Minune! Numele primarului, într-un reșou. Galațiul intră cu adevărat în atmosfera sărbătorilor | PAMFLET

Minune! Numele primarului, într-un reșou. Galațiul intră cu adevărat în atmosfera sărbătorilor | PAMFLET
Vechiul reșou de Galați, brand de renume național. Simți că vine Crăciunul
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cine se chinuie va avea de câștigat. Nu este numai o traducere după ureche a unui important pasaj din Biblie, ci și constatarea care se impune după descoperirea uluitoare a unui gălățean care încă nu se încălzește convențional, cu centrală de apartament sau la microcentrala de cartier. Într-un reșou vechi de pe timpul lui Ceaușescu, acesta a văzut numele edilului-șef Ionuț Pucheanu.

"Eu l-am votat pe Durbacă"

Câteva mii de gălățeni încă nu au căldură în casă, opt microcentrale de cartier nefiind încă funcționale, cu toate că a trecut 1 Decembrie, s-a cărat și Moș Nicolae, iar Pro TV a difuzat deja prima serie din eternul chin cinematografic "Singur Acasă". Știrea este însă alta: un cititor al "Vieții libere", domnul Vasile Căldurățeanu, ne-a trimis la poșta redacției o fotografie sugestivă. În reșoul cu care încearcă să treacă peste sărbătorile de iarnă, acest contribuabil în vârstă de 65 de ani a descoperit numele primarului municipiului. "Am zis mai întâi c-o fi murdar reșoul ăsta la care mă încălzesc de vreo cinci-șase ani, de pe timpul lui Marius Stan. Mi-am pus ochelarii de citit și m-au trecut fiorii. Era numele Pucheanu. Un vecin mi-a zis că e primarul Galațiului, eu n-am știut, că l-am votat pe Durbacă", povestește omul.

Credea că sunt urme de untură

Vasile Căldurățeanu este și mai intrigat deoarece, în momentul în care l-a izbit minunea din aparatul de încălzit, își prepara prânzul. "Luasem niște cabanoși și i-am pus pe reșou ca să-i prăjesc. I-am întors de câteva ori, se și încălzise binișor în bucătărie, că așa e cel mai bine, să fac două lucruri deodată. Gătesc și mă și încălzesc. Și, cum ziceam, am văzut ceva sub cabanoși și nu știam ce naiba e. Să fie marca reșoului, m-am întrebat? De unde, n-am auzit de plitele Pucheanu. Apoi am crezut că scrie Paușal. Am chemat vecinul și ne-am minunat amândoi. Iar eu credeam că s-a scurs niște grăsime în interior, dar, vedeți dumneavoastră, nu era de la grăsime", își continuă povestea gălățeanul, care, cu această ocazie, a devenit vedetă în cartier.

Aparatul, cumpărat de pe OLX

La auzul veștii, sute de concitadini au început să mișune prin fața blocului și a ușii lui Căldurățeanu, mulți dintre ei fiind invidioși că nu li s-a întâmplat lor o asemenea bucurie. "Ce dracu’ să mai zici? Ce fel de Dumnezeu e ăsta? Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Eu n-am primit nici ăia 3.000 de lei să-mi iau centrală, stau și în frig, dar la alții apare numele primarului în reșou. Eu tot nu cred că e o minune, are clar pile la Primărie", declară unul dintre cetățenii malițioși, aflat în pelerinaj la reșoul supranatural. Un altul intenționează să-l dea în judecată pe Căldurățeanu: "Eu i-am vândut reșoul, că l-am pus pe OLX și i l-am dat pe te miri ce. N-a văzut atunci că e numele domnului primar în el? De ce a tăcut? Îmi vreau lucrul divin înapoi!".

Hugo Cabanoss

Pamflet în versuri

Birjarul Inutil (şi alde nimeni) de Submarin Cosorescu

Se scarpină pe capră birjarul inutil -

oraşul nu mai are nici gaz şi nici fitil,

oraşul putrezeşte cu astfel de cârmaci

ales de alde nimeni şi mulţi... n-ai ce să faci!

Ciracii lui fac nani şi cască virtuos,

se scoală, freacă menta, gândesc până la os

cum să îngroape urbea-n manele şi în circ...

aleşii l-alde fotbal şi linşi de-alde covrig!

E placul populimii să pună pe grătar

tâmpenii alăptate de-asemenea birjar...

îl laudă prin crâşme şi prin autobuz,

dar scroafa gălăţeană e moartă-n cucuruz!

Cetatea se dărâmă, abia mai suflă... vai,

alegătorii scuipă prezentul în tramvai,

în ochi, în sănătate, în şcoală şi-n statui -

doamne, ce trişti sunt câinii n-oraşul nimănui!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

"Scurtele" săptămânii. Sufletul lui Iancu la Cudalbi

* Primarul comunei Cudalbi a împodobit Monumentul Eroilor cu bradul lui Moș Crăciun. Ștefan Drugan, edilul de frunte al localității, crede că numai așa vor avea de câștigat toți oamenii din comună. În noaptea de Ajun vor fi vizitați de sufletul lui Avram Iancu.

* Așa-zisa Gală dedicată Centenarului din holul Universităţii "Dunărea de Jos", eveniment finanţat de Ministerul Culturii, este anchetată de autorități după ce subiectul a fost tratat și de presa națională. Se dorește aflarea adevărului: ca antreu s-a servit pui de baltă sau focaccia alla genovese?

* Municipiul Galați și nouă comune din județ vor avea Internet gratuit în spațiile publice. La privata din fundul curții semnalul va fluctua: când 3G, când brusture.

* Pe Faleza Superioară a Dunării a fost inaugurată o trecere de pietoni care se termină într-un copac. S-a încercat mai mult, dar nu e vina muncitorilor că, în locul pomului, nu se afla niciun garaj.

Gala Galațion

Transurb introduce căruțe pe trasee

După ședința de Consiliu Local în care s-a luat decizia ca timpul de aşteptare a autobuzelor în staţii să crească, numărul curselor Transurb scăzând simțitor, conducerea societății de transport public vine cu o idee europeană: transport ecologic. Primarul afirma în aceeași ședință că autobuzele "transportă aer". Prin urmare, directorul Transurb, Mihai Cadinoiu, va introduce pe trasee căruțele trase de cal. "Am priceput ironia domnului primar. La anumite ore, dimineața, mai ales, autobuzele transportă aer stricat. De aceea, cu căruța e cel mai bine, e eco, așa cum vrea Uniunea Europeană", comentează Cadinoiu.

Transporto-Franco

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

CITEȘTE ȘI: Volkswagen face mașini pentru săraci!

Citit 4832 ori Ultima modificare Marți, 11 Decembrie 2018 00:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.