UPDATE Încă o localitate gălățeană rămâne fără porci din cauza pestei

UPDATE Încă o localitate gălățeană rămâne fără porci din cauza pestei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE, miercuri, 7 august 2019. Focar confirmat şi la Negrileşti. Autorităţile gălăţene au primit o nouă confirmare cu privire la prezenţa virusului pestei porcine în judeţ. De data aceasta este vorba despre o gospodărie din intravilanul comunei Negrileşti. Acesta a fost motivul pentru care autorităţile s-au întrunit în cadrul Comitetuiui Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În şedinţă a fost aprobat "Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Negrileşti. S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate", se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

De asemenea, ca în fiecare caz de până acum, s-a dispus şi interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar.

În Baza Naţională de Date, la Negrileşti sunt înregistrate 143 de curţi cu un efectiv de 464 de porci, echipele mixte acţionând pentru uciderea preventivă a animalelor încă de miercuri dimineaţă.

Comuna Negrileşti este a treia localitate gălăţeană care rămâne fără porci din cauza pestei porcine africane, după Oancea şi Slobozia Corni.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.


UPDATE, duminică, 4 august 2019. Încă o localitate din judeţul Galați a rămas fără porci din cauza pestei | După ce sâmbătă autorităţile sanitar-veterinare au ucis toţi porcii din satul Slobozia Corni, comuna Ghidigeni, duminică a fost luată o decizie similară cu privire la suinele din localitatea Oancea. Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde a fost aprobat Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din intravilanul comunei Oancea.

Astfel, „s-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate; interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Conform autorităţilor, îăn Baza Naţională de Date, la Oancea sunt înregistrate 52 de curţi cu un efectiv de 179 de porci.


Un sat din județul Galați rămâne fără porci din cauza pestei porcine (3 august 2019) Autoritățile s-au întrunit din nou, sâmbătă dimineață, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a aproba Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni). În cadrul ședinței, s-a decis uciderea preventivă a suinelor din toate gospodăriile din această localitate.

Conform autorităților, în Baza Națională de Date, la Slobozia Corni sunt înregistrate 92 de curți cu un efectiv de 354 de porci, echipele mixte urmând să ucidă, preventiv, toate animalele.

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis și interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

CITEȘTE ȘI: Neutralizare prin ”focul şi para” gălăţenilor. Cenuşă ”la negru”, la Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi

Citit 21066 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.