Descoperire inovativă pentru armată. Robot detector de mine antipersonal din plastic, creat de un gălățean | VIDEO

Descoperire inovativă pentru armată. Robot detector de mine antipersonal din plastic, creat de un gălățean | VIDEO
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

George Toderaşcu este student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, domeniul Ingineria Materialelor şi e pasionat de programarea pe calculator. Ideea invenţiei unui detector pentru minele antipersonal din plastic i-a venit după ce Florin Bogdan Marin, profesorul său de la Cercul Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, i-a vorbit despre sunet şi frecvenţă.

“Am citit mult despre minele antipersonal, am văzut documentare, m-a impresionat drama familiilor celor ucişi sau mutilaţi pe viaţă de explozia unor astfel de dispozitive explozive ascunse în sol. Ştiam că vechea metodă de localizare, prin bobine de inducţie, nu funcţionează în cazul minelor din plastic, fără componente metalice. Aşa că am folosit informaţia de la curs şi am proiectat dispozitivul pe calculator, apoi l-am construit din mai multe piese luate de la fier vechi. Practic, e vorba de o platformă pe şenile improvizate din lanţuri de bicicletă, cu un motor de jucărie, care se deplasează cu ajutorul unei baterii de maşină. Robotul e dotat cu două boxe, care se aşează pe sol şi transmit un sunet de o anumită frecvenţă, asemănător cu ecolocaţia la delfini sau la lilieci. Când găseşte mina, dispozitivul semnalizează sonor”, a explicat George. Săptămâna trecută, robotul a fost testat folosindu-se o mină imprimată 3D îngropată în zăpadă şi a reacţionat foarte bine. Deocamdată, dispozitivul este telecomandat, dar George spune că vrea să îl facă autonom. “Îmi doresc să îl fac să se deplaseze şi să caute singur, pentru a reduce gradul de risc. În plus, lucrez la un braţ cu care robotul să poată scoate singur mina din sol, pentru a fi dezamorsată. Soluţia completă ar putea fi brevetată într-un an de zile. Mi-aş dori să putem produce dispozitivul în România, apoi să-l vindem pe scară largă, pentru a fi de ajutor în zonele de conflict”, a mai spus George.

Minele din plastic sunt mult mai greu de detectat decât cele obişnuite, dar şi mai periculoase, pentru că plasticul rămâne în corp, fiind imposibil de detectat la radiografie. “A fost una dintre cele mai tari idei pe care le-am pus în practică, în cadrul Cercului nostru şi mă gândesc că am putea breveta această invenţie - detecţia ultrasonică a minelor de plastic - dând o soluţie la nivel global chiar de la Galaţi, de ce nu?! Asta ar presupune montarea mai multor senzori şi a mai multor receptori, care să permită dispozitivului să se mişte şi să caute autonom, în teren. Însă avem nevoie de bani pentru cercetare. Studenţii sunt inimoşi, idei sunt multe şi unele pot fi chiar revoluţionare”, a declarat şef de lucrări Florin Bogdan Marin, coordonatorul Cercului Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.

Citit 6627 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.