Postul de pivot, moştenire de familie pentru Rareş Costea. Pe urmele tatălui, la lotul naţional de HANDBAL

Postul de pivot, moştenire de familie pentru Rareş Costea. Pe urmele tatălui, la lotul naţional de HANDBAL
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rareș Costea, unul dintre tinerii handbaliști gălăţeni cu mari perspective, component al lotului naţional de juniori, avea puțin peste doi ani când a luat prima oară contactul cu acest sport, intrând pe teren la finalul unui meci al tatălui său, Valeriu Costea, fost component al echipei naţionale şi, de câţiva ani, antrenor al formaţiei feminine de primă ligă din Galaţi. Joacă pe acelaşi post ca tatăl său în trecutul nu prea îndepărtat, cel de pivot.

Din public, direct în brațele tatălui

"Rareș s-a descoperit singur. Venea la fiecare meci, iar la unul dintre ele a sărit în teren spre mine și de acolo, ușor - ușor, a început totul, mai ales că în casă se vorbea o singură limbă - a handbalului", a spus tatăl lui Rareș, Valeriu Costea, antrenorul echipei feminine a CSM Galați.

Component al echipei naționale de cadeți a României, medaliat cu bronz la Campionatul Naţional de juniori III, când a fost desemnat cel mai bun apărător al turneului final şi totodată cel mai bun pivot, Rareș Costea (15 ani) calcă pe urmele tatălui său, care îi este atât un model de jucător, cât și un critic, constructiv, fapt ce s-a dovedit a fi o plus-valoare în comparație cu alți sportivi de vârsta lui.

"În mine are un critic, unul constructiv. Chiar dacă se spune că nu ar trebui ca tatăl sportivului să fie și criticul său, sunt unul în sensul bun al cuvântului. După fiecare meci sau antrenament, când mergem acasă, discutăm despre ce trebuia să facă în teren. Luăm și explicăm lucrurile, avem tabla de lucru și analizăm traseele și soluțiile", a spus Valeriu Costea.

Curajul de a vrea mai mult

Dacă la început juniorul se "pierdea" în explicațiile tatălui, cu timpul a devenit mai încrezător în sine, stare care a venit și ca urmare a colaborării cu echipa de seniori a CSU Galați. "De când se antrenează cu echipa de seniori este mai curajos, mai ales când joacă cu copiii de vârsta sa. Este o altă forță și, mai ales, o altă mentalitate", a completat tatăl sportivului.

Rareș, care este elev în primul an de liceu, la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", deși a avut numeroase oferte de la cluburi din țară, a ales, cel puțin pentru moment, să rămână în Galați. "Joc fără presiune, din plăcere. Anul acesta, am avut cinci oferte din țară, dar am decis să rămân aici. Pe viitor vreau să ajung la echipa de seniori, dar depinde și de obiectivele pe care și le-au propus aceștia", a spus Rareș.

"E bine că gândește atât de sus, i-am spus să nu se mulțumescă cu puțin. Poate că eu am greșit trăind doar prezentul, atunci când m-am întors din Franța, în 2006, după patru ani", a completat Valeriu Costea. Experienţa din care încearcă să-i împărtăşească lui Rareş cât mai mult este extrem de vastă. Timp de 14 ani a fost component al loturilor naționale ale României: la juniori, tineret și seniori; campion național la juniori cu CSŞ Galaţi; a debutat în prima ligă la CSU Galaţi, apoi cu Steaua București a fost de două ori campion național la seniori și o dată vicecampion național; vicecampion la "Mondialele" militare; câştigător de două al "Cupei României" cu Steaua; semifinală în Cupa EHF cu Dinamo; în perioada 2002-2006 a evoluat în Franța; în 2013 a preluat conducerea echipei gălățene HC Danubius, devenită în acest an CSM Galați, ce se află în al treilea sezon consecutiv în Liga Națională.

CSM Galați, meci în deplasare la Slatina

Echipa de handbal feminin CSM Galați va juca, astăzi (ora 18.00), cu formația CSM Slatina, în cadrul etapei a 10-a din Liga Națională. Gălățencele se află pe locul 12, cu 4 puncte, la egalitate cu HC Dunărea Brăila (locul 11), ambele în zona de unde se ajunge la barajul de menținere în prima ligă. CSM Slatina, cu 10 puncte, ocupă locul 10. CSM Galați vine după o înfrângere neașteptată, cu ultima clasată, CS Universitatea Cluj-Napoca, scor 21-27.

Citit 2312 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2018 11:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.