Reţinut de trei ori într-un an, pentru că otrăvea copii

Reţinut de trei ori într-un an, pentru că otrăvea copii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
Unul dintre membrii celui mai recent grup de traficanţi de etnobotanice destructurat de poliţia gălăţeană a reuşit performanţa ca în decurs de câteva luni să bifeze nu mai puţin de trei acuzaţii de deţinere şi vânzare a substanţelor psihoactive în Galaţi şi Brăila. Doar al treilea flagrant s-a soldat cu trimiterea acestuia după gratii, primele două, "tratate" cu control judiciar şi arest la domiciliu, permiţându-i să-şi facă noi reţele de distribuţie a otrăvurilor pentru tineri.

Numele lui Aurel Mihailă (zis Taz), unul dintre cei patru membri ai grupării destructurate de ofiţerii Antodrog la sfârşitul lunii septembrie, apare în nu mai puţin de trei dosare de trafic de etnobotanice, toate ajunse în faţa magistraţilor în cursul acestui an. Gălăţeanul, component al mai multor grupări care se ocupau cu deţinerea şi vânzarea substanţelor cu efect psihoactiv, cu predilecţie în rândul tinerilor, a scăpat de două ori ca prin urechile acului de la a ajunge, preventiv, după gratii. Asta i-a permis să "reînvie" ca pasărea Phoenix şi să propăşească, la adăpostul unor decizii judecătoreşti, consumul de etnobotanice, atât de periculoase pentru sănătatea fizică şi psihică a consumatorilor.

Prima "cădere", în martie

Sfârşitul lunii martie 2018 era bifat de ofiţerii Antidrog şi de procurori DIICOT printr-o mega-acţiune extinsă în trei judeţe. 29 de descinderi au fost efectuate în Galaţi, Brăila şi Constanţa, în baza informaţiilor că o gaşcă de dealeri, bine constituită, cu atribuţii precise, se ocupa cu traficul de substanţe interzise. Drept probe, au fost ridicate atunci 2,5 kilograme de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, aproximativ un kilogram de cannabis şi suma de 25.000 de lei. 53 de persoane au fost duse la audieri, printre ele aflându-se şi nouă tineri care aveau să rămână în custodia procurorilor ca principali suspecţi. Printre ei, şi Aurel Mihăilă, vizat, ca toţi ceilalţi, de acuzaţii de trafic demarat în cursul anului 2017. Tribunalul Galaţi, instanţa unde procurorii DIICOT au cerut arestarea celor nouă, respectiv Cristi Marius Perju, Marian Vasilescu, Aurel Mihăilă, Alexandru Sorin Baciu, Adrian Zidaru, Octavian Sorin Milea, Cristian Relu Straton, Cristian Muia şi Radu Cosmin Cucu, a emis mandate de arestare preventivă doar pentru doi dintre aceştia. Perju şi Cucu au ajuns după gratii, iar ceilalţi şapte au fost puşi sub control judiciar. Contestaţia, depusă de arestaţi şi procurori la Curtea de Apel, a lăsat neschimbată decizia Tribunalului, la începutul lunii aprilie.

Filiera chineză

În prima jumătate a lunii iulie 2018, Mihăilă, de data aceasta într-o grupare cu o nouă formulă, mult mai restrânsă, ajungea din nou faţă în faţă cu procurorii. Poliţiştii au intrat pe firul unei afaceri de trafic cu etnobotanice importate tocmai din China, prin intermediul unor site-uri, şi vândute în Galaţi, cu preponderenţă în locurile frecventate de tineri. 11 percheziţii au fost necesare pentru a proba că Aurel Mihăilă, Alexandru Abid Hamid şi Vasile Artene se ocupau cu negoţul de otrăvuri, dar şi cu alte chestiuni, colaterale.

"Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, s-au identificat şi ridicat aproximativ 500 de grame de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 150 de grame de cannabis, grindere şi cântare electronice folosite în activitatea de comercializare a substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum şi peste 5.000 de ţigarete de provenienţă Republica Moldova, fără timbru de accizare, un pistol tip airsoft cu şase cartuşe şi 33 de telefoane smartphone, sigilate şi fără documente de provenienţă", se arată în comunicatul DIICOT, emis imediat după descinderi. Procurorii au cerut din nou arestarea preventivă a celor trei suspecţi, numai că Tribunalul a fost din nou greu de convins. Mihăilă, Hamid şi Artene au fost plasaţi în arest la domiciliu. Sub această măsură, care a fost prelungită lunar, la 30 de zile, aveau să-l găsească anchetatorii pe Mihăilă ca suspect într-o altă "combinaţie", la finele lui septembrie.

Arestat abia la a treia "boacănă"

Cât timp a fost în libertate, în primăvară, Mihăilă nu ar fi stat degeaba, se pare, punând la cale noi formule de a obţine câştiguri, după principiul "nu pune toate ouăle în acelaşi coş". Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii DIICOT  au bifat numele lui "Taz" într-un al treilea dosar de operaţiuni neautorizate cu susbstanţe susceptibile a avea efecte psihoactive pe 25 septembrie, după ce au stabilit că, începând cu luna mai 2018, gruparea formată din Aurel Mihăilă, Nick Robert Anghel, Marcel Romeo Diaconu şi Serafim Negruţ se apucase de procurat şi vândut substanţe interzise, cu zece lei doza. "În urma percheziţiilor, au fost ridicate 1,5 kilograme de substanţe de acest fel, fiind indisponibilizaţi 6.240 de lei, 320 de euro, precum şi cinci telefoane mobile. 30 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Galaţi, în vederea continuării cercetărilor. Faţă de patru persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, ulterior acestea fiind arestate preventiv", se arată în comunicatul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Toţi cei patru, suspectaţi că au împânzit cu preponderenţă zona liceelor, unde îşi plasau marfa ieftină consumatorior tineri, au atacat decizia Tribunalului şi au cerut Curţii să fie puşi libertate. Instanţa superioară a respuns contestaţiile ca nefondate, printr-o decizie definitivă, pronunţată pe 3 octombrie.

Citit 11522 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.