La Galaţi, s-au redus clase de la liceu în favoarea profesionalelor

La Galaţi, s-au redus clase de la liceu în favoarea profesionalelor
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La zece ani de când Ecaterina Andronescu a desfiinţat şcolile de arte şi meserii (2009), se încearcă cu mare greutate reabilitarea imaginii meseriilor şi meseriaşilor, într-o Românie în care mai tot omul se visează manager. Tot Andronescu este cea care a cerut anul acesta reducerea locurilor de la liceu, în favoarea înfiinţării de clase mai multe la profesională.

Şi la Galaţi, numărul locurilor alocate pentru şcolile profesionale a crescut, în timp ce numărul claselor de la liceu s-a mai împuţinat un pic. Prin urmare, de la 33 de clase de profesională, câte s-au completat anul trecut, Galaţiului i s-au aprobat anul acesta patru în plus, adică 37. Totuşi, chiar şi aşa, numărul meseriaşilor pe piaţa muncii este insuficient. Sunt licee care au cereri din partea angajatorilor, însă foarte puţini tineri se încumetă să urmeze cursurile unei profesionale. Chiar şi în condiţiile în care s-au adăugat patru clase la profesională şi s-au tăiat două clase de la liceu, decalajul dintre cele două forme de învăţământ este enorm şi reliefează deserviciul imens adus întregii Românii atunci când s-a luat decizia desfiinţării şcolilor de meserii.

De patru ori mai multe locuri la liceu

Sunt anul acesta la Galaţi 130 de clase la liceu, de patru ori mai multe decât la profesională. Faţă de 24 de clase pentru profesională, câte au fost iniţial, în 2014, când s-a decis reînfiinţarea rutei profesionale, acum stăm mult mai bine. Ba chiar angajatorii cer suplimentarea numărului de locuri, însă, din nefericire, elevii nu-şi mai doresc să studieze o meserie. Răul porneşte din familie, unde nu li se mai cultivă copiilor apetenţa pentru muncă, fiecare părinte dorindu-şi pentru copilul său să aibă diplomă de facultate, chiar şi atunci când există riscul să rămână cu ea în ramă. "Sperăm să ocupăm toate aceste locuri alocate anul acesta şcolilor profesionale. Să-i convingem pe elevi să vină, dar mai ales pe părinţii lor să-i lase, pentru că problemele pornesc de la mentalitatea din ziua de astăzi", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Tinerii fug de muncă

Există licee unde agenţii economici parteneri se arată dornici să angajeze mai mulţi absolvenţi, însă locurile rămân în continuare la limita de a fi ocupate. "Societăţile partenere, unde elevii noştri fac practică şi unde se şi angajează la terminarea cursurilor ne spun anual că au nevoie de mai mulţi specialişti. Avem generaţii unde absolvenţii ar fi fost angajaţi în proporţie de 100 la sută", ne spune directoarea de la Colegiul "Radu Negru", Mirela Onişor. Tocmai din acest motiv, forma de învăţământ dual, care a început să se înfiripe prin alte zone ale ţării, în care elevii sunt şcoliţi şi de liceu şi de angajator şi primesc bursă dublă, şi de la stat 200 de lei şi de la firma parteneră, la noi nu a prins deocamdată. "Nu avem clase la învăţământ dual, pentru că firmele au considerat că nu este avantajos pentru ele să se implice atât de mult, în condiţiile în care nimeni nu le garantează că la absolvirea cursurilor tinerii se vor angaja în cadrul societăţilor care i-au pregătit", mai spune Mioara Enache.

Citit 4026 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.