La Polul Nord, pe un vas de croazieră construit cu tablă din Galaţi (VIDEO)
Foto: PONANT

La Polul Nord, pe un vas de croazieră construit cu tablă din Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primul vas de croazieră spărgător de gheaţă din lume, destinat explorării mărilor nordice, va fi construit cu tabla groasă navală livrată de combinatului ArcelorMittal Galaţi. Nava, ce va asigura condiţii de lux pentru 270 de pasageri, va avea 30.000 de tone şi o lungime de 150 metri, urmând să fie dată în folosinţă în 2021.

Spărgătorul de gheaţă va purta numele unui celebru explorator al ţinuturilor polare – comandantul Jean-Baptiste Charcot – şi va fi operată de firma franceză PONANT, specializată în organizarea de croaziere şi expediţii de lux. Astfel, la bordul navei „Le Comandant Charcot”, vizitatorii vor beneficia de confort şi servicii de cinci stele, în restaurante, spa, spaţii de recreere, dar, cel mai important, vor putea participa activ şi la activităţile de explorare a Oceanului Arctic, a Polului Nord, a Groenlandei şi a banchizelor altfel inaccesibile unor nave obişnuite. „E mai mult decât o croazieră convenţională, e o veritabilă expediţie polară pe urmele marilor exploratori”, promite amatorilor de aventuri compania ce va opera nava. Conform armatorului, spărgătorul de gheaţă va explora zona Polului Nord atât ca navă de croazieră, cât și ca laborator științific destinat unor misiuni operaționale și de cercetare oceanografică.

Vasul de croazieră va fi realizat la Şantierul Naval VARD din Tulcea, parte a Grupului Fincantieri. Construcția vasului de explorare polară "Le Comandant Charcot" a început oficial cu ceremonia tradițională de tăiere a primei table, care a avut loc pe 6 noiembrie. Din punct de vedere tehnic, acesta va fi primul vas de explorare care va depăși standardele de mediu stabilite în reglementările internaționale. Astfel, “Le Comandant Charcot” va avea o propulsie hibridă: electrică, dar și pe gaz natural lichefiat.

"Suntem extrem de mândri să fim parte a realizării navei “Le Comandant Charcot”. Am pus la punct soluții tehnice și comerciale speciale pentru acest proiect de prestigiu, care demonstrează capabilitatea noastră de a livra pentru provocări noi și dificile. Nu va fi doar o navă de croazieră și de cercetare, ci și un punct de referință în privința respectării mediului înconjurător", a declarat Bogdan Grecu, directorul general al ArcelorMittal Galați.

De altfel, tabla groasă produsă de ArcelorMittal Galaţi pentru construcţii navale, tablă capabilă să facă faţă inclusiv unor condiţii extreme, este folosită şi în alte proiecte importante. Un exemplu edificator în acest sens este spărgătorul de gheaţă pentru cercetări ştiinţifice destinată Diviziei Antarctice Australiene. Nava „Nuyina”, construită în Şantierul Naval Damen Galaţi, a trecut cu bine, în luna septembrie, testul critic de plutire, iar în prezent lucrările se desfăşoară din plin, astfel încât, la sfârşitul anului viitor, să poată fi executate primele teste de spargere a gheţii, teste ce se vor desfăşura în Norvegia. Spărgătorul de gheaţă „Nuyina” va fi cea mai importantă navă de cercetare a Australiei, pornind de la construcţie până la laboratoare şi echipamentele ştiinţifice asigurate cercetătorilor, întregul proiect fiind în valoare de peste 2 miliarde de dolari.

Citit 5454 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.