S-au majorat salariile la Transurb
Foto: Anca Melinte

S-au majorat salariile la Transurb
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După o grevă de avertisment care a bulversat transportul public local de persoane, după negocieri eşuate, încordare şi tensiuni care durează din luna februarie, conflictul de muncă de la Transurb s-a stins în sfârşit. Contractul Colectiv de Muncă a fost semnat şi înregistrat, iar angajaţii operatorului de transport urmează să beneficieze de majorări la salariul tarifar.

După cum am aflat de la consilierul local PNL Onuţ Atanasiu, joi noaptea, Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb şi conducerea companiei publice au ajuns la un acord şi au semnat Contractul Colectiv de Muncă, documentul fiind înregistrat vineri dimineaţă la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Semnarea documentului pentru care se negociază încă din februarie a depins de majorarea preţului pe kilometrul parcurs de mijloacele de transport în comun.

Decizia, aşteptată cu înfrigurare, deopotrivă de sindicalişti şi de conducerea Transurb, a fost votată joi, în şedinţa Consiliului Local şi prevede preţul de 12,75 lei/km parcurs de tramvaie, 7,44 lei/km parcurs de troleibuze şi 8,27 lei/km parcurs de autobuze. După cum ne-a precizat Onuţ Atanasiu, grupul PNL a insistat pentru adoptarea noului preţ pe kilometru, iar votul dat de grupul PNL a fost condiţionat nu doar de majorarea dorită de Transurb, ci şi de eliminarea celorlalte măsuri - reduceri de capacităţi de transport, eliminări de trasee - care ar fi dus la creşterea timpului de aşteptare în staţii.

Creşterea preţului pe kilometru permite acordarea de creşteri salariale: "În medie, 250 de lei la salariul tarifar, începând cu luna mai, şi 150 de lei, de la 1 septembrie", spune consilierul liberal.

Ce spune directorul Transurb

"Faptul că am reuşit să ajungem la un moment de înţelegere şi de conştiinţă colectivă mă mulţumeşte întrutotul. Sunt sigur că, ajungând la acest punct, Transurb are viitor! Le mulţumesc tuturor celor care, anul acesta, au învestit încredere în mine", ne-a declarat directorul Mihai Cadinoiu, despre semnarea contractului colectiv de muncă.

Ce spune Sindicatul

"Noi ne-am atins în proporţie de 95 la sută scopul privind grila de salarizare. Creşterile salariale nu sunt spectaculoase: în medie 250 de lei la salariul tarifar. În ceea ce priveşte ogranigrama, aşa cum am spus şi anul trecut, nu suntem împotriva reducerii de personal acolo unde nu trebuie. Dar nu poţi să dai mecanici afară când tu ai autobuzele praf şi să înmulţeşti personalul TESA, să păstrezi «sinecuriştii»", spune liderul sindical, George Preda.

În aşteptarea autobuzelor noi

"Pentru următoarele luni, nu ştim câte - şase, opt, zece - va fi un climat de linişte în Transurb, dar tot mai avem o durere: autobuzele! A devenit o aventură să scoţi un autobuz pe stradă! Le legăm cu sârmă, dar până când?! Noroc că avem colegi responsabili, care nu-şi bat joc de meserie şi ştiu că de şurubul ăla pe care îl strâng depinde siguranţa unor oameni. Avem şi noi copii, soţii, părinţi, rude care merg cu aceste autobuze şi ne gândim de două ori atunci când le dăm drumul din hala de reparaţii. Dacă vor veni şi autobuzele şi tramvaiele noi, dacă se vor repara liniile de tramvai, transportul în Galaţi va avea un viitor, dacă nu, nu", ne-a mai spus George Preda.

Citit 10231 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.