Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
6 comentarii

Gălăţenii din blocul B8, cartierul Mazepa I, vor trebui să dea o declaraţie pe propria răspundere că îşi sumă toate riscurile locuind în propriile apartamente, în cazul în care se va impune relocarea, iar ei nu vor dori să se mute. Deocamdată, autorităţile locale nu pot spune nici cauza accidentului de teren, nici cât de afectat este blocul şi nici ce măsuri se impun, pentru că expertizele sunt în desfăşurare.

Situaţia blocului B8 din Mazepa I, afectat de un accident de teren, a constituit unul dintre subiectele conferinţei de presă susţinute ieri de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Potrivit edilului, municipalitatea a găsit tocmai la Iaşi experţii de care avea nevoie. Astfel, firma Proexrom se ocupă de expertiza geo pentru 86.000 de lei, iar Proconrim va efectua expertiza structurală pentru 17.000 de euro, durata contractelor fiind de zece zile. Primăria îşi asumă în totalitate costurile pentru că, după cum spune primarul, este o situaţie de urgenţă.

Stabilizare?

"În momentul de faţă, o evaluare finală a acestui fenomen nu avem. Am început, de mai bine de o săptămână, forajele în zonă. Situaţia nu e nici cea mai gravă, dar nici foarte bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Din măsurătorile care ne parvin zilnic, mişcările au mai scăzut ca intensitate. Pare că această mişcare nu e doar într-un colţ, ci şi în celelalte colţuri ale blocului, ceea ce înseamnă că el revine, cumva, pe poziţii. Nu e nici primul şi nici ultimul bloc care a suferit sau va suferi de astfel de tasări", a spus Pucheanu, adăugând că este un imobil construit înainte de cutremurul din ’77, care nu are subsol tehnic, iar cartea tehnică nu este nici ea de găsit.

Bâjbâieli

"Se pare că, din cauza unor acumulări de apă din zona respectivă, pământul pare extrem de îmbibat cu apă. E posibil ca unul dintre motivele care au dus la situaţia cu care ne confruntăm să fie numeroasele avarii pe care le-a înregistrat Apă Canal. La toate aceste întrebări vor răspunde experţii, n-aş putea să vă spun cine este de vină. Dacă se va demonstra că cei de la Apă Canal sunt vinovaţi, ne vom îndrepta împotriva lor în instanţă, în vederea recuperării cheltuielilor pe care Primăria le-a făcut cu acest bloc", a spus Pucheanu.

O nouă anchetă socială

Primăria aşteaptă ca expertul să spună cât de afectată este structura blocului, ce măsuri se impun, dacă va fi necesară reabilitare completă sau parţială şi mai ales dacă locatarii trebuie evacuaţi. Cert este că se face o nouă anchetă socială. "La prima analiză, doar nouă dintre cei care locuiesc acolo ar fi avut nevoie de o relocare într-o locuinţă pusă la dispoziţie de Primărie. Imediat ce se va finaliza ancheta socială, vom avea o situaţie exactă. Dacă se va impune relocarea, pot rămâne să locuiască acolo doar în urma unei declaraţii pe propria răspundere că îşi asumă eventualele neplăceri", a precizat primarul.

Faptul că, în acest moment, Primăria a scos la licitaţie un contract în valoare de 10,2 milioane de lei, pentru înfrumuseţarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi strada Roşiori, nu pare ciudat pentru administraţia publică: "Lucrările de înfrumuseţare pot întârzia oricât este nevoie pentru a rezolva eventualele probleme ce se vor găsi în subsol".

Citit 9172 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2018 00:05

6 comentarii

 • postat de Eu Vineri, 19 Octombrie 2018 09:55 109.166.129.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pai sa va spun eu cine a făcut proiectele pentru aceste blocuri și unde găsiți arhiva tuturor documentelor pentru blocurile C, B Mazepa și C Tighina din Galați. Dacă nu va mișcați repede, aceasta ori va fi căscată, ori va fi prefață către Arhivele Naționale. Proiectantul acestora înainte de 1960 este ISCAS București, care a fost preluata pe rand după 89 de 2 firme, care tot pe rand au întrat în faliment. Arhiva ISCAS (peste 9 tiruri de documente) nu mai este în București.... Si este extrem de greu de inventariat.... Deci.... Cine vrea sa știe sa spună....

  Raportează
 • postat de P.D. Alex Joi, 18 Octombrie 2018 16:33 5.13.205.*** Link la comentariu
  4
  17

  Dar o EXPERTIZA SERIOASĂ (efectuată de specialiști) pe când și la SALA de HANDBAL, BADMINTON și VOLEI din complexul SIDERURGISTUL??? Sala este afectată pe toată lungimea de o fisură imensă a podelei (plăcii de bază) care a fost și este ignorată cu iresponsabilitate de fostul și actualul administrator!! Acolo SE ANTRENEAZĂ ZILNIC ȘI JOACĂ COPII SI TINERI!! ALOO!!! INTERESEAZĂ PE CINEVA DINTRE CEI (presupus) RESPONSABILI???

  Raportează
 • postat de Tirpitz Joi, 18 Octombrie 2018 15:21 82.79.236.*** Link la comentariu
  15
  16

  Orasul Gl e plin de hrube peste care s-a construit mult si prost. Tot orasul este condamnat sa se scufunde.

  Raportează
 • postat de Ramona Joi, 18 Octombrie 2018 09:21 82.137.15.*** Link la comentariu
  9
  23

  De28 de anișori o ținem într-o Demolare continuă car va dispare când vor pleca toți locuitorii orașului Nu vi se pare că incomodăm pe cineva de undeva mereu? Dacă îi duceți la tribunal pe cei de la Apă -Canal unde sunt numai EXPERȚI ÎN ȘANȚURI adică toți Șomeroii care sunt amenințați conform Prevederilor legale că dacă nu vor să SE ANGAJEZE LA PRIMUL APEL RĂMÂN MURITORI DE FOAME STATUL LE TAIE AJUTORUL SOCIAL Așa că Domnilor și Doamnelor din Consiliu local le luați BOII de la BICICLETA CARE LI SA FURAT O să coste Expertiza și Consolidarea cât UN BLOC NOU NOUȚ Dar nu intrați in PANICĂ DUPĂ beția trasă de REVELION SE VOTEAZĂ NOUL BUGET O SĂ CURGĂ EUROI PE GARLA NUMITA DUNAREA ALBASTRĂ IN RITM DE VALS O SĂ FIE RĂU CA SĂ NU FIE BINE

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 18 Octombrie 2018 08:19 90.95.63.*** Link la comentariu
  3
  26

  Oare de ce si in proiectare , in studii cum este acesta si chiar in executia unor lucrari sau teme in domeniul constructiilor se apeleaza numai la firme din Iasi.La faleza a fost o firma din iasi la parcarea supraetajata de langa Ancora tot asa si sunt numa doua exemple recente.Ce in Galati au murit toti specialistii si daca da mai este de cautat si pe la Bucuresti sau in alte centre universitare cu traditie in invatamant superior in constructii .Oare are cineva ceva interes cu acest Iasi este o intebare dar stiu ca nu se va raspunde .Poate opozitia ridica aceasta problema.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Joi, 18 Octombrie 2018 07:41 89.137.231.*** Link la comentariu
  13
  8

  De vina este vechiul IGL Galati care comasa actualele direcții locale de gospodărire locativa .Apa Canal a cazut ca musca ' n lapte.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.