ALERTĂ. Primul caz de West Nile din România, confirmat la Galaţi
Foto: Teodora Miron

ALERTĂ. Primul caz de West Nile din România, confirmat la Galaţi
Ţânţarii au început să facă victime. Ion Tudorie, bărbatul diagnosticat cu virusul West Nile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Autorităţile sunt în alertă, după ce a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile. Este primul caz din acest sezon în România şi a fost confirmat la un bărbat în vârstă de 82 de ani, din Galaţi.

Gălăţeanul, Ion Tudorie, locuieşte în zona centrală a oraşului şi le-a spus medicilor că a fost pişcat de insecte, cel mai probabil, acasă. "Într-o seară, ploua afară, am lăsat geamul deschis, am scos plasa de la dormitor şi a intrat un ţânţar. M-a pişcat şi după două zile a început să mă doară foarte tare capul, am avut ameţeli, am sunat la salvare şi am ajuns la spital. Acum mă simt mult mai bine", ne-a povestit Ion Tudorie.

Imediat ce au primit pacientul şi au văzut simptomele, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au tras concluzia că este vorba despre virusul West Nile. "Pacientul s-a prezentat cu un sindrom febril. Ţinând cont că pacientul avea semne meningiale, probele de sânge au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru diagnostic cu virusul West Nile. Starea pacientului a fost destul de gravă, cu tulburări de echilibru şi de conştienţă. În prezent, pacientul este ameliorat, pentru că nu a avut nici foarte multe comorbidităţi. Institutul Cantacuzino ne-a trimis confirmarea că este vorba despre infecţie cu West Nile. Infecţia poate avea efecte foarte grave, anul trecut s-a ajuns şi la decese. Acesta este primul caz de anul acesta, raportat pentru perioada 3 iunie - 18 iulie", ne-a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi.

Confirmarea a ajuns şi la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, unde s-au dispus deja şi primele măsuri. "DSP Galaţi a transmis metodologia de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile către toţi furnizorii de servicii medicale, iar către primării s-a trimis intensificarea activităţilor de dezinfecţie şi s-a atenţionat Centrul Regional de Transfuzii să aplice normele în vigoare privind restricţionarea donatorilor din areal", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cazul lui Ion Tudorie a fost unul fericit, bărbatul ajungând la spital în timp util. Din păcate, virusul West Nile poate fi mortal, anul trecut 36 de persoane pierzându-şi viaţa.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii vă recomandă să purtaţi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să evitaţi plimbările în zone cu verdeaţă şi să folosiţi creme şi soluţii împotriva tânţarilor.

Citit 5983 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.