Cum s-au cheltuit banii Galaţiului în 2018
Foto: Iulia Kelt

Cum s-au cheltuit banii Galaţiului în 2018
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Nu mai puţin de 475,5 milioane de lei sunt banii bugetului local cheltuiţi în anul 2018, potrivit documentelor care au ajuns spre dezbatere şi aprobare în comisiile Consiliului Local Galaţi. Din aceşti bani, peste 428,3 milioane de lei, adică 90 la sută, au servit funcţionării oraşului, iar restul, 47,2 milioane de lei, însemnând aproape zece la sută, a fost destinat dezvoltării, adică investiţiilor.

Contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2018 va fi supus dezbaterii şi aprobării aleşilor locali la proxima şedinţă, programată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Pentru că este important să ştiţi ce s-a întâmplat cu banii dumneavoastră, vă prezentăm cele mai importante date din documentele ajunse pe masa consilierilor locali. Ne vom referi, astăzi, la bugetul local.

Încasări vs. cheltuieli la bugetul local

Conform raportului de specialitate, la bugetul local, în 2018, s-au realizat venituri totale de 488,7 milioane de lei şi cheltuieli de 475,5 milioane de lei. Iată şi cele mai importante surse ale veniturilor încasate: 353,4 milioane de lei - venituri fiscale, 63,5 milioane de lei - venituri nefiscale, 41,7 milioane de lei - sume primite de la UE, iar 27,8 milioane de lei - subvenţii de la alte nivele ale administraţiei publice şi de la bugetul de stat.

Din totalul de 475,5 milioane de lei cheltuite efectiv, peste 428,3 milioane de lei, adică 90 la sută au servit funcţionării oraşului, iar restul, 47,2 milioane de lei, însemnând aproape zece la sută, au fost destinaţi dezvoltării, adică investiţiilor.

Ce a însemnat funcţionarea oraşului

În topul cheltuielilor de la bugetul local pentru funcţionare, conduce detaşat capitolul „Transporturi”, cu plăţi de peste 81,7 milioane de lei, din care 39,2 milioane – subvenţie pentru transportul public de persoane, 22,6 milioane de lei – reparaţii curente la străzi, iar 19,9 milioane de lei – rambursări de credite.

Locul secund în clasamentul cheltuielilor bugetare este ocupat de „Asistenţa socială”, cu plăţi de peste 68,9 milioane de lei. Pe lângă finanţarea unităţilor de asistenţă socială şi a fundaţiilor, în 2018 s-au achitat ajutoare sociale şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap în sumă totală de 15,5 milioane de lei.

În topul cheltuielilor de funcţionare se află şi „Autorităţile publice locale”, cu plăţi de 59,2 milioane de lei, din care 38,4 milioane de lei – cheltuieli de personal.

Ar mai trebui să ştiţi că pentru „Cultură, recreere şi religie” s-au dus 47,8 milioane de lei, pentru „Protecţia mediului” – 34,5 milioane de lei, pentru „Învăţământ” – 31,1 milioane de lei, pentru „Ordine publică şi siguranţă” – 21,7 milioane de lei, iar pentru „Sănătate” – 16,3 milioane de lei. Nu mai puţin important este că, în 2018, de la bugetul local a fost asigurată o subvenţie de 15,3 milioane de lei pentru diferenţa de preţ pentru populaţie la energia termică.

Dezvoltarea oraşului

În comparaţie cu suma consistentă plătită pentru funcţionarea oraşului, cele 47,2 milioane de lei destinate dezvoltării reprezintă o cheltuială modestă. Şi ar merita spus că, atunci când a fost aprobat bugetul oraşului, pentru cheltuieli de dezvoltare fuseseră alocate doar 49,2 milioane de lei, iar, în urma rectificărilor bugetare, previziunea finală pentru investiţii era de 75,5 milioane de lei. S-a dovedit, însă, prea optimistă pentru suma realizată în final.

Trebuie precizat însă că, pe lângă banii de investiţii din bugetul local, autorităţile au avut la dispoziţie şi creditele contractate la CEC Bank şi la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din care s-au făcut trageri şi plăţi de 96 milioane de lei.

Citit 4445 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2019 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.