Luptă pentru viaţă la doar 7 anişori. 30.000 de euro, preţul unei vieţi normale pentru Bianca | APEL UMANITAR

Luptă pentru viaţă la doar 7 anişori. 30.000 de euro, preţul unei vieţi normale pentru Bianca | APEL UMANITAR
În imagine, Bianca Maria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O fetiţă de numai 7 ani trece printr-o experienţă teribilă care o încearcă de la o vârstă când alţi copii fac primii paşi spre grădiniţă. O tetrapareză spastică şi o atrofie corticală o împiedică să vorbească şi să se mişte normal. 30.000 de euro sunt banii care i-ar da o şansă reală la o recuperare cu rezultate bune, pe termen lung. Un eveniment special pentru ajutorarea fetiţei va avea loc duminică, în Grădina Publică.

Stă "turceşte" şi urmăreşte cu ochişorii mari, căprui, tot ce se întâmplă în jurul ei. Nu poate spune, prin cuvinte, ce îi place sau nu, ce îşi doreşte, ce o supără. Nu poate explora, nu se joacă, nu merge la şcoală, dar părinţii se bucură că Bianca Maria, fetiţa lor de doar 7 ani, măcar le aude vocile şi le vede mişcările, nu mai stă în poziţia culcat şi, cel mai important, nu mai face crize. Pentru că ele, crizele convulsive, au fost cele care au declanşat coşmarul, în urmă cu patru ani.

Doborâtă de o răceală

Bianca Maria a venit pe lume prin cezariană la 39 săptămâni, după o sarcină fără probleme şi cu nota 10 la naştere. O aparent banală răceală i-a provocat o convulsie care a durat peste 30 minute. A intrat în comă, a fost intubată şi ventilată mecanic, iar după 14 zile i s-a făcut traheotomie, iar ca să poată fi alimentată, medicii i-au montat o sondă nasogastrică. Creierul micuţei suferise însă traume grave din cauza lipsei prelungite de oxigen. I s-a pus diagnosticul de tetrapareză spastică şi atrofie corticală difuză post comă. Următorii doi ani au fost teribili pentru micuţă, dar mai ales pentru părinţi. Abia după 12 luni, doctorii i-au scos sonda nasogastrică, pentru ca Bianca să poată fi hrănită normal, întâi cu seringa, iar mai apoi cu linguriţa. Toate terapiile posibile la acest moment în România au fost încercate, cu eforturi imense din partea părinţilor, pentru ca fetiţa lor să îşi revină: kinetoterapie, hidrokinetoterapie, acupunctură, terapia cu oxigen, terapia cu delfini au fost doar câteva dintre ajutoarele la care au apelat. Terapiile au dat rezultate, starea Biancăi ameliorându-se cât de cât. Patru injectări cu celule stem au ajutat-o pe fetiţă să îşi recapete din echilibru şi să poată sta acum măcar în poziţia aşezat.

Ce este tetrapareza spastică

Tetrapareza spastică este forma cea mai severă de paralizie cerebrală, frecvent asociată cu microcefalie, epilepsie, retard mintal. În această formă a bolii sunt afectate toate cele patru membre, mersul, chiar asistat, de multe ori este imposibil şi depinde de nivelul inteligenţei copilului. Tetrapareza spastică reprezintă o problemă socio-economică importantă, pentru că terapiile de recuperare sunt foarte scumpe, dar şi pentru că bolnavul este sută la sută dependent de cei din jur.

Terapii şi injecţii de 30.000 de euro

Acesta este, dintr-un foc, costul la care se ridică următoarele sesiuni de injectare cu celule stem, pe care le va suporta în noiembrie şi decembrie, şi respectiv al terapiilor pe care ar trebui să le parcurgă anul viitor. În momentul de faţă, Bianca nu mai face convulsii şi se află sub tratament, după ce, în august, a fost supusă unei operaţii de miofibrotomie pentru reducerea spasticităţii.

Eveniment pentru Bianca

Suma necesară de acum înainte pentru tratamentul micuţei este uriaşă pentru posibilităţile părinţilor, în ajutorul cărora au sărit deja oameni de bine din toată ţara. Unul dintre ei este jandarmul gălăţean Cristian Onofrei, care va organiza duminică, 21 octombrie, începând cu orele 9,00, un eveniment în Grădina Publică. Gălăţenii cu suflet şi dorinţă de mişcare prin alergare sunt din nou aşteptaţi să dea o mână de ajutor şi o speranţă unui pui de om care se chinuie pentru o viaţă aşa cum toţi copiii o merită: sănătoasă şi fără griji.

"Vom alerga în limita a zece ture de Grădină Publică, fiecare participant în funcţie de condiţia fizică actuală. Vom avea un punct de revitalizare cu apă, fructe, glucoză şi batoane de cereale. Donaţiile se vor face la locul desfăşurării evenimentului, fiecare participant putând dona orice sumă doreşte, în funcţie de posibilităţi", a precizat Cristian Onofrei, organizatorul evenimentului de duminică.

Cei care, din diverse motive, nu pot ajunge la evenimentul sportiv caritabil pot dona orice sumă doresc, într-unul dintre conturile bancare:

RO19RNCB0041043918340001 (RON), deschis pe numele Oana Colibă, la Banca Comercială Română

sau

RO94BTRLEURCRT0202987801 (EUR), deschis pe numele Mihai-Cristian Colibă, la Banca Transilvania

Citit 9185 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.