Reîncepe Programul ”Rabla”, dar cu reguli noi

Reîncepe Programul ”Rabla”, dar cu reguli noi
Maşinile casate, doar cu ITP valabil
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Mediului a anunţat că programul „Rabla 2019” va demara până pe 5 aprilie, dar cu câteva reguli suplimentare. Una din noile condiţii este ca maşinile care vor fi date la casat să aibă ITP-ul valabil.

„La fel ca şi anul trecut, noi suntem deja pregătiţi de lansare. Şi, la cum arată calendarul astăzi, ne angajăm sa demarăm Programul «Rabla» până pe 5 aprilie. Vă pot spune că, printr-un efort guvernamental substanţial, anul trecut, acesta a beneficiat de un număr-record de prime de casare - 50.000 de unităţi! Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere. Şi pentru anul acesta ne dorim o abordare similară", a afirmat luni ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în cadrul Forumului Industriei Auto 2019.

Prin intermediul programului „Rabla”, persoanele fizice pot cere bani pentru a-și înlocui mașina veche cu una nouă, mai puțin poluantă. Pentru a putea beneficia de prima de casare, românii trebuie să scoată din circulație mașini cu o vechime mai mare de opt ani și care, începând din acest an, au inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă. Totodată, pentru a primi bani de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi, persoanele fizice trebuie, pe lângă casarea unei mașini mai vechi de opt ani și cu ITP valabil, să locuiască în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale.

Prima pentru casarea unei mașini vechi se menține și în acest an la valoarea de 6.500 de lei. Suplimentar, cei interesați pot obține şi două ecobonusuri, în funcție de caracteristicile mașinii pe care intenționează s-o cumpere, care vor ridica valoarea sumei primită de la stat până la 9.200 de lei.

Mașinile ce urmează să fie cumpărate prin „Rabla” trebuie să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita de anul trecut, care a fost de 130 g CO2/km. Dacă mașina nou cumpărată este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, cei care îşi schimbă vechea maşină vor primi un ecobonus în valoare de 1.000 de lei. În plus, dacă vor să cumpere o mașină nouă cu motor hibrid, românii vor putea obține un ecobonus suplimentar de 1.700 de lei.

Paşii cumpărării unei maşini prin programul „Rabla” sunt simpli: persoana interesată de obținerea primei de casare trebuie să se înregistreze, după ce se dă startul înscrierilor în programul Rabla, la un producător validat. El va preda apoi mașina unui colector autorizat, o va radia din circulație și, în final, îşi va cumpăra noua mașină.

Conform ministrului Mediului, prin Programul „Rabla” s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele mai puţin poluante.

Citit 5587 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2019 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.