Migranţi din Asia, transportaţi ca sacii de cartofi spre Occident

Migranţi din Asia, transportaţi ca sacii de cartofi spre Occident
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Trei persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi în urma percheziţiilor care au avut loc pe 16 mai. Cele trei persoane sunt acuzate că fac parte dintr-o grupare infracţională, denumită generic "Cărăuşii", specializată în trafic de migranţi.

Mai exact, susţin procurorii, începând cu luna septembrie 2018, a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri au acţionat în mod coordonat, în ceea ce priveşte racolarea, transportarea şi transferarea de persoane provenite din Asia şi România, în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat către ţări din vestul Europei, prin ascunderea acestora în locuri special amenajate în mijloacele de transport. "În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că membrii grupului infracţional racolau persoane înregistrate ca solicitanţi de azil în România şi le transportau către vestul ţării, cu scopul trecerii ilegale a frontierei de stat pentru a ajunge în state din vestul Europei. Pentru aceste servicii, migranţii plăteau sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro de persoană", se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.

Pentru a pune capăt afacerii ilegale, procurorii au organizat cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţului Galaţi, în urma cărora nouă persoane au fost duse la audieri. Totodată, anchetatorii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 29 de telefoane mobile şi suma de 5.900 de euro.

Anchetă începută în noiembrie

Ancheta în acest caz a început încă din luna noiembrie a anului trecut, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul  STPF Galaţi şi PTF Nădlac II, judeţul Arad, au efectuat o acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia inculpatul P.P. a fost surprins în timp ce încerca să scoată ilegal din ţară patru cetăţeni străini, ascunşi în compartimentul de marfă al unei autoutilitare.

Ulterior prinderii în flagrant, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, coordonaţi de procurorii DIICOT Galaţi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale, în urma cărora s-a stabilit componenţa grupului infracţional. "Urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost stabiliţi ca făcând parte din grupul infracţional P.P., P.N. şi B.M., cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 42 şi 48 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Galaţi", susţin poliţiştii de frontieră.

Cele trei persoane au fost reţinute de procurori, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

Citit 3087 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.