UPDATE - Bilete de călătorie cu preţul de 5 lei şi ştampilă de 4 lei. Explicaţiile managerului Transurb (DOCUMENT)

UPDATE - Bilete de călătorie cu preţul de 5 lei şi ştampilă de 4 lei. Explicaţiile managerului Transurb (DOCUMENT)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un val de nemulţumire se manifestă pe reţelele de socializare unde mai mulţi gălăţeni reclamă că li s-au vândut, de către şoferii sau casierele Transurb, bilete cu două călătorii, pe care este tipărit preţul de 5 lei, dar pe care este aplicată o ştampilă destul de greu lizibilă, cu inscripţia 4 lei. Temerea gălăţenilor este că urmează o scumpire a tichetelor de călătorie şi că operatorul de transport s-a dat de gol punându-le mai devreme în vânzare. Mai mult, în condiţiile în care ştampila cu preţul corect poate trece neobservată, noul tarif ar putea fi aplicat fără aprobarea Consiliului Local. Acest semnal este tras chiar de către unii dintre consilierii locali.

În condiţiile în care renunţarea la biletele cu o călătorie în favoarea comercializării tichetelor cu două călătorii nu a fost deloc bine primită de cetăţeni, o asemenea situaţie nu face decât să pună gaz pe foc.

Ce spune Transurb

Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, societatea Transurb SA informează publicul călător că biletele de călătorie comercializate la punctele fixe de eliberare titluri de călătorie și la conducătorii auto au prețul de 4 lei. „Tariful de 4 lei reprezintă contravaloarea efectuării a două călătorii cu mijloacele de transport public local, respectiv 2 lei/călătorie. Biletele cu o călătorie, la prețul de 2 lei, se vor comercializa până la epuizarea stocului. Societatea nu comercializează alte tipuri de bilete de călătorie cu alte prețuri decât cele  specificate mai sus. Precizăm că biletele inscripționate cu prețul de 5 lei care au fost prezentate pe rețelele sociale provin dintr-un stoc vechi, care consideram ca trebuie epuizat și sunt ștampilate cu preţul de 4 lei în vederea comercializării”, se arată în comunicat.

Explicaţiile managerului Transurb

Contactat telefonic, directorul general al companiei publice Transurb, Mihai Cadinoiu, ne-a declarat că biletele cu preţul de 5 lei nu au fost tipărite în vederea unei viitoare majorări, ci existau în gestiunea societăţii. „Aceste bilete au fost tipărite în martie 2017, când a fost un proiect de hotărâre de Consiliu Local care prevedea că biletele care se vor vinde la şoferi vor avea preţul de 5 lei, nu de 4 lei, ca să penalizeze călătorul că nu şi-a cumpărat biletul înainte de a urca în mijlocul de transport. Am decis să le punem în vânzare cu ştampila de 4 lei, şi cu această ocazie scăpăm din vizorul celor care vin să ne controleze şi cărora trebuia să le explicăm de ce ţinem pe stoc nişte bilete plătite cu destui bani.

Aş vrea să mai precizez că prin introducerea biletelor cu două călătorii se reduc cheltuielile de tipărire a tichetelor cu aproximativ 50 la sută pe an, ceea ce înseamnă  o economie la bugetul societăţii”, ne-a declarat managerul Transurb.

Paradox: bilete tipărite înainte de hotărârea aleşilor

Afirmaţiile directorului Transurb, Mihai Cadinoiu, cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre care prevedea preţul de 5 lei pentru un bilet cu două călătorii cumpărat de la şofer sau vatman sunt confirmate de procesul verbal al şedinţei Consiliului Local din 28 martie 2017. Atunci a fost supus dezbaterii şi aprobării proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport public local de persoane realizat cu mijloacele de transport ale societății Transurb SA Galați. Proiectul prevedea, în cazul tichetelor cumpărate de la şofer, preţul de 2,50 lei pentru o călătorie şi, respectiv, de 5 lei pentru două călătorii.  

Discuţiile au fost deschise de consilierul local PNL Onuţ Atanasiu: „Aș avea un amendament vizavi de prețul biletului luat de la șofer, care este propus de 2,50 lei. Să fie de 2 lei ca la chioșc. Mă gândeam că până când vom reuși să punem automate pentru bilete în fiecare stație de autobuz/troleibuz, să menținem prețul atât de la șofer, cât și din stație de 2 lei. Dacă sunteți de acord, dl. primar”.

“Ideea de la care am plecat vizavi de această diferențiere de tarif a fost tocmai de a descuraja achiziția biletului direct de la șofer. Dacă și ceilalți consilieri cred de cuviință că e o formă de îngrădire, sau e un efort financiar prea mare, nu am nicio problemă.

Din punctul meu de vedere accept amendamentul dlui. Atanasiu, să fie un singur preț unitar pe ambele variante, bilet achiziționat de la casa de bilete și cel achiziționat de la șofer”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, acceptând amendamentul. Prin urmare, proiectul a fost aprobat cu un preţ unitar.

Curios este faptul că Transurb nu a aşteptat ca proiectul să fie aprobat şi să devină hotărâre de Consiliu Local şi s-a grăbit să tipărească bilete cu un preţ pentru care nu avea încă o decizie finală din partea aleşilor locali! Pentru că, legal, Transurb nu poate practica decât tarifele aprobate printr-o hotărâre de Consiliul Local în vigoare.

VEZI DOCUMENTUL AICI

Citit 14130 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.