un anumit domeniu. Unul dintre aceste premii, "Pentru profesionalism şi susţinerea mediului de afaceri", a revenit Departamentului Economie-Administraţie al ziarului "Viaţa liberă". Iată care au fost şi celelalte Premii speciale: "Crearea unui mare număr de locuri de muncă" - River Eye Fashion SRL; "Dinamica deosebită a dezvoltării" - Criomec SA; "Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite" - Marius Geru - Thecon SRL; "Femei manager cu rezultate deosebite" - Cristina Petcu - Poliprod Serv SRL; "Promovarea activităţilor de cercetare şi inovare" - Ship Design Group SRL; "Calitatea produselor şi serviciilor destinate mediului de afaceri" - Filiala CECCAR Galaţi; "Pentru activităţi de export" - DMT Marine Equipment SA; "Implicarea în realizarea unui volum mare de investiţii" - Arabesque SRL; "Rezultate deosebite în domeniul agroalimentar" - Saltempo SRL, Transion Agro SRL; "Susţinerea Patronatului IMM-urilor" - Universitatea "Danubius"; "Excelenţă în parteneriat" - BRD Groupe Societe Generale SA, Groupama Asigurări SA.

Ediţia naţională a Topului Firmelor se va organiza pe 2 noiembrie, la Marriott Bucureşti, şi nu ne rămâne decât să sperăm că printre premianţi se vor număra cât mai multe firme gălăţene.

Criteriile de realizare a Topului Firmelor

Criteriile care au stat la baza Topului firmelor gălăţene au fost profitul brut, cifra de afaceri şi activele deţinute, potrivit raportărilor financiare pe anul 2017, o condiţie fiind şi ca eventualele datorii la bugetele publice să nu depăşească 10 la sută.

"Cred e foarte important pentru comunitate să-şi cunoască performerii din domeniul economic, pentru că, în ultimă instanţă, ei sunt cei care generează locuri de muncă, aduc profit şi plusvaloare societăţii în care activează, inclusiv prin susţinerea bugetelor publice. Acest top este menit să-i onoreze pe cei care au obţinut cele mai bune rezultate şi, de ce nu, să-i ambiţioneze şi pe alţii să obţină rezultate cel puţin la fel de bune", a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Ca în fiecare an, Topul a avut mai multe secţiuni, pe grupe de mărime a întreprinderilor (microîntreprinderi, mici, mijlocii şi mari), aşa cum sunt ele definite în Legea IMM-urilor nr. 346/2004.

Partenerii CNIPMMR în realizarea topului sunt Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Lansare "Carta Albă a IMM-urilor" din sud-est

În cadrul acţiunilor dedicate ediţiei gălăţene a Topului Naţional al Firmelor Private din România, a fost lansată "Carta Albă a IMM-urilor” pentru Regiunea Sud-Est, din care, alături de Galaţi, fac parte judeţele Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău şi Constanţa. Lucrarea, realizată de CNIPMMR, surprinde mediul de afaceri în dinamica sa şi abordează principalele aspecte ce ţin de activitatea IMM-urilor, fiind un veritabil "barometru" al economiei.

Citit 9004 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.