Apa, canalizarea şi gunoiul s-ar putea SCUMPI de la 1 iulie
Foto: Iulia Kelt

Apa, canalizarea şi gunoiul s-ar putea SCUMPI de la 1 iulie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Începând cu 1 iulie 2019, taxa specială de habitat este în sumă totală de 90,27 lei, din care 10,88 lei reprezintă componenta de economie circulară", prevede proiectul de hotărâre care ar urma să fie supus aprobării consilierilor locali în şedinţa de miercuri, 26 iunie. La fel ca majorarea cu trei la sută a preţului apei şi cu 19 la sută a tarifului de canalizare.

De la 1 iulie, viaţa gălăţenilor în oraşul de la Dunăre ar putea deveni mai scumpă. Totul depinde de votul pe care îl vor da consilierii locali, convocaţi la o şedinţă ordinară care ar fi trebuit să aibă loc joia trecută, dar a fost reprogramată pentru mâine.

Pe ordinea de zi a revenit proiectul de hotărâre, retras luna trecută, care prevede majorarea cu trei la sută a preţului apei şi cu 19 la sută a tarifului de canalizare. O scumpire dorită cu ardoare de Apă Canal, dar privită cu reticenţă de consilierii locali PNL şi PMP. Şi asta deoarece conform strategiei de tarifare iniţiale, valabilă până în anul 2023, pentru anul în curs era prevăzută doar o majorare cu trei la sută a tarifului de canalizare, preţul apei urmând să rămână neschimbat.

Pe ordinea de zi a şedinţei a fost inclus şi un proiect privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 444/26.11.2015 privind aprobarea taxei speciale de habitat şi a Regulamentului pentru constatarea, stabilirea, încasarea şi utilizarea taxei speciale de habitat.

Creştere cu 4,27 lei

Proiectul prevede majorarea taxei de habitat, de la 86 de lei/ an/ persoană, la 90,27 de lei/ an/ persoană, deci cu aproximativ patru lei.

Conform documentelor, modificarea este impusă de lege. Astfel, prin OUG nr. 196/22.12.2005 privind fondul de mediu - art. 9 lit.c - unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia colectării de la contribuabilii persoane fizice şi juridice a taxei de economie circulară. Contribuţia pentru economie circulară trebuie stabilită şi aprobată începând din 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de 30 iunie 2019, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre. Unde se arată şi că taxa de habitat "poate fi modificată în funcţie de schimbările legislative şi necesităţile bugetare".

În documentul care fundamentează "recalcularea taxei de habitat persoane fizice, din perspectiva ultimelor modificări legislative în domeniul deşeurilor şi de mediu", se arată că tariful aplicat în prezent, de 86 de lei/ persoană/ an este fundamentat la o cantitate de 1,04 kg/ zi/ persoană deşeu general şi că, potrivit unui studiu, la nivelul Galaţiului, ar rezulta o cantitate pe zi de 1,07 kg/ zi/ cetăţean. "Aceasta presupune o ajustare a taxei de habitat din punct de vedere al cantităţii de deşeu general luat în calcul la fundamentarea taxei", se arată în fundamentare.

În document se mai precizează că la Direcţia de Impozite, taxe şi alte venituri locale sunt declarate 180.786 de persoane, iar numărul persoanelor plătitoare la nivelul anului 2019 este de 174.707.

Citit 3937 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 02:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.