Cum s-a cheltuit bugetul Galaţiului în prima jumătate a anului
Foto: Bogdan Codrescu

Cum s-a cheltuit bugetul Galaţiului în prima jumătate a anului
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Nu mai puţin de 50,6 milioane de euro pentru funcţionarea oraşului şi doar 3,2 milioane de euro investite în dezvoltare. Aceştia sunt banii bugetului local pe care Primăria municipiului Galaţi i-a cheltuit până la 30 iunie 2019, conform documentelor care au ajuns, spre dezbatere şi aprobare, pe masa aleşilor locali. Scuza autorităţilor este că majoritatea obiectivelor de investiţii au fost realizate din creditele contractate de municipalitate. În realitate, plăţile efectuate din împrumuturi abia depăşesc 3,3 milioane de euro!

La proxima şedinţă a Consiliului Local, va fi supus votului aleşilor contul de execuţie al bugetului municipiului în primele şase luni ale acestui an. Iată cum s-au cheltuit banii oraşului până la 30 iunie 2019.

Cu cât au contribuit cetăţenii

Conform raportului de specialitate, veniturile bugetului local de funcţionare se ridică la 238,6 milioane de lei - 50,7 milioane de euro - reprezentând 77,6 la sută din cât a fost programat.

Pentru a avea un termen de comparaţie, aflaţi că în primele şase luni ale anului trecut, veniturile colectate erau de 233,4 milioane de lei. Înainte de a trage concluzia că gălăţenii au contribuit cu 5,2 milioane de lei mai mult la bugetul local trebuie să ţinem seama de faptul că impozitele şi taxele locale s-au majorat.

Cât costă funcţionarea oraşului

Conform documentelor, pentru funcţionarea oraşului s-au cheltuit efectiv 238,2 milioane de lei - adică 50,6 milioane de euro - reprezentând 77,4 la sută din cât fusese programat. Nu mai puţin adevărat este că, la 30 iunie 2019, erau înregistrate plăţi restante în sumă de peste 3,1 milioane de lei.

Pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuielile pentru funcţionarea oraşului erau de 233,08 milioane de lei, dar plăţile restante depăşeau 4,3 milioane de lei.

Bani pentru investiţii

"Cheltuielile bugetului local de dezvoltare au fost planificate în sumă de 48,6 milioane de lei şi s-au realizat în sumă de 15,2 milioane de lei (31,4 la sută)", se arată, negru pe alb, în raportul de specialitate. "Realizarea a fost mică deoarece majoritatea obiectivelor de investiţii au fost realizate pe bugetul creditelor interne şi externe", explică autorităţile "performanţa celor 3,2 milioane de euro cheltuite pentru investiţii, în condiţiile în care la sfârşitul trimestrului al II-lea s-au înregistrat şi plăţi restante în sumă de 356,8 mii de lei.

Aceeaşi justificare am regăsit-o, în documente, şi în primul semestru al anului trecut, când, conform execuţiei votate de consilieri, cheltuielile bugetului local de dezvoltare au fost de doar 15,1 milioane de lei, iar plăţile restante depăşeau 682,2 mii de lei.

Plăţi din banii împrumutaţi

Plăţile efective, realizate din banii împrumutaţi pentru investiţii, nu sunt, însă, atât de mari pe cât ne lasă Primăria să credem.

Astfel, conform datelor prezentate, 14,4 milioane de lei reprezintă tragerile efective din fondurile rambursabile contractate de la CEC Bank.

Municipalitatea are la dispoziţie şi banii rămaşi din creditul contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, din care plăţile efective realizate până la 30 iunie 2019 au fost de 1,2 milioane de lei.

Reiese, deci, că suma totală efectiv atrasă cheltuită pentru investiţii din împrumuturi este de 15,6 milioane de lei, adică 3,3 milioane de euro.

Cu mult mai puţin faţă de cele 39,4 milioane de lei, tragerile efective din împrumuri în primul semestru al anului 2018.

Rămâne de văzut ce vor spune aleşii despre aceste realizări bugetare şi cum vor evolua, până la finele anului 2019, sumele cheltuite de Primăria Galaţi pentru funcţionarea şi dezvoltarea oraşului.

Citit 4651 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.