Piaţa Centrală, un melanj între vechi şi nou (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Piaţa Centrală, un melanj între vechi şi nou (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ora 9,00. Forfotă, agitaţie, lume multă, un amestec de zgomote, suprapus de voci stridente, viguroase, nazale, monotone, calde, în mijlocul unei explozii de culoare şi miros îmbietor de primăvară. Tarabe bogate, încărcate cu de toate, de la fructe de import până la spanacul, urzicile şi leurda românească. Flori parfumate în răsaduri aşteaptă să fie luate acasă şi să înfrumuseţeze ferestre, iar razele soarelui promit o zi bună…până la căutatul unui loc de parcare.

Cum se parchează în Piaţa Centrală

Nu greşesc când spun că se parchează cu noroc, atenţie, nervi, bani şi timp irosit. Aceasta este reţeta unui loc de parcare. E drept, uneori nu e nevoie de toate ingredientele enumerate, dar o combinaţie între oricare două este imperios necesară pentru a-ţi asigura un loc de parcare în cea mai mare piaţă din oraş. Dacă te bazezi pe şansă, la primele ore ale dimineţii, mai prinzi un loc, două, de luni până vineri, căci sfârşitul de săptămână este haotic pentru orice şofer, indiferent cât de vigilent este. La orele prânzului, parcările devin un fiasco general și în timpul săptămânii, în special cea de la capătul tramvaiului, unde se strecoară laolaltă autobuze, taxiuri şi sute de pietoni. Aici, regulile de circulaţie nu se mai respectă, traversatul devenind o aventură plină de adrenalină, mai ales dacă mai ai şi două-trei sacoşe pline. Claxonul este un automatism, nu realizezi de unde vine, cum şi de cine ar trebui să te fereşti. Furia şoferilor îşi dă mâna cu cea a pietonilor, când unul claxonează, celălalt vociferează, ieşind un tablou… ca de piaţă. În zonă există şi o parcare subterană, de 50 de locuri, aflată sub tutela Administraţiei Pieţelor, care permite accesul nonstop, dar numai pe bază de licenţă.

Parcările lipsă, o problemă în tot cartierul

Atât în faţa, cât şi în spatele blocului D, situat pe strada Movilei nr. 2, locatarii nu mai au unde să parcheze. Au la dispoziţie parcarea cu plată, din faţa Bancpost (preluată de Banca Transilvania la finele anului trecut), pentru care mulţi dintre ei au preferat să-şi facă abonament de 35 de lei lunar. Dar, chiar şi aşa, există o mare problemă, pentru că rareori reuşesc să găsească un loc liber. În spatele blocului, se dau amenzi colosale, dacă se parchează pe trotuar, cum a fost şi cazul locatarului Sebestean Florin: ”Blocul D, în care locuiesc, are 4 scări şi a fost prevăzut cu parcare în faţa lui. Parcarea ne-a fost «luată», cu toate că suntem cu impozitele la zi. Nu avem unde să parcăm. În spatele blocului sunt trotuare şi am fost anunţaţi că nu vom putea parca nici acolo, chiar am luat o amendă de 700 lei, pentru că am parcat acolo. Am avut o problemă cu copilul, în vârstă de 10 ani, destul de mare. A avut piciorul rupt, era foarte greu să îl car în braţe şi am avut «surpriza» de a coborî cu el trei etaje, să constat că am caracatiţă. Am încercat să explic situaţia celor care deblocau roţile, dar m-am lovit de un zid. Am fost la ADP, şi acolo am fost certat foarte tare şi mi s-a spus că sunt foarte comod.”

Sesizare către Primărie

Pentru a beneficia de utilizarea unui loc de parcare, aproape zilnic există discuţii între locatari şi cei care vin cu maşina la piaţă, aducându-şi injurii. Mai mult chiar, uneori există si accidente minore, soldate cu avarii. Pentru a soluţiona situaţia, preşedintele asociaţiei de proprietari nr. 701 a trimis o solicitare Primăriei, în septembrie anul trecut, în care a menţionat necesitatea implementării unui sens unic pe tronsoanele de stradă din faţa şi din spatele blocului, în vederea decongestionării parcărilor şi a instaurării liniştii în cartier. Răspunsul a fost unul favorabil, serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi confirmând demararea procedurii, prin punerea în practică a paşilor procedurali, în funcţie de fondurile alocate de buget. Până atunci, lupta pentru locurile de parcare continuă, iar amenzile se aplică la fel ca înainte.

Trotuarele şi treptele, într-o stare deplorabilă

Trotuarele, dar şi treptele care urcă spre Bancpost arată dezastruos. Multe dintre trepte sunt măcinate de timp, iar trotuarele ciuruite, care aproape că ni se sfărâmau sub tălpi, cu bordurile crăpate şi inegale, necesită o reabilitare totală şi imediată. În anul 2017, situaţia a fost luată în evidenţa Serviciului Construcţii, Dezvoltări şi Întreţinere Străzi, din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, urmând a fi rezolvată în cursul aceluiaşi an. Promisiunea s-a blocat, probabil, prin acelaşi buget local, insuficient pentru a îndeplini toate visurile cetăţenilor care tind către normalitate.

Spaţiile verzi, aflate în mâinile locuitorilor gospodari

În ciuda forfotei din piaţă, cartierul este unul liniştit, cu spaţii verzi amenajate corespunzător de către locatari responsabili, care ştiu să dea dovadă de implicare şi spirit civic. Este şi cazul doamnei Ileana Mocanu, pe care am surprins-o în timp ce arunca gunoiul, selectiv şi care ne-a mărturisit că în fiecare primăvară se ocupă de îngrijirea grădinii blocului: „De la ora şase dimineaţa, mi-am săpat grădina. Urmează să dau cu var. Eu locuiesc la parter, mă deranjează că au pus garajul chiar în faţa dormitorului. L-au făcut doar pentru închiriat, nu ţin maşina aici. Soţul meu a aruncat tot gunoiul din faţa garajelor. Aici ar trebui să-şi facă proprietarii curat.” O altă chestiune care o nemulțumește pe doamna Mocanu este problema uscătorului din bloc. Uscătorul este un spaţiu comun de care se pot folosi toţi proprietarii. Unii, mai îndrăzneţi, şi-au arogat dreptul de a-l folosi exclusiv și l-au transformat în magazie proprie. “În blocul B1, la parter, cine a vrut, a făcut magazie şi a blocat şi ieşirile. Noi nu avem uscător, pentru că s-a făcut magazie,” ne-a declarat Ileana Mocanu, locatară.

Loc pentru gunoi, special amenajat, clădiri vechi, la voia întâmplării

Amplasarea containerelor de gunoi este de apreciat. Ele se află într-un loc special amenajat pentru a le găzdui, îngrădit corespunzător şi chiar estetic încadrat în peisaj. Accesul la colectarea selectivă este facil, fiind montate şi pubele colorate, speciale, de tip clopot, pe care locatarii au învăţat să le folosească, în scopul reciclării. Nu la fel de bine arată, din păcate, clădirile vechi. În zona Piaţa Centrală, imobilele care amintesc de perioada “belle epoque” a Galaţiului, sunt sortite pieirii. Multe dintre ele zac în descompunere, atacate de igrasie, de umezeală şi de ignoranţa autorităţilor şi proprietarilor care, din varii motive, nu s-au ocupat de renovarea lor. Nu doar aspectul lor inestetic este îngrijorător, ci şi riscul pagubelor pe care le-ar putea produce, la vibraţiile create de traficul intens desfăşurat în zonă.

Ce vor comercianţii

Comercianţii pieţei sunt obligaţi să asigure colectarea, depozitarea şi transportarea deşeurilor rezultate din activitatea lor de comerţ. Problema cu care se confruntă, însă, constă în lipsa asigurării unui punct de colectare în apropiere. De asemenea, ei şi-ar dori să beneficieze de gratuitate pentru locurile de parcare din zonă, având în vedere că petrec în jur de opt ore pe zi la serviciu.

“Nu avem condiţii. Nu avem pubele. Zilnic, plătesc un băiat care să ne ducă gunoiul. Chiriile s-au scumpit din nou, din decembrie. O altă problemă este faptul că trebuie să plătim parcarea, deşi lucrăm aici. Dacă stai zece ore, dai 20 de lei,” ne-a declarat R.M., vânzătoare.

Toalete ecologice pentru cetăţeni

Fiind una dintre zonele cele mai aglomerate ale oraşului, cu circulaţie intensă, în imediata apropiere a staţiei de autobuze şi tramvaie, au fost amplasate toalete ecologice curate, în scopul asigurării condiţiilor de igienă şi sănătate publică. Acestea sunt întreţinute, odorizate, igienizate şi vidanjate corespunzător, pentru ca gălăţenii să poată beneficia de condiţii moderne.

Fosta Farmacie Ţinc, clădire monument istoric

Fosta Farmacie Ţinc, situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian, adăposteşte muzeul “Casa Colecţiilor ”, o clădire devenită monument istoric. A fost construită în 1990, având iniţial destinaţia de farmacie şi locuinţă, destinaţie pe care şi-a păstrat-o până în anul 1989, când, în urma unei expertize tehnice, s-a dispus evacuarea sa, din motive de siguranţă. În perioada 1994-2006 a fost restaurată cu finanţare din partea Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Consiliului Judeţean Galaţi, iar, în anul 2002, imobilul a fost trecut în patrimoniul Consiliului Judeţean Galaţi, reprezentat prin Muzeul Județean de Istorie “Paul Păltănea”. A fost transformată în muzeu şi a găzduit expoziţii de ambient interior şi colecţii memoriale. Urmează să intre din nou în reabilitare.

Joi, venim în Fileşti

“Viaţa liberă”  continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori săi care sunt principalele neplăceri cu care se confruntă. Astfel, joi, 28 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz din cartierul Fileşti, pentru a ne semnala problemele din cartierul în care locuiţi. Cititorii ne pot transmite sesizări şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citit 5314 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.