Modernizarea europeană a stins lumina în cel mai mare parc al Galaţiului. Grădina Publică, salvată din beznă de Târgul de Iarnă (FOTO)

Modernizarea europeană a stins lumina în cel mai mare parc al Galaţiului. Grădina Publică, salvată din beznă de Târgul de Iarnă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pe 10 mai 2011, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, venea la Galaţi, împreună cu premierul Emil Boc, pentru a semna contractul de finanţare europeană al proiectului "Modernizare Grădina Publică", finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Titulatura proiectului era însă greşită pentru că - după cum spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi - un monument istoric, aşa cum este Grădina Publică, nu poate fi modernizat, ci restaurat şi conservat. Lucrările s-au finalizat cu întârziere pentru că reabilitarea fântânii arteziene - elementul central al Grădinii - nu fusese inclusă în proiectul european. Necazurile au apărut, însă, după inaugurare. Grădina Publică are probleme majore cu iluminatul public, modernizat cu bani europeni. Deşi proiectul prevedea că 439 de lampadare vor lumina grădina, iar 55 de proiectoare vor da lumină colorată, gălăţenii au obosit să reclame că, după lăsarea serii, parcul e mai mereu cufundat în beznă! Şi, dacă tot a expirat perioada de garanţie a proiectului european, autorităţile se pot apuca să refacă alimentarea cu energie electrică a Grădinii Publice. Până atunci însă, parcul întunecos e gătit de zor cu ghirlande şi decoraţiuni festive, pentru a găzdui Târgul de Iarnă, eveniment care, cel puţin temporar, va readuce lumina pe aleile Grădinii Publice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe 10 noiembrie 2018, perioada celor cinci ani de garanţie a proiectului european "Modernizare Grădina Publică Galaţi" a expirat. De altfel, micul panou care atestă investiţia europeană e pitit astfel încât doar portarul din cabina de pază să-l poată vedea, de parcă şi autorităţile s-ar ruşina de ce-a ieşit.

CITEȘTE ȘI: Un proiect gălăţean unic face auzit glasul copiilor cu autism. Centru înfiinţat printr-o investiţie cu fonduri europene

Pe scuarul principal n-a mai rămas nici fir din gardul viu care exista acum cinci ani, la inaugurare. Locul de joacă amenajat cu fonduri europene a fost închis temporar, din noiembrie 2017 şi până în iunie 2018. Măsura a fost luată unitar, după ce Protecţia Consumatorilor a descoperit, în urma unui control, că niciun loc de joacă din Galaţi nu are autorizaţie de funcţionare şi nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement.

Aleile sunt, pe alocuri, tasate sau denivelate, şi nu mai există niciunul dintre suporturile pentru laptop, dotate cu coolere, montate pe unele bănci. Locul de socializare pentru vârstnici e distrus: una dintre mesele de şah este spartă, iar şezuturile din lemn ale băncilor lipsesc, sunt rupte, putrezite, dar le-au rămas cuiele. Scara monumentală dinspre autodrom este deja crăpată şi fisurată.

Mult mai gravă este, însă, lipsa iluminatului public, o situaţie revoltătoare pentru un parc inclus pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului (cod GL-II-s-B-03800). Datată la mijlocul secolului XIX, Grădina Publică încheie Ansamblul urban "Strada Domnească", înscris în patrimoniul istoric al Galaţiului.

Povestea unui parc istoric

După cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, "la 1 octombrie 1846, Comisia de înfrumuseţare încheie cu supusul austriac Ioan Zamero un contract pentru amenajarea Grădinii", în plan fiind prevăzută "punirea a 3.500 de pomi şi regularizarea drumurilor în ea".

Aceasta, însă, nu a mai fost realizată, căci, după vizita la Galaţi, din august 1857, a caimacamului Nicolae Vogoride Conachi, aflăm că a crescut ritmul lucrărilor edilitare, între care se număra şi "plănuirea unei Grădini Publice".

"Lucrările au început mult mai târziu, în 1861, când a fost parcelat terenul, iar în anul 1864, în vremea pârcălabului Iorgu Ghica, a fost amenajată prin construirea unei sere pentru flori şi au fost aduşi arbuşti din Austria şi Turcia", spune Marius Mitrof.

Potrivit acestuia, la 1890, Grădina Publică era una dintre cele cinci grădini publice ale oraşului amintite de Moise N. Pacu în lucrarea "Cartea Judeţului Covurlui". Parcul se afla la extremitatea nord-estică a oraşului şi oferea "o privelişte splendidă spre linia ferată (construită în perioada 1869-1872), Lacul Brateş şi Basarabia".

CITEȘTE ȘI: Cel mai mare proiect european din Galaţi. 180 milioane de euro pentru infrastructura de apă şi canalizare

Prin 1889, în Grădina Publică se putea juca popice şi crichet. 

În anul 1923, în mijlocul Grădinii s-a construit un bazin de piatră de 20 de metri şi 1,2 metri adâncime, pentru o fântână arteziană, bazin încadrat de cele două sarcofage descoperite la Tirighina-Bărboşi şi, respectiv, pe Lozoveni.

În 1927, după cum scrie Gheorghe N. Munteanu Bârlad, în cartea "Galaţii", Grădina Publică ocupa 12 hectare cu frumoase plantaţii, alei şi straturi de flori. Iar în cele două sere mari, refăcute în 1913, puteau fi admirate "plante exotice şi flori de o rară frumuseţă".

Potrivit lui Marius Mitrof, în 1956, au fost dezvelite busturile lui I. L. Caragiale şi George Enescu, realizate din piatră artificială de Andrei Ostap, şi, respectiv, Florica Ioan, înscrise astăzi pe Lista Monumentelor Istorice.

După 1960, au fost retrasate aleile, iar arteziana din centrul Grădinii a fost înlocuită cu o fântână arteziană în formă de cupă, având diametrul bazinului de 19 metri, iar bordura de 1,1 metri, decorată la exterior cu mozaic, realizată de artiştii Stela Gănescu şi Nicolae Constantinescu.

În 2011, în Grădina Publică aleile erau deteriorate, cu dale sărite şi crăpate, vegetaţia îmbătrânită şi degradată, iar băncile vechi - mâzgălite ori sparte.

"Greul de-abia acum începe"

Aşa avertiza prim-ministrul Emil Boc, prezent la Galaţi, pe 10 mai 2011, când ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, şi primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, semnau contractul de finanţare europeană pentru "Modernizarea Grădinii Publice". La acel moment, autorităţile se lăudau cu un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro - asistenţă nerambursabilă. Promiteau o Grădină cu vegetaţia refăcută şi îmbogăţită, alei reabilitate, mobilier urban nou, loc de joacă pentru copii şi o zonă de petrecere a timpului liber pentru vârstnici. Managerul proiectului, Rodica Câmpeanu, declara că se va încerca o nouă amenajare peisagistică a Grădinii, care urma să fie iluminată de 439 lampadare şi 55 de proiectoare cu lumină colorată.

Noroc de peisagistul francez!

În octombrie 2011, în vreme ce se lansa licitaţia pentru execuţia lucrărilor, proiectul de modernizare a Grădinii Publice era modificat cu ajutorul unui peisagist francez. Vizitând parcul, acesta descoperise că o serie de elemente, precum gardul, sunt originale, datează de la 1890, iar acum riscau să dispară…

"Primăria a depus proiect de modernizare, o titulatură cu totul greşită pentru un monument istoric, şi asta pentru că un monument istoric nu poate fi modernizat, ci restaurat, conservat, întreţinut pentru a reda contemporaneităţii un aspect din spiritul şi moda unei vremi apuse. Modul în care s-a lucrat a fost, poate, plăcut la momentul recepţiei. Dar acum, după trecerea timpului, se pare că execuţia lucrărilor n-a fost de cea mai bună calitate", spune, privind retrospectiv, Marius Mitrof.

Lucrări în prelungiri

În martie 2012, Grădina Publică şi-a închis porţile pentru a permite constructorului, asocierea Pallegrini SRL & SC TLSIT SRL, să execute lucrările în valoare de 6.967.665 de lei cu TVA, care ar fi trebuit să se încheie în mai 2013.

Modernizarea putea fi gata înainte de termen, după cum susţinea, în august 2012, noul primar al Galaţiului, Marius Stan, numai că reabilitarea fântânii arteziene - elementul central al Grădinii Publice - nu fusese inclusă în proiectul european. S-a organizat în grabă o licitaţie pentru că fântâna avea fundaţia fisurată şi înclinată. Reabilitarea ei a costat 945.669 de lei cu TVA de la bugetul local, fiind realizată SC Primo SRL & SC Montaj Term SRL.

În mai 2013, când lucrările erau departe de finalizare, s-a descoperit că e necesară şi consolidarea taluzului dinspre autodrom, în proiect fiind prevăzută doar cosmetizarea scării ornamentale, care, din cauza alunecărilor de teren, ajunseseră să stea în aer.

Inaugurare cu spectacol

Pe 21 septembrie 2013, seara, Grădina Publică modernizată şi-a redeschis oficial porţile cu un frumos spectacol muzical, la finalul căruia a fost pornită, triumfal, fântâna arteziană, iluminată feeric. A doua zi după inaugurare, arteziana nu funcţiona. În parc, gălăţenii nu regăseau "vegetaţia refăcută şi îmbogăţită cu 165 de bucăţi arbori de diferite specii - tei, platan, castan, jugastru, frasin, 294 de arbuşti, 1.900 de metri liniari de gard viu şi 24.417 de mp de gazon", promisă în proiect. În unele zone, pământul era doar săpat, în altele nu fusese nici măcar adus la acelaşi nivel. Grădina Publică se termina brusc şi abrupt în faţa scărilor nereabilitate pentru că versantul aştepta consolidarea. În schimb, 50 de bănci aveau suporturi speciale pentru laptop, dotate cu coolere, care nu aveau însă să reziste ploilor, vântului şi… hoţilor!

CITEȘTE ȘI: Un proiect european făcut degeaba. Parcarea pentru TIR-uri, transformată în cimitirul rablelor

În octombrie 2013, la nici două săptămâni de la inaugurarea investiţiei din Grădina Publică, proaspetele alei erau peticite cu plombe, pentru că nu rezistaseră sub greutatea unor utilaje care interveniseră pentru aducerea la nivel a pământului pentru flori. Rigolele de pe marginea aleilor erau pline de frunze şi de pământ, iar unele dintre grilele metalice erau îndoite sau deplasate. Versantul oferea aceeaşi imagine-dezastru: scări măcinate şi şanţuri săpate.

În noiembrie 2013, la conferinţa oficială de închidere a proiectului european, autorităţile bifau încântate succesul investiţiei.

Iluminatul a tot intrat la apă

Din primăvara anului 2014, la aproape şapte luni de la inaugurarea cu fast a modernizatei Grădini Publice, stâlpii de iluminat au început să cedeze. Ba se înclinau, ba le atârnau felinarele, ba cetăţenii sesizau că tot mai multe lumini nu se aprind. "E de la ploaie. S-a infiltrat apa şi a afectat cablurile", explicau paznicii Grădinii.

"Iluminatul din Grădina Publică este afectat de o avarie la instalaţia de alimentare cu energie electrică, generată de umiditatea excesivă din ultima perioadă. Situaţia se va remedia", a fost explicaţia pe care o dădea, la fiecare sesizare, Biroul de presă al Primăriei.

Iar sesizările se înmulţeau! "De luni bune, iluminatul din Grădina Publică nu mai funcţionează! E beznă totală! E locul ideal pentru furturi sau violuri. Nu poţi, practic, să ieşi cu copilul seara în parc", reclamau, scoşi din răbdări, gălăţenii.

În iunie 2018, Grădina Publică oferea o atmosferă sinistră, după lăsarea serii. Gălăţenii care ar fi vrut să se bucure de răcoare, de aer curat, de parfumul teilor şi de spectacolul pe muzică al fântânii arteziene aveau nevoie de lanterne, pentru a găsi aleile şi băncile. La ora 21,59 fix, arteziana se oprea brusc, cu tot cu spoturile colorate de lumină, şi se cufunda, la fel ca întregul parc, în beznă şi linişte rău prevestitoare!

Ce s-a realizat cu bani europeni

"Iluminatul public a făcut obiectul investiţiei proiectului "Modernizare Grădina Publică Galaţi", fiind modernizat conform documentaţiei tehnice întocmite în anul 2009, aprobată în cadrul proiectului de finanţare nerambursabilă", ne comunica, în septembrie, la solicitarea noastră, Primăria Galaţi.

Aceasta susţinea că valoarea finală a proiectului european "Modernizare Grădina Publică", conform contractului de finanţare, a fost de 7.594.126 lei cu TVA, din care asistenţă financiară nerambursabilă - 7.442.244 de lei cu TVA, iar contribuţia municipalităţii - 151.882 de lei.

"Lucrările executate au constat în: spaţii verzi - plantări arbori, arbuşti, gard viu, gazon; sistem de irigaţii; reabilitare chioşc zona vârstnici; reabilitarea împrejmuirii; reţea de apă şi canalizare; mobilier urban - bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, cabine de pază; reţea iluminat", preciza Primăria.

Când va fi lumină?

"În conformitate cu durata normală de utilizare a anumitor componente ale sistemului de iluminat, anumite subsisteme trebuie periodic inspectate şi revizionate, în principal în asigurarea etanşeităţii în condiţii meteo variate. Nefuncţionarea parţială şi temporară a unor lămpi determină necesitatea înlocuirii anumitor componente cu durata normală de utilizare expirată, în cadrul revizionării care are loc periodic şi care se află în curs de pregătire a documentaţiei aferente", răspundea Primăria Galaţi, asigurându-ne că deficienţele sunt, ca de fiecare dată, "în curs de remediere".

CITEȘTE ȘI: Investiţie cu impact social, din bani europeni. 450 de porții de viață pentru cei mai săraci gălățeni

"Acolo trebuie să fie făcute nişte modificări la sistemul de iluminat, la alimentarea cu energie electrică. Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al tuturor, a fost greşit proiectul tehnic de la bun început. Urmează să se intervină şi să se remedieze problemele. Din câte ştiu eu, demersuri sunt făcute, dar n-aş putea să vă spun care este stadiul lor", declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, căruia îi revine misiunea de a rezolva problemele proiectului european iniţiat şi pus în operă de predecesorii săi, Dumitru Nicolae şi Marius Stan.

De atunci şi până acum, singura schimbare în Grădina Publică este montarea unui sistem de supraveghere video, pentru care Primăria a încheiat un contract de 40.031 de lei cu SC X SERV SRL Galaţi.

Găteală pe întuneric

Joi seara, pe 15 noiembrie 2018, lămpile a zeci de stâlpi de iluminat nu funcţionau în Grădina Publică, şi alei întregi erau cufundate în întuneric. Cu toate acestea, se lucra de zor la împodobirea parcului cu ghirlande şi decoraţiuni festive, pentru că aici va fi organizat, în premieră, Târgul de Iarnă. De pildă, fântâna arteziană, care şi-a încetat funcţionarea până la primăvară, pare pregătită să se transforme într-un strălucitor brad de Crăciun. O idee bună, care nu rezolvă, însă, problema de bază cu care se confruntă Grădina Publică modernizată cu bani europeni - lipsa iluminatului public.

Foto: Anca Melinte, Sonia Baciu, Arhiva VL

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 16207 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.