Cum a reușit un vameș să fure țigări din sediul IPJ. A făcut aproape un milion de lei profit

Cum a reușit un vameș să fure țigări din sediul IPJ. A făcut aproape un milion de lei profit
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Procurorii DIICOT Galați au finalizat ancheta în dosarul privind furturile de zeci de mii de pachete de țigări de la Camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Galați. Cazul, făcut public în august 2018, avea ca protagoniști un controlor vamal, un șef al Biroului vamal și un agent de poliție. După ce au făcut cercetări, porcurorii DIICOT l-au trimis în judecată doar pe controlorul vamal Sorin Camil Niță, cercetările față de ceilalți doi, cel mai probabil, urmând să fie continuate. Alături de Niță au mai fost trimise în judecată trei femei, una dintre ele fiind chiar iubita controlorului vamal.

Sorin Niță și cele trei femei, M. M., A. M. şi B. M., sunt acuzați de  săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată.

Conform procurorilor, grupul infracțional a fost pus la cale, în mai 2017, chiar de controlorul vamal, care cunoștea care este procedura de preluare a țigărilor de la Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Galați. ”În vederea preluării cantităţilor de ţigarete de contrabandă, din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, au fost plăsmuite şi utilizate un număr de şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată precum şi un număr de şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii”, rețin procurorii DIICOT.

Sorin Niță, angajat în calitate de controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, avea printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi totodată pe aceea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală. Mai exact, el era cel care primea sentinţele pronunţate de instanţele de judecată în cauzele în care era implicată și autoritatea vamală ca urmare a confiscării sau reținerii de bunuri. Astfel, Niță era cel care primea sentințele judecătorești și îndeplinea dispoziția instanței, emiţând în acest scop actele necesare din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi care erau înaintate către autorităţile competente prin adrese semnate de către şeful său ierarhic, inculpatul I. M. - şeful Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

Inculpatul a prins experiență în anul 2015 cu o sentință pronunțată de Judecătoria Târgu Bujor prin care se dispunea „confiscarea în favoarea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 pachete de ţigări (...) bunuri ce au fost indisponibilizate de lucrătorii din cadrul IPJ Galaţi - Serviciul de Investigaţii Fraude la sediul IPJ Galaţi. Atunci, controlorul vamal a preluat țigările de la IPJ și au fost predate către antrepozitari pentru a fi distruse.

Iubita, complice în infracțiuni

În 2015, Sorin Niță a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe inculpata M. M., cu care a început o relație. ”Întrucât avea probleme financiare generate de cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile obţinute în mod licit (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă, în derulare, pe care o avea cu inculpata M. M., etc.) inculpatul N. S. C. a gândit o modalitate prin care îşi putea spori veniturile materiale. Astfel, inculpatul s-a gândit că ar putea face bani suplimentari din țigările confiscate de anchetatori prin utilizarea, în acest scop, a unor hotărâri judecătoreşti falsificate. A implicat-o în afacere și pe iubita lui, care a decis să depoziteze țigările în casa mamei ei, A.M., din comuna Liești.

Mai mult, cele două femei au decis să o implice în afacere și pe B.M., cunoscută în Liești că se ocupă cu vânzarea țigărilor, aceasta fiind inculpată într-un alt dosar al DIICOT, fiind acuzată de contrabandă.

Lipsa de experiență, valorificată

Sorin Niță l-a cunoscut, la începutul anului 2017, pe V.N., care abia fusese numit gestionar al Camerei de Corpuri Delicte. În exercitarea atribuţiilor de serviciu, cei doi au ajuns să se cunoască, iar agentul de poliție i-a povestit inculpatului că nu mai deţinea spaţiul necesar pentru depozitarea cantităţilor de ţigări ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate.

Astfel, Niță i-a cerut agentului de poliție „în spiritul bunelor relaţii interinstituţionale”, să-i comunice o situaţie a dosarelor în care se dispusese ridicarea şi indisponibilizarea unor cantităţi importante de ţigări.

”Justificându-şi demersul şi profitând de lipsa de experienţă în materie de gestionare a camerei de corpuri delicte a inculpatului N. V., inculpatul N. S. C. i-a explicat acestuia că intenţiona „să-i pună la lucru pe juriștii din cadrul vămii ca să obțină hotărârile judecătorești rămase definitive în cazurile în care a afirmat că vama era prejudiciată”, acesta oferindu-şi astfel ajutorul pentru a-i crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări”, susțin procurorii.

Agentul de poliție a făcut lista cerută, oferindu-i astfel inculpatului toate datele necesare pentru ca acesta să poată afla date despre dosdarele aflate pe rolul instanțelor. ”Astfel, acesta a decis să plăsmuiască o serie de sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării, pe care apoi să le prezinte la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi”, arată anchetatorii.

După identificarea dosarelor penale, Niță întocmea hotărâri judecătorești false, prin care se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale.

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, se arată în rechizitoriul DIICOT. Mai mult, Sorin Niță a profitat de faptul că în instituție se întocmeau zilnic zeci de documente și a pus la mapa șefului său, printre alte hârtii, și sentințe false.

”Inculpatul I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi", arată procurorii. În acest mod, Sorin Niță obținea ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi, explicând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi. 

Cu documentele semnate și ștampilate, Sorin Niță mergea și ridica țigările de la agentul de poliție N.V., iar după preluare acestea erau inițial depozitate, temporar, în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

”Această „procedură” era derulată de către inculpatul N. S. C. pentru a de senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să procedeze la preluarea mărfurilor în vederea predării către antrepozitarii autorizaţi, dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M., că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare”, se mai reține în rechizitoriul DIICOT.

După depozitarea ţigărilor în magazia Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, inculpatul aştepta momentul optim și transporta ”marfa” către locuinţa inculpatei A. M.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul N. S. C. a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă”, spun anchetatorii.

În urma anchetei, procurorii au stabilit că inculpatul, ajutat de cele trei femei, a obținut, din valorificarea ţigărilor, suma de 870.437 lei.

Cei patru vor fi judecați la Tribunalul Galați, Niță fiind încă în arest preventiv, iar față de șeful său și față de agentul de poliție cercetările vor fi continuate.

Citit 7796 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.