Cartierul care-şi terorizează locuitorii (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Cartierul care-şi terorizează locuitorii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

"Pe aici nu se trece!" ar putea fi avertismentul bun de pus la intrarea în numeroase cartiere gălăţene, dar cu atât mai mult în zona cuprinsă între străzile Siderurgiştilor, Nae Leonard, Gheorghe Doja şi Anghel Saligny! Şi nu facem aluzie la faptul că una dintre străzile cuprinse în acest areal se numeşte Mărăşti, ci la faptul că trotuarele - deşi unora cu greu li se poate spune astfel - atentează, de-a dreptul, la picioarele bieţilor pietoni, iar gropile, tasările şi denivelările pot fi întâlnite la fiecare metru.

Încremenită în timp, aşa ni s-a părut zona cuprinsă între străzile Siderurgiştilor, Nae Leonard, Gheorghe Doja şi Anghel Saligny, pe care am vizitat-o în noiembrie 2017. La fel ar spune şi colega noastră, Teodora Miron, care a luat zona la pas în iunie 2018.

Tocmai pentru a nu părea subiectivi, am decis ca, măcar la următoarea vizită, să avem un termen obiectiv de comparaţie. Aşa că, înarmaţi cu o ruletă, ne-am apucat să măsurăm cele mai reprezentative gropi, cele mai înguste trotuare, cele mai ameninţătoare capcane pentru pietonii grăbiţi sau neatenţi! Iar la proxima vizită vă vom putea spune cum au evoluat: dacă gropile s-au adâncit şi lăţit, dacă denivelările s-au cocoşat şi mai mult şi dacă degradarea a cucerit şi mai mult din trotuare. Sau, de ce nu, dacă toate aceste deficienţe au devenit o neplăcută amintire!

Trotuare calamitate

Ca pieton, în zona amintită, eşti nevoit să circuli mai mult pe carosabil. Şi nu pentru că ai vrea să le faci în ciudă şoferilor, riscând să fii accidentat, ci pentru că trotuarele sunt ocupate de autoturismele parcate. Trotuarele, acolo unde (mai) există, sunt pur şi simplu calamitate: jupuite, pline de gropi, măcinate, sfărâmate, denivelate! Sau extrem de înguste, cum este cel de pe Nae Leonard, unde te poţi simţi ca o gimnastă în plină evoluţie la bârnă! Sunt porţiuni unde eşti nevoit să ocoleşti cu grijă stâlpul din mijlocul trotuarului meschin de îngust şi să faci echilibristică pe bordură, dacă aceasta există. Pentru că, paradoxal, aici nici bordurile nu au rezistat: sunt sparte sau au dispărut cu totul, sfărâmate de timp şi de degradare!

Trotuarele sau insulele pietonale sunt pline de obstacole, aşa cum este placa de beton a canalizării supraînălţate de la intersecţia arterelor Doja - Siderurgiştilor, despre care am tot scris! Locuitorii zonei spun că e acolo de peste trei decenii, dar măcar acum am măsurat-o!

Viaţă grea şi pentru şoferi

Nici şoferii n-au viaţă uşoară: canalizări supraînălţate sau coborâte, în jurul cărora asfaltul s-a tasat ori a crăpat, capace metalice ale căror muchii ascuţite le pot tăia cauciucurile, surpări în carosabil, dar mai ales lipsa locurilor de parcare. "În zonă sunt foarte multe unităţi comerciale iar locurile de parcare sunt o problemă. Aş fi dispus chiar să plătesc o taxă anuală, ori să cumpăr locul de parcare, numai să ştiu că seara, când vin de la serviciu, am unde să-mi las maşina! Să nu mai fiu nevoit să parchez pe unde găsesc şi a doua zi să-mi caut maşina şi să o găsesc blocată de alte autoturisme parcate aiurea!", ne-a spus un cititor al ziarului "Viaţa liberă". Gălăţeanul are dreptate, pentru că, în zonă, cine nu mai prinde loc nici pe trotuar parchează pe unde apucă! Pe pământul bătătorit sau noroios a ceea ce era, cândva, spaţiu verde. Din cauza parcării haotice, vizibilitatea participanţilor la trafic este redusă spre zero! Fireşte, nu lipsesc nici bateriile de garaje, mai mari sau mai mici.

Dacă tot veni vorba de spaţii verzi, am remarcat unul împrejmuit strategic, cu sârmă ghimpată! Sperăm că până la următoarea noastră vizită să nu-l electrifice, Doamne, fereşte!

Cluj şi Sibiu de Galaţi

Frustrant trebuie să fie pentru gălăţenii pe a căror carte de identitate scrie Sibiu sau Cluj... dar nu de Ardeal, ci de Galaţi. Aşa se numesc două dintre străduţele din zona I.C. Frimu - Sibiu şi Cluj, una mai degradată şi mai nefericită ca alta. Străduţe care, din păcate, în afară de numele sonor, nu au nimic în comun cu municipiile considerate etalon în România în ceea ce priveşte condiţiile moderne şi civilizate de trai oferite locuitorilor.

Strada Siderurgiştilor, în aşteptarea modernizării

"Strada Siderurgiştilor ar trebui reabilitată că-i plină de gropi şi denivelări", ne-a spus o cititoare a ziarului "Viaţa liberă". Despre modernizarea acestei artere se vorbeşte de ani buni, însă există un progres. În prezent, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai şi a carosabilului străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 (între Inelul de Rocadă şi b-dul Milcov, cu o lungime totală de 2.560 de metri), a ajuns în etapa deliberării între cele două oferte depuse de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Citadina 98 SA - Mari-Vila Com SRL - Add Global Design SRL şi Porr Construct SRL, susţinut de o pleiadă de subcontractanţi şi terţi. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", valoarea totală estimată a contractului este de 99 milioane de lei cu TVA, iar criteriul de atribuire - "cel mai bun raport calitate - preţ". Durata contractului este de 24 de luni. Pentru realizarea acestei investiţii, municipalitatea a depus o cerere de finanţare europeană şi este nerăbdătoare să semneze contractul, să vină banii şi să se apuce de treabă.

Refugiu pentru staţia de tramvai

"La IREG, oamenii se tem să aştepte tramvaiul", scriam, pe 30 mai 2016, semnalând că, fără gard de protecţie şi fără trecere de pietoni care să facă legătura între trotuar şi staţie, oamenii se simt expuşi maşinilor care trec cu viteză. Iată că există o schimbare: un adăpost care, la prima vedere, pare instalat în mijlocul arterei intens circulate. Scheletul metalic nu are geamuri, ci doar bancă şi acoperiş, aşa că e discutabil câtă siguranţă şi confort poate oferi.

Joi, venim în Bariera Traian

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 21 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm Bariera Traian, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 7092 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2019 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.