Micro 17. Cartierul NASA din Galaţi

Micro 17. Cartierul NASA din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

I se mai spune de către locatarii săi „cartierul NASA”, evident, „la mişto” – arma dintotdeauna a românului. Cartierul de locuinţe sociale din Micro 17 este unul din puţinele locuri din Galaţi în care furnizorii de internet şi televiziune prin cablu n-au ajuns, de-aici şi puzderia de antene de satelit dintre blocuri care a adus această poreclă.

Deşi, ca amplasament, este identificat cu cartierul Micro 17, campusul social din din apropierea drumului de centură pare rupt de oraş. O dovadă în acest sens este şi faptul că niciun furnizor de internet şi TV prin cablu n-a ajuns până aici. Nici gazele n-au fost trase şi nici curent electric nu este decât la şase dintre cele 14 blocuri, de la M1 la M6. Restul mai au de aşteptat. Cât? Încă nu se ştie.

„Acum doi ani, s-au dat toate repartiţiile într-o zi, dar numai şase blocuri sunt locuite. În glumă, îi spunem cartierul NASA, pentru că foarte mulţi dintre locatari şi-au instalat antene de satelit între blocuri. Şi semnalul la telefon este foarte slab, se întrerupe de multe ori. Nu avem nici gaze, toată lumea foloseşte boilere. De fapt, totul este pe curent electric, dar curent nu au decât cele şase blocuri locuite. Înţeleg că nu s-au încheiat contractele cu Electrica. Iluminatul stradal nu a funcţionat niciodată şi nu e lumină nici pe casa scării, de aceea, seara, folosim aşa ceva”, ne spune unul dintre locatarii din zonă, scoţând dintr-un buzunar interior o ditamai lanterna.

Singurul traseu Transurb din zonă, desfiinţat

Izolarea de restul oraşului a campusului social din Micro 17 este evidentă şi dacă te uiţi că un singur traseu de autobuz trece prin zonă: 14, unul la 60 de minute. De fapt, trecea, pentru că de astăzi, 17 decembrie, acest traseu a fost desfiinţat. Într-o adresă înaintată Primăriei, Transurb precizează că desființarea traseului de autobuz 14 este motivată „și de faptul că se vor demara lucrările de amenajare a drumului de centură”. Cu toate astea, sunt câteva sute de oameni care locuiesc în acest cartier de locuinţe sociale, la care probabil că nimeni nu s-a gândit când s-a decis desfiinţarea traseului 14. Pentru ca aceştia să poată ajunge cu transportul public undeva în oraş, trebuie să meargă pe jos câteva sute de metri până la cea mai apropiată staţie a lui 28 – asta, doar dacă vor să ajungă la mall-ul de pe Coşbuc sau în Micro 19, la capătul troleului. Dacă au treabă în altă parte a oraşului, atunci ei trebuie să o ia pe jos până la capătul lui 9, în Ţiglina 3, sau spre staţiile de la Neacşu sau Spitalul Judeţean. „Eu fac cam 40 de minute să-mi duc fetiţa la Şcoala 22. Dacă-l scot şi pe nenorocitul ăsta de 14, ce facem?”. Ei bine, l-au scos!

Cartierul lasă un gust amar de lucru neterminat. Există un modul cantină/club care poate oferi hrană rece inclusiv copiilor, dar care încă nu a fost deschis. Nici farmacie nu este nicăieri în zonă, aşa că dacă ai seara nevoie urgentă de vreo pastilă sau vreun ceai, „taxi” scrie pe fruntea ta. Sau o iei voiniceşte pe jos, printre boscheţi, blocuri şi garaje, până ajungi la liman. Partea bună este că în micul cartier este o secţie de poliţie locală. Dacă nimic nu e, măcar linişte să fie!

Capacităţile energetice, predate către Electrica

În campusul social din Micro 17, amplasat în imediata apropiere a drumului de centură, s-au construit iniţial 11 blocuri, apoi încă trei, dar numai şase sunt locuite. În mai 2016, nu mai puţin de 529 de familii gălăţene au primit de la fostul primar Marius Stan repartiţii în cele 11 blocuri construite până atunci. Cu toate astea, doar vreo 200 de familii au şi primit cheile de la apartamente, din cauză că doar blocurile M1 – M6 au fost conectate la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Celelalte mai au de aşteptat, încă nu se ştie cât.

Ce este sigur este că, pe 6 decembrie 2018, consilierii locali gălăţeni au aprobat Hotărârea nr.654 a CL, privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Galați a capacităților energetice parțiale din cadrul lucrării „Alimentare cu energie electrică locuințe sociale din cartier Micro 17 - Etapa II – blocurile M7 - M14” și transmiterea acestora către SDEE Muntenia Nord SA – SDEE Galați.

Primăria Galaţi şi-a propus ca blocul M13 să fie gata până la sfârşitul acestui an, iar M14, ultimul, să fie finalizat în cursul lunii ianuarie 2019.

Reprezentanţi ai Primăriei au spus că Electrica urmează să plătească 3 milioane de lei către Primăria Galaţi, urmând ca apoi să treacă la încheierea contractelor de furnizare cu locatarii.

Ce mai cuprinde campusul social

Pe lângă blocurile de locuinţe, cartierul de locuinţe sociale din Micro 17 mai cuprinde un sediu administrativ, un punct sanitar, un post de poliţie, un teren de sport cu o suprafaţă de 903 metri pătraţi, spaţii verzi şi o parcare de 840 metri pătraţi. La toate astea, se adaugă strada principală, de 1.292 mp, alei pietonale 1.704 mp, reţeaua de apă potabilă şi canalizare, precum şi instalaţiile electrice exterioare care, cel puţin deocamdată, nu funcţionează.

Citit 15862 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.