Colectarea gunoiului, blocată în aproape tot judeţul

Colectarea gunoiului, blocată în aproape tot judeţul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Aproximativ 50 de comune din judeţul Galați au semnat contracte cu SC Romprest Energy SRL București, operatorul depozitului ecologic de la Roşieşti, din judeţul Vaslui, depozit a cărui activitate este oprită, de la 1 ianuarie 2019.

Pentru deblocarea situaţiei este nevoie de o hotărâre a Consiliului Judeţean Vaslui care se lasă, deocamdată, aşteptată.

În consecinţă, exceptând municipiul Galaţi şi cele câteva comune din jurul său care îşi aduc deşeurile la depozitul de la Tirighina, celelalte comune din judeţ sunt nevoite să stea cu gunoiul în curte, până la clarificarea situaţiei de la Vaslui. Situaţia se pare că nu este foarte gravă încă, dar poate deveni, în cazul în care această problemă se prelungeşte.

„Din câte ştiu, este vorba despre o taxă de mediu care a fost scoasă, apoi reintrodusă, aşa că este necesară o hotărâre care trebuie dată de CJ Vaslui, care am auzit că se va întruni sâmbătă. Noi n-am avut probleme la Valea Mărului, pentru că ne-am încadrat în termen. La noi se colectează gunoiul o dată la două săptămâni. Ultima oară a fost pe 31 decembrie, aşa că luni este termenul de colectare. Am mai trimis vreo mie de saci menajeri la oameni pentru hârtia pe care o colectăm separat. Sperăm ca de luni să reînceapă colectarea. Dacă nu, atunci ar fi probleme”, ne-a spus primarul comunei Valea Mărului, Virgil Doca.

La rândul său, primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, ne-a declarat: „Pentru noi, fiind în nordul judeţului, este mai convenabil să ducem deşeurile la Roşieşti decât la Galaţi. E mai aproape, sunt mai puţin de 100 de kilometri şi transportul e mai ieftin. Nu avem probleme deocamdată, dar oamenii au început să sune la primărie să întrebe ce se întâmplă. Sperăm ca situaţia să se rezolve săptămâna viitoare şi să semnăm actul adiţional cu cei de la Romprest, altfel oamenii vor începe să depoziteze gunoiul pe unde cred de cuviinţă, ceea ce n-ar fi deloc bine”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, ne-a spus că ţine legătura cu Vasluiul şi că se aşteaptă ca lucrurile să revină la normal cât mai curând. „În judeţul Galaţi nu sunt probleme, pentru că în comune se colectează o dată la două săptămâni, iar majoritatea au dus în decembrie. Cei de la Romprest abia aşteaptă să le ducem material, pentru că ei din asta trăiesc. Aceeaşi situaţie este şi pentru Vaslui, nu numai pentru Galaţi, aşa că este interesul lor să se rezolve situaţia cât mai repede. Gândiţi-vă că 78 la sută din deşeurile menajere din judeţul Galaţi ajung la depozitul de la Tirighina şi restul la Roşieşti, ceea ce e foarte puţin faţă de cât duce acolo Vasluiul. Este unul din motivele pentru care sperăm ca situaţia să se rezolve în următoarele câteva zile”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Judeţul Galaţi a demarat realizarea Sistemului de management integrat al deşeurilor, un proiect în valoare de 87 de milioane de euro şi care include, printre multe altele, un depozit conform şi o staţie de sortare la Valea Mărului şi o staţie de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie la Galaţi. Ultimul obiectiv care va fi finalizat va fi staţia de tratare de la Galaţi, estimată să fie gata în 2022. Atunci când sistemul integrat va intra în funcţiune, actualul depozit de gunoi de la Tirighina va fi închis, iar Galaţiul îţi va putea gestiona singur deşeurile.

Citit 2985 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.