Ziua Culturii Naţionale. Porni Luceafărul - cu actorul recitator Stelian Preda

Ziua Culturii Naţionale. Porni Luceafărul - cu actorul recitator Stelian Preda
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 15 ianuarie, ziua de naştere lui Mihai Eminescu întru limba română, în Sala Mare a Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, de la ora 19,00, cu  intrarea liberă: recitalul de poezie “Porni Luceafărul”, cu “participarea extraordinară a actorului şi regizorului Stelian Preda, care va susţine un moment artistic de ţinută”, aflăm de la organizatori. “Invitaţi speciali”: Zamfir Ilie,  directorul Bibliotecii “V. A. Urechia”,  şi Cezar Amariei, jurnalist, scriitor, colecţionar. Prezentatoare va fi eleva Luiza Maria Apostolache, de la Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin”.

Cu o carieră longevivă şi intensă ca actor, regizor şi director de teatre, Stelian Preda, tată actriţei Oana Preda, de la Dramatic, îşi amintea cu emoţie, într-un interviu, de un rol special al carierei sale, cel al lui… Eminescu! “Şahul”, după cum era poreclit celebrul regizor al generaţiei de aur, “mi-a incredinţat cel mai drag rol al carierei mele – Eminescu, în piesa lui Mircea Ştefanescu, cel mai longeviv spectacol din cariera mea, cu peste 1.000 de reprezentaţii. Acelaşi rol l-am jucat şi în „Porni Luceafarul“, [de] G[heorghe] Chirilă, alaturi de [actorul] Ştefan Ciubotăraşu, în rolul lui Creangă”, declara pentru “Deşteptarea” – Bacău, oraş pe a cărui scenă a jucat, ca şi la Botoşani, fiind director ambelor teatre. Cu o carieră de peste 50 de ani, cu peste 200 de roluri în teatru, film şi televiziune, cu aprecierile criticilor, a fost coleg cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Adela Mărculescu, Leopoldina Bălănuţă şi  Margareta Pogonat la Institutul de Artă Cinematografică. A mers în turnee în ţară şi prin Europa.

Acum, managerul teatrului gălăţean, actorul Florin Toma, declară: “Este o bucurie şi o onoare pentru teatrul nostru să devină spaţiul de celebrare a marelui Mihai Eminescu, la împlinirea a 169 de ani de la naşterea sa. Nu trebuie să uităm că Eminescu a avut o relaţie specială cu teatrul gălăţean, în vremurile în care Fani Tardini clădea aici o trupă profesionistă de actori, punând bazele Dramaticului de astăzi. Invităm gălăţenii la această sărbătoare a poeziei, care le va prilejui întâlnirea cu Stelian Preda, unul dintre actorii importanţi ai teatrului românesc, care l-au jucat cu mare succes pe poetul naţional”.

Prin Biblioteca "Urechia", Ziua Culturii ţine două săptămâni la Galaţi

Ediţia a IX-a a Zilei Culturii Naţionale va fi marcată de echipa Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” într-un interval de două săptămâni! Între 15 şi 31 ianuarie, vor avea loc, la sediul central şi la filialele Bibliotecii, „manifestări şi expoziţii, reunite sub denumirea „Eminescu, ziditorul limbii române”, pentru a marca 169 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, ziua de 15 ianuarie fiind declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naţionale”, comunică organizatorii.

* În prima zi a manifestărilor, pe 15 ianuarie, de la ora 10,00, la sediul central, în sala care poartă numele Poetului, „va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei româneşti“, intitulat „Revedere cu Eminescu”.

* De la ora 12,00, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“, cu accesul gratuit al publicului, se va desfăşura spectacolul omagial dedicat Zilei Culturii Naţionale, cu titlul „Eminescu, ziditorul limbii române“. Vor evolua artişti ai Teatrului gazdă, actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, scriitori gălăţeni şi Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Organizator: Biblioteca Judeţeană, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria, cu sprijinul Teatrului „Nae Leonard” şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, în colaborare cu instituţiile de cultură: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Direcţia Judeţeană de Cultură şi Universitatea „Dunărea de Jos”.

Vom reveni cu programul manifestărilor Bibliotecii pentru restul lunii.

Omagiu la Galaţi şi Brăila

Două zile şi în două oraşe, Galaţi şi Brăila, scriitorii Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR) vor marca  Ziua Culturii Naţionale – ziua oficială de naştere a Poetului Mihai Eminescu – prin întâlniri speciale cu publicul de toate vârstele, iubitor de poezie, în două şcoli şi o librărie.

Pe 15 ianuarie, de la ora 12,00, amfiteatrul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” va fi gazda unei conferinţe, susţinută de prof. univ. dr. Dumitru Tiutiuca, eminescolog. Va urma de un recital al scriitorilor gălăţeni Ruxandra Anton, Ion Avram, Corneliu Antoniu, Victor Cilincă, Săndel Stamate, Ion Zimbru şi al scriitorilor brăileni Diana Corcan şi Constantin Gherghinoiu.

 În aceeaşi zi, de la ora 18,00, la Librăria „Alexandria” – Casa Serfioti, aceeaşi echipă va oferi publicului o seară de poezie.

 A doua zi, 16 ianuarie, de la ora 13,00, Liceul Pedagoic „Dumitru Panaitescu  Perpessicius” din Brăila va găzdui aceeaşi echipă, cu poemele ei.

Citit 2517 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.