Pamflet. Nu vrem librării, ci pariuri și farmacii!

Pamflet. Nu vrem librării, ci pariuri și farmacii!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vizita din weekend a scriitorului Radu Paraschivescu, care și-a lansat la Galați una dintre recentele sale opere, a scos oamenii în stradă. „Ce-i debandada asta? Vine Apocalipsa mâine-poimâine și vouă vă arde de cultură?”, a fost doar una dintre lozincile nemulțumiților care vor grabnic dărâmarea librăriilor și a teatrelor.

Credeau că este meci

Bătaia de la Bacău pe televizoare de tip LCD, grămada de la Brăila, de acum un an și ceva, pe muntele de hârtie igienică și alte exemple care susțin shopping-ul fără frontiere ar fi trebuit copiate la finele săptămânii și la Galați. Totuși, să vezi trăsnaie, câteva zeci de eretici s-au înghesuit la o librărie din buricul târgului ca să obțină autografe de la un scriitor în vogă, Radu Paraschivescu. Unii pensionari de la P-uri au crezut că e meci, știind că nu e niciun magazin care practică reducerile în zonă, dar nu pricepeau când a fost ridicată sala sau stadionul aproape de kilometrul zero al orașului. Ai dracu’, n-au zis nimic la televizor, și-au spus dezamăgiți bătrâneii, dar poate că prindem și noi abonamente gratuite de la jocul următor. Să fie ca la Transurb, chiar dacă se dau o dată pe lună, nouă ne place la coadă, au continuat aceștia.

„Cărți, ca să adormim repede?”

Liniștea s-a risipit în maximum jumătate de oră, o angajată a Primăriei, aflată în zonă din nu se știe ce motiv, luând la cunoștință că la o oră de vârf, în Galațiul anului 2019, se consumă un act cultural de proporții. Vestea s-a extins mai repede decât gripa și mulți oameni au lăsat micile ecrane blocate pe Antena 3 pentru a protesta în stradă. „Asta e mâna Occidentului, vine să ne scoată din prostie, ca și cum noi am avea nevoie de asta. Doamne ferește! Ce-i debandada asta? Vine Apocalipsa mâine-poimâine și vă arde de cultură? Să fie scoase librăriile în afara legii, să pună în loc farmacii, case de pariuri și ce s-o mai găsi. Nici muzee nu ne trebuie! Cărți, ca să adormim repede când le deschidem? Noi trebuie să fim vigilenți, să vedem când vine Statul Paralel în inspecție”, au fost câteva dintre lozincile protestatarilor.

Se va face dreptate

A fost inițiată și o petiție prin care i se cere Primăriei municipiului Galați reamenajarea cartierelor, instrumentele de tortură culturală precum bibliotecile, librăriile, papetăriile, muzeele și teatrele fiind amenințate cu radierea de pe harta urbei. „Mi-a și fost rușine recent, având un oaspete din străinătate, când ne plimbam prin-o zonă a orașului nostru. Eram așa de mândru să văd farmacie lângă farmacie, apoi pompe funebre, bar, pariuri, iar farmacie, cazinou, o bancă, ca să-mi pice apoi fața... O librărie între o firmă de servicii funerare și un plafar! Ce să cauți, băi, acolo? Vă dați seama, nu mai intră nimeni să ia un sicriu, e oripilat de prezența chioșcului de cărți. I-am zis străinului că e o greșeală, că o vom îndrepta, iar petiția asta vine ca o mănușă”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un viceprimar cu nume de misionar.

Cultura de noapte

Anticariatul nu tratează măselele

* Un gălățean a sunat la 112 ca să fie consolat deoarece nimerise din greșeală într-o casă memorială din oraș. El voia să intre la Apaterm pentru a încerca să nu plătească ultimele două facturi, dând vina pe poștașul care nu i-ar fi adus înștiințările aferente.

* Este de-a dreptul aberant: nici măcar un punct de desfacere pentru videochaturile din municipiu? Să fie la stradă, eventual într-o stație de autobuz, la un moment dat să devină chiar un reper: „Auzi, urci în troleu la statuia lui Cuza, vii pe Brăilei și cobori la Rich Girls Studio, vizavi de fostul Bârlădeanu!”

* Consiliul Local pregătește un proiect de hotărâre pentru modificarea numelui anticariatelor din Galați. Unii dintre cetățeni, printre ei chiar politicieni, susțin că au fost nu de puține ori păcăliți de firmele acestora: „Am vrut să mergem la dentist și ni s-a spus că n-am intrat unde trebuie. Când pe ușa ta scrie Anticariat, cum adică nu ai treabă cu cariile? Măcar un detartraj, ceva...”

* Cinci administratori de bloc din Cartierul Dunărea au fost demiși în urma unor revolte. Indivizii le impuneau samavolnic cetățenilor uniformizarea aspectului exterior al clădirilor, deși unii voiau să-și vopsească balconul în albastru, alții în roșu sau gri.

Videochata lui Pițigoi

„Athos-ul” de pe Faleza Superioară

Societățile care se ocupă de repararea/plombarea și reconsolidarea drumurilor din orașul Galați și-au trimis de Crăciun reprezentanții la Muntele Athos, în Grecia. Misiunea lor a fost limpede: acatiste pentru ca Faleza Superioară a Dunării să crape din nou. Altfel, exista riscul unor concedieri masive la firmele cu pricina: doar o asemenea lucrare, cârpirea celei mai putrezi zone ale municipiului, îți poate gâdila balanța contabilă. Ruga le-a fost ascultată. Vorba poetului de pe Youtube, „puteți uita, extorsiunea unui degajament” a produs zilele trecute iarăși deranj.

Reparare Humanum Est

Romanţa Soacrei (după Minulescu) de Submarin Cosorescu

Am pierdut (aseară) soacra/ mică, fină, educată...

era dulce şi sprinţară/ soacra de la marea moartă!

Era cuscra mamei mele/ soacra de la marea moartă...

era soacră de spatie/ şi creştea (discret) o fată!

Nu avea nici o idee/ incredibila mea soacră...

se făcea că mă iubeşte/ de-mi ieşea părul prin ceacră!

Şi-mi era aşa de dragă/ soacra de la marea moartă...

o vedeam în foi de viţă,/ cred că îmi plăcea şi fiartă!

Soacra ce mi-am dat (odată)/ harnică, sulfină, verde,

am pierdut-o chiar aseară.../ dar ce soacră nu se pierde?!

Uite-aşa mă doare soacra/ mică, fină, educată...

dacă mă înşel, vezi bine,/ poate-am s-o mai pierd o dată!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3320 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2019 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.