Un elveţian pregăteşte tineri pentru piaţa europeană a muncii. Cursuri practice de inginerie, la ”Dunărea de Jos”

Un elveţian pregăteşte tineri pentru piaţa europeană a muncii. Cursuri practice de inginerie, la ”Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

A ieşit de câţiva ani la pensie, dar e neobosit. S-a mutat la Galaţi, pentru că şi-a urmat soţia, se dă în vânt după felul nostru de a fi şi spune că vrea să ajute zona Moldovei să se dezvolte, susţinând tinerii absolvenţi sau antreprenorii să se perfecţioneze astfel încât să devină competitivi pe piaţa muncii.

Pierre Repetti este un profesor inginer elveţian cu o vastă experienţă în predarea a numeroase cursuri pentru ingineri şi tehnicieni, care cunoaşte foarte bine atât sistemul de învăţământ românesc (locuieşte de şapte ani în Galaţi), dar şi felul cum este organizată piaţa muncii în Franţa, Germania sau Elveţia. A lucrat cu mulţi tineri români, mai ales cu cei plecaţi la muncă peste hotare, care au dorit să-şi desăvârşească studiile la un moment dat, a susţinut cursuri de perfecţionare în industrie la Centrul European de Cercetare Nucleară, a fost profesor şi decan la departamentul FEE de formare profesională Heig-Vd Universitatea tehnologică din Cantonul Vaud.

Pentru gălăţeni şi nu numai, Pierre Repetti propune, prin Departamentul de Formare Continuă al Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi şi Platforma multidisciplinară ReForm, un curs de Mecatronică aplicată, destinat nu numai absolvenţilor, ci şi şomerilor, antreprenorilor sau celor care doresc să înveţe ceva nou şi util.

Cursul are trei module a câte 100 de ore şi va începe din această toamnă la Universitate. “Mecatronica aplicată cuprinde toate know-how-urile computerizate de care inginerul trebuie să aibă habar în timpul proiectării şi realizării unui produs mecatronic. Este un concept născut în anii 2000 şi care creşte puternic astăzi, practic acum nu se poate realiza nimic fără să construieşti mai întâi pe calculator. Ştiu că facultăţile tehnice insistă foarte mult pe instruirea teoretică, aşa că acest curs conţine foarte multe exemple practice, care să ajute inginerul să realizeze un utilaj nou cu maximum de eficienţă. Pentru că eficienţa înseamnă bani şi performanţă”, explică Pierre Repetti.

Elveţianul spune că a început la Galaţi pentru că îşi doreşte să dezvolte mai întâi zona Moldovei. “E acelaşi curs pe care eu l-am predat tinerilor elveţieni şi francezi. Mi-aş dori să ajut la crearea, în zonă, a unui Centru de dezvoltare pentru inginerie, care să pregătească specialişti de top, nu pentru export, adică nu pentru a pleca din ţară, ci pentru dezvoltarea unor IMM-uri competitive, care să lucreze, de acasă, cu parteneri din Franţa sau Elveţia”, mai spune Repetti.

Cursul îi familiarizează pe inginerii din domeniul construcțiilor navale, petrol, transporturi, minier sau industria spaţială cu reguli de modelare pe calculator, modelarea în context, calculul static, pre-proiectarea, designul detaliat şi calculul dinamic.

Citit 4633 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.