PAMFLET. Gălățenii au vizitat Muzeul Plajei

PAMFLET. Gălățenii au vizitat Muzeul Plajei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cea mai importantă instituție culturală a orașului, Muzeul Plajei Dunărea, a putut fi vizitată gratis în noaptea de sâmbătă spre duminică, contribuabilii simpli aducându-și aminte cu drag de vremea în care exact pe locul obiectivului turistic se afla plaja propriu-zisă.

Pușchea pe limba noastră!

Sâmbătă spre duminică, muzeele gălățene, nu puține, și-au deschis larg porțile pentru a marca „Noaptea Muzeelor”. Galațiul a oferit și în acest an o plajă largă de minunății pentru iubitorii de antichități. Plajă largă? Pușchea pe limba autorilor paginii de Pamflet, căci orașul nostru nu se mai poate mândri de mult cu un asemenea obiectiv. În schimb, Muzeul Plajei a fost cel mai vizitat în weekend, mulți dintre localnici povestindu-le copiilor cum și-au petrecut tinerețea la malul Dunării.

Tata, dacă s-a bronzat aici, e muzeograf?

„Uite, tati, aici veneam cu maică-ta, când ne-am cunoscut, stăteam la soare, ne și bălăceam, că erau și bazine... Fii atent, să nu atingi exponatele, că se sparg, iar unele sunt și pline de rugină. Doamne, patina timpului îi dă muzeului valoare! Frumos, ce să mai, m-a răscolit mult această vizită”, au fost auziți unii părinți, în ciuda faptului că cei mici nu erau neapărat entuziasmați de istoriile spuse la doisprezece noaptea. „Bunicule, dacă tata a fost aici când nu era muzeu, putem spune că e muzeograf, că e cercetător sau ce e?”, a spart la un moment dat liniștea un adolescent, în timp ce cobora de la etajul dușurilor din anii ’80-’90... Firește, niciun adult n-a fost crezut: nu e ciudat că mii de cetățeni, ușor nostalgici, mergeau pe firul aceleiași narațiuni? Bălăceală, celebra Ciupercuță, prosoape, bla-bla. Cam cusută cu ață albă, iar junii din ziua de azi nu sunt ușor de păcălit.

Ceafă lată versus alegorie

Atmosfera caldă de la Muzeul Plajei din Galați a fost tulburată imediat după miezul nopții, două cupluri de amatori de senzații tari lovind cu mașina de teren în care se aflau un perete al muzeului. A intervenit Poliția, bărbații din bolid, posesori de cefe împlinite și de tatuaje rutinate, fiind recalcitranți. „Am auzit că s-a redeschis plaja, mânca-v-aș spiritul vostru, de asta am venit cu SUV-ul, ca să ne ducem direct pe nisip, așa cum îi stă cel mai bine românului! De unde să știm că e doar o alegorie cu muzeul plajei? Să moară familia mea, chiar eram pregătit să dau tare la manele pe plajă, să vă băgați muzeul ăsta undeva!”, s-a răstit unul dintre ei. Cei patru, la plecare, i-au făcut tocilari pe ceilalți gălățeni care au profitat de eveniment pentru a vizita fără bani una dintre cele mai apreciate instituții dunărene.

Muzeus

Bun venit la Muzeul Calorgal!

* Concitadinii au tras o fugă în noaptea de sâmbătă și duminică și la Muzeul Calorgal, instituție care pe vremuri furniza energie termică orașului de la Mila 80 a Dunării. Ghidul de acum două seri le-a explicat celor mai tineri că muzeul a purtat și numele de Apaterm.

* În Valea Țiglinei, lângă parcul Cloșca, oamenii au vizitat un muzeu care, momentan, nu poartă niciun nume. „Suntem în căutări, încercăm să găsim un nume adecvat, însă nu știm la ce să-l adecvăm. Aici sunt conducte mari, natură virgină și PET-uri, de asemenea tufe cu surprize din cauza homeleșilor din zonă”, ne-a spus unul dintre reprezentanții municipalității prezent la eveniment.

* Muzeul Stadionului Dunărea este în renovare. Se pare că se dorește revenirea la statutul de arenă a obiectivului, deși nu-i stătea rău nici ca obiectiv antic. Ce frumoase mai erau gradenele acelea lipsă!

* Zvonistica urbei dă ca sigură construirea Muzeului Transurb, instituție care să ofere peste ani dovada existenței transportului în comun până în anii 2000 și ceva. Acolo se va intra cu biletul pentru două călătorii.

* Şi strada Basarabiei va avea muzeu, deoarece beneficiază de un tratament special. Este șoseaua din Galați care a fost reparată de cele mai multe ori în epoca post-decembristă.

Secultura

Ai fost la proteste? Ministerul îți găsește parteneră

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că autoritățile studiază filmările de la contramanifestația PSD de la Galați, pentru a le face o surpriză oamenilor de rând. „Am văzut un comportament anormal la ei și îmi doresc să intervin”, a afirmat Carmen Dan. Se pare că doamna îi va premia doar pe bărbații prezenți la proteste: le va găsi câte o parteneră pentru o noapte, poate pentru două sau numai pentru un sfert de oră. „Nu sunt obligați să le ia de neveste”, ne-a declarat un oficial din minister, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Miting & Puping

Ce tristă curge Dunărea de Jos! de Submarin Cosorescu

Din ce în ce mai mulţi şi acri sunt,

şi goi în universul lor mărunt,

umpluţi cu morgă, unşi cu Ag şi Au...

ştiu pe de rost Nimicu-n care stau

şi-şi ling triumful, socotesc izbânzi,

dau din design, cocliţi, parcă au trânji,

urlă şi strigă, ţipă, fac "frumos"...!...

Ce tristă curge Dunărea de Jos!

Zvârle gunoi şi flegme pe asfalt...

(să fi scuipat pământul unui "halt",

cu limba-i spurcăciune l-ar fi şters)...

cu ăşti mizeri nu mai avem de/mers,

n-avem decât o şansă: grabnic scoşi

şi duşi la-ntors... că sunt contagioşi,

sunt imbecili pe faţă şi pe dos...!...

Ce tristă curge Dunărea de Jos!

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2928 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.