Investiţie europeană de 10,9 milioane de lei la Spitalul de Copii
Foto: Teodora Miron

Investiţie europeană de 10,9 milioane de lei la Spitalul de Copii
Compartimentul Primiri Urgenţe, modernizat, extins şi dotat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Până în aprilie 2021, Compartimentul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi - unde zilnic se prezintă peste o sută de pacienţi - va fi reabilitat, modernizat, extins şi dotat, cu bani europeni. Contractul de finanţare europeană pentru acest proiect, în valoarea totală de 10.904.659 de lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este 6.814.208 lei cu TVA, a fost semnat ieri de Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, şi de Luminiţa Mihailov, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

"Compartimentul Primiri Urgenţe este primul la care ajunge pacientul. Era foarte necesar şi important să extindem Urgenţa la Spitalul de Copii, pentru că avem foarte mulţi pacienţi", a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi. Dacă anul trecut s-au prezentat aproximativ 13.000 de pacienţi, în acest an numărul va fi depăşit, pentru că zilnic ajung aici chiar şi peste o sută de copii bolnavi. Pe lângă extindere, reabilitare, modernizare, esenţială este dotarea compartimentului cu aparatură modernă, la care medicii puteau doar să viseze, după cum mărturisesc!

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, şi directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, au semnat ieri contractul de finanțare europeană pentru proiectul "Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Compartiment Primiri Urgențe - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Ioan» Galați. Proiectul a fost depus anul trecut, pe 30 martie 2018, şi a câştigat finanţare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale. Valoarea totală se ridică la 10.904.659 de lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este de 6.814.208 lei cu TVA. Contribuţia proprie (2 la sută din cheltuielile eligibile) este de 136.284 de lei cu TVA, iar contribuţia proprie a municipalităţii la cheltuielile neeligibile - 4.090.450 de lei cu TVA.

Ce se va realiza

"Investiţia de la Compartimentul Primiri Urgenţe înseamnă, de fapt, o clădire nouă, în prelungirea celei vechi. O clădire cu subsol, parter şi etaj, care va permite ca ambulanţa să nu mai oprească în faţa spitalului - fie ploaie, fie ninsoare - pentru a fi dat jos bolnavul, ca mai apoi să intre în spital. Ambulanţa va intra în interior, de unde bolnavul va fi preluat după codurile de urgenţă", a declarat dr. Aurel Nechita, prezent, alături de dr. Victoriţa Ştefănescu, la semnarea contractului.

Este un proiect în care s-au implicat nu numai medicii Spitalului de Copii. "Dr. Raed Arafat ne-a dat şi el binecuvântarea, modificându-ne jumătate din proiect tocmai pentru a respecta circuitele, pentru că el are o experienţă mult mai mare în proiecte de urgenţă", a dezvăluit dr. Nechita.

Parterul noului corp de clădire va fi conectat cu cel existent şi astfel se va extinde compartimentul primiri urgenţe, care va funcţiona pe două secţiuni: primiri urgenţe minore şi majore.

"La subsolul clădirii vor fi: o cameră computer tomograf, o cameră angiograf şi o cameră rezonanţă magnetică. Tot în cadrul proiectului va fi achiziţionat un aparat modern RX digital pentru o diagnosticare cât mai precisă. Vor fi reabilitate aleile de acces, trotuarele şi parcările adiacente. Vor fi extinse şi modernizate instalaţiile electrice, sanitare, termice, climatizare şi ventilaţie", precizează Primăria Galaţi.

Începe proiectarea

Data limită de implementare a proiectului este 30 aprilie 2021, dar primarul Ionuţ Pucheanu speră că investiţia va fi inaugurată la finele anului 2020. Şi asta pentru că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor este deja finalizată, contractul fiind adjudecat de asocierea Rovis Lider SRL - Proiect SA. Proiectarea ar urma să dureze trei luni şi, dacă se obţin avizele pentru autorizaţia de construire, lucrările ar putea demara în toamnă.

Rezultatele aşteptate

Pe scurt, realizarea proiectului va îmbunătăţi substanţial calitatea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală, atât în judeţul Galaţi, cât şi în Regiunea de Sud-Est a ţării, având în vedere că Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi este singurul spital cu specific pediatrie din regiune (fiind unul din cele şase spitale de urgenţă cu specific pediatric din ţară), asigurând asistenţă medicală de specialitate de urgenţă unui număr aproximativ de 38.000 de potenţiali pacienţi/an cu vârstele între 0-18 ani din aceasta regiune.

"Este un proiect care ne duce în topul instituţiilor sanitare din ţară, atât ca dotări, cât şi ca infrastructură. Mă bucur că reuşim, la Galaţi, să facem aceste investiţii pentru sănătatea copiilor noştri. Ei vor fi beneficiarii direcţi ai acestor lucrări, pe care le facem, iar actul medical, odată cu dotările de ultimă generaţie, va fi cu siguranţă unul de înaltă performanţă atât pentru stabilirea diagnosticelor, cât şi pentru intervenţii şi tratament", a declarat Ionuţ Pucheanu.

"Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de sănătate și a gradului de adresabilitate a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați, prin sporirea calității serviciilor de asistență medicală specializată" (Primăria municipiului Galaţi)

Încă o investiţie în aşteptare

Reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea compartimentului de primiri urgenţe nu este singura investiţie pe bani europeni de care va beneficia Spitalul de Copii din Galaţi. Medicii, dar şi reprezentanţii Primăriei aşteaptă nerăbdători semnarea finanţării europene pentru proiectul de modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi. În ceea ce priveşte dotarea, ni se promite cel mai performant computer tomograf din Galaţi.

Citit 2294 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.