UPDATE. Peste 30 la sută prezenţă la urne atât la euroalegeri, cât şi la referendum
Foto: Viața liberă

UPDATE. Peste 30 la sută prezenţă la urne atât la euroalegeri, cât şi la referendum
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

La ora 17,53, în municipiul Galați, participarea la referendumul pentru Justiție a depășit pragul de 30,25 la sută. Și în alte 13 localități din județul Galați, prezența la referendum a depășit 30 la sută: Cuca, Gohor, Jorăști, Oancea, Rădești, Rediu, Scânteiești, Schela, Șendreni, Suceveni, Suhurlui, Ghidigeni, Smârdan.

La ora 18,14, pe lista localităţilor care au înregistrat peste 30 la sută participare la referendum au mai intrat alte nouă comune: Bălăbăneşti, Bereşti Meria, Braniştea, Cavadineşti, Fundeni, Independenţa, Tudor Vladimirescu, Vânători şi Vlădeşti.

Potrivit datelor înregistrate în timp real de Biroul Electoral Central, la ora 18,28, judeţul Galaţi a depăşit pragul de 30 la sută participare la referendum. (Anca Melinte)

Situația în Capitală

În Bucureşti, prezenţa la europarlamentare era, la ora 18,00 de 41,42 la sută, iar la referendum 35,44 la sută.

Conform datelor BEC, pentru alegerea europarlamentarilor români, la secţiile de vot din ţară şi-au exprimat votul 7.127.601 de alegători. La referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi-au exprimat opţiunea 5.936.535 de persoane.

Cea mai bună prezenţă la europarlamentare era, la ora 18,00, în județul Ilfov, cu 48,07 la sută, urmat de județul Cluj, cu 47,54 la sută, de Sibiu, cu 44,69 la sută și Braşov - 43,92 la sută. La polul opus, prezenţă slabă s-a înregistrat în județele Vaslui -  28,26  la sută,  Ialomița - 32 la sută, și Botoșani – 32 la suă.

Referendumul pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, a depășit, încă de la ora 17,16, pragul de prezență de 30 la sută necesar pentru a fi validat. Totuși, potrivit Mediafax, referendumul nu poate fi validat decât după numărarea și verificarea voturilor.

Și asta pentru că Legea 3/2000 prevede două praguri, de 30 la sută prezenţă şi de 25 la sută voturi valabil exprimate. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente şi este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30 la sută şi 25 la sută se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Drept urmare, pentru a fi valabil referendumul trebuie să participe cel puțin 30 la sută din numărul acestor persoane, însemnând 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegători, fie cu opțiunea DA, fie NU. (Teodora Miron)

Studenții, fruntași la urne

Buletinele de vot au fost suplimentate în cele două secții deschise în Complexul Studențesc din Timișoara, după ce un număr mare de tineri au mers la vot. „La secțiile 120 și 121 din Complexul Studențesc se votează foarte mult, sunt studenți care stau la rând. Sunt aproape pe terminate buletinele de vot din Complexul Studențesc și am solicitat suplimentarea cu buletine de la alte secții", a declarat Titu Birceanu.

De altfel, duminică după prânz, în fața celor două secții de votare s-au format cozi, care se întindeau pe cel puțin 20 de metri. (Teodora Miron)

Sancțiuni contravenționale și dosare penale întocmite de polițiști

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au aplicat duminică, de la începerea votării și până la ora 12,00, 11 sancţiuni contravenţionale - şase avertismente şi cinci amenzi în valoare de 2.900 lei, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la şase infracţiuni.

"În cele şase ore de la începerea procesului de vot, nu s-au produs incidente deosebite în planul ordinii publice. Până la acest moment, angajaţii MAI au primit în mod direct şi au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul de votare. Până acum (n.r. - ora, 13,00), 23 nu au fost confirmate", a spus Dajbog.

"Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală. În municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeaşi infracţiune se fac cercetări şi într-un caz similar din Braşov. În Brăila şi în Bucureşti se fac cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ştampilate", a informat Monica Dajbog. (Teodora Miron)


UPDATE. Peste 30 la sută prezenţă la urne atât la euroalegeri, cât şi la referendum | La ora 17,19, prezenţa naţională la referendumul pentru justiţie a depăşit 30 la sută, iar în judeţul Galaţi a ajuns la 26,17 la sută. În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, la nivelul întregii ţări procentul de participare depăşeşte 36,32 la sută, iar în judeţul Galaţi - 32,32 la sută.


Prezenţa la urne la ora 13,00: Gălăţenii stau la coadă ca să voteze

Peste 99.000 de cetăţeni cu drept de vot, reprezentând mai bine de 19 la sută, au votat, până la ora 13,00, în judeţul Galaţi, la alegerile pentru Parlamentul European. Interesul este uriaş faţă de situaţia de acum cinci ani! Pe 25 mai 2014, la ora 13,00, în judeţul nostru prezenţa la vot era de doar 13,79 la sută, cu puţin peste media naţională care se situa la 12,54 la sută.

La referendumul pentru Justiţie, până la ora 13,00, în judeţul Galaţi şi-au exercitat dreptul de vot peste 79.000 de cetăţeni, adică 15,10 la sută.

La nivel naţional, participarea la urne depăşeşte 20,12 la sută la euroalegeri şi 16,32 la sută la referendum.

În mai multe secţii de votare de pe raza municipiului Galaţi, au fost semnalate probleme [detalii]

CITEȘTE ȘI: Preşedinte de secţie de votare înlocuit pentru că i s-a făcut rău

CITEȘTE alte detalii despre alegerile europarlamentare şi referendumul naţional pentru Justiţie

Foto Viața liberă, Iulia Kelt

Citit 7780 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.