Ce investiţii a făcut Ecosal pentru gospodărirea Galaţiului

Ce investiţii a făcut Ecosal pentru gospodărirea Galaţiului
Utilaje pentru salubrizarea oraşului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Multiple sesizări cu privire la activitatea desfăşurată de Serviciul Public Ecosal ajung, pe diferite căi, la redacţie. Majoritatea vizează modul în care sunt colectate deşeurile de la punctele gospodăreşti amenajate pentru asociaţiile de locatari, situaţia dezastruoasă a gropii de gunoi de la Tirighina, care reprezintă o ameninţare pentru sănătatea populaţiei, şi modul primitiv în care se realizează curăţenia în oraş.

Oamenii acuză că în timp ce în alte oraşe autorităţile şi instituţiile care asigură şi păstrează curăţenia au făcut investiţii în utilaje moderne, în Galaţi, mătura şi făraşul rămân încă vedete. Motiv pentru care am contactat-o telefonic pe directoarea Ecosal, Mirela Furtună, pentru a cere o lămurire cu privire la investiţiile care au fost făcute sau care urmează a fi făcute pentru a menţine o bună gospodărire a oraşului nostru.

Am aflat, astfel, că printre utilajele achiziţionate în perioada 2018-2019, atât din bugetul Primăriei municipiului Galaţi, cât şi al Serviciului Public Ecosal, în vederea colectării şi transportării deşeurilor, se numără un încărcător frontal, două autogunoiere compactoare, patru autospeciale tip hook lift şi o autoutilitară pentru transportul containerelor de 24 metri cubi cu sistem de calare.

Pentru salubrizarea stradală, în parcuri şi zone pietonale au fost achiziţionate cinci aspiratoare urbane autopropulsate cu transmisie electrică şi două tractoare, la care pot fi ataşate remorci. Tractoarele, dotată cu lamă şi perie, au fost folosite şi pentru deszăpezirea în perioada iernii, iar remorcile, cu o capacitate de 8 tone, de trei la număr, au fost cuprinse în acelaşi buget.

Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii de ecarisaj, o autoutilitară de 3,5 tone a fost, de asemenea, achiziţionată.

Până la sfârşitul anului, conform declaraţiilor date de Mirela Furtună, s-a mai propus cumpărarea a două autogunoiere compactoare, două încărcătoare frontale, două tractoare cu lamă şi perie, o autobasculantă de 20 de tone şi o autoutilitară cu lift. 

În ceea ce priveşte groapa de gunoi de la Tirighina şi mirosul pestilenţial, mult mai pregnant pe perioada verii, care sufocă mai multe cartiere de la marginea de vest a Galaţiului, Mirela Furtună ne-a dat următoarea declaraţie: “Căldura favorizează o fermentare mai rapidă. Încercăm zilnic să compactăm zona în care se depozitează deşeurile şi să o acoperim cu moloz, pământ. Aş dori să menţionez că, din cauza temperaturilor ridicate, deşeurile vin deja din teren în stadiu de fermentaţie. La depozitul de la Tirighina sunt aduse deşeurile din municipiul Galaţi şi din 5 comune limitrofe: Vânători, Tuluceşti, Smârdan, Şendreni şi Braniştea”.

Citit 3375 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.