Alunecarea Falezei, un ”mit urban” (FOTO)

Alunecarea Falezei, un ”mit urban” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ultima parte a mandatului său, fostul primar Marius Stan era prins între două posibile proiecte legate de cea mai cunoscută zonă a Galaţiului, Faleza Dunării. Fostul edil-şef era convins, ca toată lumea, că Faleza trebuie amenajată, dar spunea că prioritar era ca Primăria să facă rost de bani pentru consolidare. La cinci ani de atunci, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, afirmă că alunecarea Falezei Galaţiului este doar un "mit urban".

"Mie mi se pare că la Galaţi există nişte mituri urbane care se translatează din generaţie în generaţie sau de la an la an şi cineva are grijă să facă astfel încât oamenii să nu le uite: că Galaţiul se depopulează, că Faleza alunecă, că ne scufundăm etc. Sunt nişte subiecte care se repetă şi care par a avea o ciclicitate anume. Cred că ar fi bine să reamintim că Faleza nu se duce nicăieri, ea e acolo să rămână. Nu alunecă nici cu un centimetru, nici cu un metru, nici cu un kilometru. De mai bine de un an, se monitorizează Faleza. În cele 12 puţuri forate de monitorizare s-au observat acumulări de apă doar într-unul singur. Într-adevăr, am observat o colmatare a zonelor de colectare gândite de câtre constructor la momentul construcţiei Falezei, dar asta se poate remedia extrem de uşor", a afirmat Ionuţ Pucheanu.

Cu toate astea, nimeni nu poate contesta faptul că pe Faleza Superioară a Dunării s-au produs, de-a lungul anilor, nişte evenimente îngrijorătoare. Impactul cel mai mare l-a avut celebra Falezogaură, de dimensiuni impresionante, din cauza căreia circulaţia din zonă a fost deviată pentru mult timp pe breteaua ocolitoare de la Elice. Anul trecut, în mai, a apărut o nouă surpare, chiar pe breteaua menţionată, plus alte fisuri (superficiale, au spus autorităţile) apărute pe trotuare. Plus, de asemenea, opinii ale unor specialişti conform cărora, de exemplu, malul Falezei Superioare ar aluneca cu 10 mm pe lună.

"Zonele cu surpări au apărut din cauza unei proaste sistematizări, legat de apele pluviale şi, nu în ultimul rând, din cauza acelei ţevi care alimenta până nu demult sistemul de irigaţii al celor de la Gospodărire Urbană, ţeavă care a suportat numeroase avarii în decursul anilor. Dacă vă veţi interesa despre zonele în care s-a intervenit asupra ţevii, veţi vedea că în zonele respective, într-adevăr, trotuarul Falezei Superioare a suportat şi el avarii. Nu sunt probleme nici pe departe atât de mari", a continuat Ionuţ Pucheanu.

Afirmaţiile primarului au fost făcute în contextul în care Primăria Galaţi se gândeşte la nişte investiţii importante, cu valori "poate de zeci de milioane de euro", în zona Falezei şi în Valea Ţiglinei, pe baza unor soluţii care să apară în urma concursului de idei lansat recent. Aceste investiţii presupun, în opinia Primăriei, şi nişte construcţii suplimentare faţă de ceea ce există acum. "Noi spunem că o eventuală stabilizare suplimentară, prin construcţiile pe care le-am gândit de-a latul Falezei, mă refer la aceste scări ce ar trebui să facă legătura între partea inferioară şi cea superioară a falezei, vor putea exercita şi elemente de susţinere, pentru că vor fi construcţii mult mai complexe şi mult mai consistente. Cred că acestea vor avea un aport pentru o stabilizare suplimentară, dacă mai e nevoie, a Falezei. Da, ne gândim şi la zone de parcare efectiv în mal, avem un proiect pe care sper ca cineva să-l poată pune în aplicare, şi aceste elemente vor ajuta la consolidarea falezei", a mai spus primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 7064 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.