Când şi cum se finalizează schimbarea la faţă a centrului Galaţiului (FOTO)
Foto: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi

Când şi cum se finalizează schimbarea la faţă a centrului Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Dacă tema proiectării era: haideţi să facem totul green (verde - n.r.), să facem totul pajişte, mergeam pe ideea să se facă totul pajişte, nu cred că era vreo problemă! Tema a fost stabilită de autorităţi împreună cu noi. Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta", a declarat arhitectul Cristian Ghiţău, de la BTFarch Ro Company SRL, autorul întregului proiect de modernizare a zonei centrale a oraşului. Alături de peisagistul Cosmin Coman şi de reprezentanţii firmelor care execută lucrările, Tancrad şi Lemacons, arhitectul a dat explicaţii cu privire la modul în care se execută lucrările în valoare de 11,03 milioane de lei fără TVA şi la finalitatea lor.

Luna noiembrie a acestui an reprezintă termenul de finalizare a întregii investiţii care schimbă din temelii zona centrală a oraşului, de la Potcoava de Aur şi esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars" până la Romarta şi Spicu.

Potcoava de Aur, un succes

"Din punctul meu de vedere, consider un succes ceea ce se întâmplă în zona Potcoava. Cunosc zona de când eram mic, ştiu ce înseamnă să fii gălăţean şi am încercat şi am şi reuşit să-mi influenţez echipa să respecte noţiunea de gălăţean. Şi am apreciat că autorităţile doresc ceva nou", a declarat arhitectul Ghiţău. Acesta a ţinut să spună că are cetăţenie olandeză, este membru în camera de arhitectură olandeză, germană şi română şi are tată gălăţean.

"Implicarea mea directă în proiectul din Galaţi a fost tata, pentru că el e născut în Galaţi, a plecat la 18-19 ani în Bucureşti, e profesor universitar, membru al Academiei, şi m-am gândit că este momentul să pot să-i confer bucuria de a lucra la un proiect în oraşul lui natal", a mărturisit arhitectul.

Zonă pietonală între Spicu şi Romarta

"Strada care desparte zona Spicu şi Romarta e prevăzută în proiect ca fiind pietonală în zilele de weekend sau în zilele de sărbători urbane. Ea va deveni pietonală prin două sisteme de bolarzi, care se vor ridica din asfalt, comandaţi", a precizat peisagistul Cosmin Coman.

N-a fost parc, a fost scuar şi va fi piaţetă

Arhitectul şi peisagistul s-au declarat mulţumiţi de modul în care se execută lucrările la Spicu şi Romarta. Potrivit arhitectului Ghiţău, se lucrează, în prezent, "să se transforme toată zona de parcuri între două blocuri într-o piaţetă urbană şi prima pietonală din Galaţi". Întrebat dacă, în străinătate, a mai fost implicat în proiecte prin care parcuri au fost transformate în piaţete, arhitectul nu ne-a putut da un răspuns.

În schimb, peisagistul Cosmin Coman a explicat că zona de la Spicu a fost scuar, nu parc: "Marea lui parte, scuarul acesta era un pământ bătătorit, plin de vegetaţie joasă, fără valoare dendrologică. Nu cred că cetăţeanul din Galaţi îşi putea lăsa copilul acolo să se joace. Noi ne-am gândit că municipiul Galaţi nu are un centru, nu are zone de socializare, că trebuie să aibă spaţii luminoase, deschise în această zonă. În această zonă chiar am vrut şi cred că vom obţine efectul de centru civic, de centru de greutate urbanistic".

Proiectanţii au admis că sunt zone în care suprafaţa de spaţiu verde s-a mărit, dar şi zone în care a fost redusă, din motive de concept. Au susţinut că nici un arbore "nu a fost eliminat" şi că vor fi plantaţi în zona centrală 139 de noi arbori cu valoare dendrologică.

Despre "colivele" de la Spicu

În ceea ce priveşte "colivele" de pământ supraînălţat la nivelul trunchiurilor arborilor de la Spicu, despre care chiar Primăria ne-a spus că au fost o greşeală, arhitectul Ghiţău susţine că a fost doar nişte pământ depozitat temporar de constructor: "Uitaţi-vă în proiectele avizate la desene. Ele corespund la ora actuală, cu ceea ce se vede pe şantier. Sunt aşa cum trebuia să fie".

"Felicit constructorul, niciun arbore n-a fost neprotejat! Toţi au fost înveliţi şi practic, pământul niciodată nu a ajuns la nivelul scoarţei arborilor, ceea ce era un lucru rău. Şi în proiectul nostru, toţi arborii sunt protejaţi în valonamentele respective. Şi eu, ca specialist, pot garanta că nu e nimic nociv pentru aceşti arbori, din contră, ei vor suporta nişte toaletări, adică ridicări ale coronamentelor", a precizat Cosmin Coman, care garantează că arborii de la Spicu şi Romarta vor supravieţui sută la sută modernizării.

Despre constructor, numai de bine!

În vreme ce reprezentanţii Tancrad şi Lemacons au susţinut că "nu se poate lucra calitativ şi repede", proiectanţii sunt mulţumiţi. "Nu zic că nu se fac greşeli! Dumneavoastră vedeţi nişte greşeli, noi vedem mult mai multe greşeli! Principalul este dacă, la sfârşit, rezultatele sunt cele scontate. M-aţi întrebat ce notă aş putea să dau execuţiei de la Galaţi. Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă daţi societăţii româneşti?!", a întrebat arhitectul Cristian Ghiţău.

Specialistul a precizat că în Germania lucrarea ar fi costat de trei ori mai mult! Cât despre părerea gălăţenilor despre ea: "Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta".

Foto: Iulia Kelt şi Biroul de Presă al Primăriei Galaţi

Citit 12222 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.