Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
6 comentarii

Ne-am dori şi noi să avem, la Galaţi, copaci pe marginea trotuarelor, adică să avem aliniamente stradale verzi, care să ne protejeze de soare, să reducă noxele provenite din gazele de eşapament şi să creeze confort pietonilor. Din păcate însă, în foarte multe dintre cartiere, copacii de marginea trotuarelor lipsesc pe porţiuni mari. În foarte multe locuri, spaţiul verde s-a transformat într-o parcare secundară, noroioasă sau prăfoasă, în funcţie de anotimp, pentru autoturisme.

Efectul de răcire al unui copac sănătos este echivalent cu cel produs de două aparate de are condiţionat care funcţionează 20 de ore pe zi. Copacii absorb până la 30 la sută din apa de precipitaţii, ceea ce ajută canalizarea stradală, absorb gazele de eşapament, iar praful atmosferic este mai mic cu 30-40 la sută în zonele unde sunt copaci. De asemenea, aceştia prelungesc durata de viaţă a pavajelor, având beneficii estetice şi psihice asupra cetăţenilor. În oricare oraş european care se respectă, aliniamentele stradale sunt continue, îngrijite, respectând un studiu urbanistic şi de arhitectură care urmăreşte standarde precise în ceea ce priveşte încadrarea clădirilor în fronturile stradale, coerenţa, caracterul lor, precum şi zonele verzi aferente, pentru a asigura confortul pietonilor.
În Galaţi, însă, există o apetenţă pentru betonarea haotică, pentru tăierea şi toaletarea iraţională a arborilor, pentru lipsa de respect faţă de comunitate. Zonele verzi stradale, cele care ar trebui să reprezinte o etichetă o oraşului nostru, sunt un fiasco urbanistic, greu de digerat pentru cetăţeanul civilizat. Multe dintre ele nici măcar nu amintesc de existenţa vreunui petic de iarbă. Reprezintă, de fapt, mai ales în zilele ploioase, o masă de noroi cleios, care, luat pe cauciucurile maşinilor, ajunge pe şosele, transformându-se în praful pe care noi îl respirăm. În lipsa unor aliniamente stradale plantate, dar, mai ales, în lipsa locurilor de parcare, şoferii sunt nevoiţi să le ia cu asalt, lâsându-le pietonilor posibilităţi restrânse de deplasare.
Aliniamentul străzii Stadionului, unde ne-am deplasat recent în urma sesizării cetăţenilor, face parte din scenariul menţionat mai sus, fiind plin de noroi, borduri fracturate şi maşini parcate acolo unde ar trebui să existe verdeaţă. Şi aceasta, nu numai zonele centrale refăcute, reprezintă imaginea unui oraş european, în care bunăstarea locuitorilor şi calitatea vieţii lasă de dorit. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în zona cunoscută drept "La bănci", în care, pe ambele părţi ale străzii Brăilei, din Ţiglina II până la Trei Star, nu este niciun copac. Aceeaşi situaţie, în zona Casei Roşii, de la Inelul de Rocadă până la Piaţa Energiei. Poate că modernizarea arterei 1 Decembrie 1918 va avea în vedere şi acest aspect, iar plantările începute la Potcoava şi în Centru vor continua şi în alte zone ale oraşului.
Sănătatea umană ar trebui să fie o prioritate, plantarea arborilor pe aliniamentele stradale fiind o necesitate stringentă în vederea reţinerii prafului şi diminuării noxelor, care pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare sau cancer pulmonar.

Citit 3535 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:15

6 comentarii

 • postat de Jegosul Luni, 22 Aprilie 2019 14:30 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  8

  Primaria Galati nu acordă nici o atentie acestui aspect si nu are nicio STRATEGIE privind spaţiul verde din municipiul Galaţi, deşi a promis acest lucru.
  Sunt zone în oraş unde nu există niciun copac sau gard viu plantat, iar în alte zone din Cartiere sunt spaţii unde există chiar câte 3-4 copaci pe un metru pătrat, încălecaţi aiurea, dând aspectul de Junglă!
  Ca să nu mai spun de pomi fructiferi crescuţi aiurea şi care vara pătează vestimentaţia şi vehiculele cetăţenilor care parchează vehiculele în preajma lor..

  Raportează
 • postat de sorin Luni, 22 Aprilie 2019 11:40 5.13.130.*** Link la comentariu
  0
  17

  Pe Brailei daca tot a pus acel gazon ar putea pune si niste copaci pt a impiedica ridicarea rafului scaderea temperaturii asfaltului pe timp de vara ..etc In campanie primarul promitea ca o sa puna gard viu , de fapt el l-a scos si promite garduri de plasa . Ar trebui gard viu langa orice trotuar , ca o perdea verde pt a impiedica ridicarea prafului de pe strazi si a noxelor de la masini

  Raportează
 • postat de Suzana Luni, 22 Aprilie 2019 10:02 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  13

  La Potcoava de aur îmi place Au făcut două bazine . Le-a umplut cu noroi și au PLANTAT CEVA care seamănă a COPACI DAR BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN GALAȚI AU FĂCUT ȘI NIȘE PENTRU SCURGERE APEI SI NOROIULUI PE TROTUAR DIN BAZINE E FRUMOS ELEGANT CÂT DE CÂT DAR AVEM NEVOIE DE GALOȘI VARA/// Sper că până mă întorc de la CULES CĂPȘUNELE PRIN SPANIA udați bine copacii la rădăcină să facem antrenament pentru la iarna viitoare Patinoarul vara este puțin închis

  Raportează
 • postat de Strada Domneasca : Luni, 22 Aprilie 2019 08:44 185.216.34.*** Link la comentariu
  0
  14

  aceiasi problema si pe str. Domneasca , in special zona dintre str.Basarabiei si Gradina Publica. Unde de zeci de ani nu s-a mai replantat un fir de iarba , pe locurile destinate acestui scop. Si unde acum , nesimtitii, isi parcheaza masinile pe locurile destinate spatiilor verzi !

  Raportează
 • postat de Orangutan cu permis de conducere Luni, 22 Aprilie 2019 07:56 178.138.99.*** Link la comentariu
  10
  9

  "Beneficiu psihic asupra cetățenilor" ?
  Din contră : la o furtună mai serioasă cad crengi și-mi strică sfânta mașină și cine mai plătește reparația ?
  Mai ocupă și locul de parcare...

  Raportează
 • postat de Locatar Tiglina IV Luni, 22 Aprilie 2019 05:40 109.166.129.*** Link la comentariu
  0
  15

  Asa este peste tot...inclusiv locatarii blocurilor au tăiat copacii pentru că panselutele nu aveau soare! Trist dar adevarat, nimeni nu planează un pom, toti cei care locuiesc la parter taie fără nici o rusine copacii din fata neamurilor pentru a planta gazon! Intr o țară în care toată lumea face ce vrea, nu este o problema sa faci si tu ce vrei intr un oras! De ce nu se pune legislația în aplicare? Ce fac cei de la Administrativ sau de la Domeniul public? Cred ca stim...cand iti petreci majoritatea timpului in vacante europene chiar nu te mai intereseaza daca în Galati trebuie sa existe zone verzi? Nu le avem, le vom copia de pe internet si le vom pune pe perete....RUSINE!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.