Investiţii la Spitalul Judeţean. Se modernizează Unitatea de Primiri Urgenţe

Investiţii la Spitalul Judeţean. Se modernizează Unitatea de Primiri Urgenţe
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Proiectul de "Extindere, modernizare şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf.Apostol Andrei" Galaţi" a fost lansat marţi, 14 mai, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi. În total este vorba de o investiţie de peste 6,6 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Unitatea de Primiri Urgenţe este, practic, „linia întâi” a Spitalului Judeţean (80.000 de pacienţi trec, anual, pe la UPU - n.r.), iar proiectul de modernizare va schimba din temelii atât spaţiile şi circuitele medicale, cât şi dotarea unităţii şi serviciile pe care le va putea oferi.

Pe partea constructivă, de exemplu, de la o suprafaţă de 689 mp, UPU se va extinde la aproape 1.300 mp. Fie că e vorba de zona de acces a ambulanţelor sau accesul la zona de investigare în regim de urgenţă, spaţiile vor fi amenajate pentru a permite scurtarea timpilor de intervenţie. Odată cu extinderea spaţiilor se va moderniza şi întreaga reţea de utilităţi (instalaţii electrice, apă, climatizare etc.), iar spaţiile medicale vor fi reamenajate.

Poate şi mai important pentru UPU este dotarea cu noi echipamente medicale - computer tomograf, incubator pentru transport neonatologie, aparat de radiologie mobil, electrocardiograf etc. - astfel încât unitatea va putea acoperi o gamă mult mai largă de servicii medicale.

„Chiar dacă este un proiect de „doar” 1,4 milioane de euro, importanţa lui este foarte mare pentru Spitalul Judeţean. Practic, se va dubla suprafaţa UPU, iar unitatea va fi dotată cu aparatura necesară, pentru a nu mai fi nevoie ca pacienţii care vin la Urgenţe să fie plimbaţi prin spital, de la o secţie la alta, pentru investigaţii. În plus, sperăm ca la finalul acestui proiect să putem să suplimentăm şi personalul UPU, astfel încât să avem şi cadre de specialitate suficiente pentru a face faţă afluxului de pacienţi”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Acesta a precizat că grosul investiţiei este asigurat din fonduri europene. Din bugetul total al proiectului - 6,61 milioane de lei, asistenţa financiară nerambursabilă este de 6,48 milioane de lei, cofinanţarea din bugetul propriu al CJ Galaţi fiind de 132.000 lei.

Conform datelor proiectului, cu tot cu perioada de post-monitorizare, modernizarea UPU ar trebui finalizată în cursul anului 2021, însă lucrările ar putea fi terminate încă din 2020. Asta pentru că, pentru a se mai câştiga timp, procedurile de licitaţie aferente acestui proiect (proiectare şi execuţie) s-au derulat deja, cu clauză suspensivă, fiind desemnat şi un câştigător, respectiv asocierea SC Moviland Met SRL, Consumcoop Galaţi - Societate Cooperativă şi SC Submit SRL, în zilele următoare urmând să fie semnat şi contractul. Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, până cel târziu la începutul lunii iulie ar urma să fie aprobaţi în şedinţă CJ indicatorii tehnico-economici, pentru ca ulterior să fie dat ordinul de începere a lucrărilor.

Modernizarea UPU face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a Spitalului Judeţean. Prin mai multe proiecte cu fonduri europene, CJ Galaţi va derula investiţii de peste 70 milioane de euro în consolidarea spitalului, reabilitarea fluxurilor tehnologice şi creşterea eficienţei energetice, extinderea şi modernizarea secţiilor şi cabinetelor medicale, inclusiv prin dotarea cu o nouă secţie de Radioterapie şi a unui acceleratoare liniar de particule pentru tratamentul unor boli grave.

Citit 3908 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.