55 de arbori, tăiaţi pentru sistematizarea zonei CNMK | După drujbe, vor urma şi plantări (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

55 de arbori, tăiaţi pentru sistematizarea zonei CNMK | După drujbe, vor urma şi plantări (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

„În spatele A-urilor din Ţiglina I se taie de zor copaci!” – „În cursul acestei dimineţi, am fost abordat de un locatar din zona blocurilor A7-A8 din Ţiglina I care mi-a semnalat tăierile masive de arbori din spatele acestei zone” - „Ce se întâmplă în Galaţi se taie arborii pentru a fi înlocuiţi cu beton?! Ambiţiile administraţiei locale de a construi o şosea între blocuri cu riscul tăierii copacilor”, sunt doar câteva dintre postările care au înfierbântat, ieri dimineaţă, reţelele de socializare.

Multiplele sesizări ale gălăţenilor, postate pe reţelele se socializare sau transmise la redacţie, ne-au fost confirmate ieri dimineaţă, când am ajuns în Ţiglina I, în zona unde se desfăşoară lucrările de „Sistematizare zona Colegiul Naţional «Mihail Kogălniceanu»” (CNMK). Tăierile de arbori erau în plină desfăşurare în zona blocurilor A7 – A8 – GS1. Drujbele retezau fără milă, iar trunchiurile copacilor, transformate în buşteni, erau stivuite la pământ, gata de a fi transportate în remorci.

De asemenea, am constatat că a fost complet defrişat şi terenul pe care urmează a fi construit ultimul segment al căii de acces auto şi pietonal care trece prin faţa Colegiului „Kogălniceanu” şi iese în spatele Palatului de Justiţie. O arteră care, în viziunea autorităţilor, este menită să descongestioneze traficul între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret.

Ce spune Primăria Galaţi

Am solicitat Primăriei Galaţi informaţii despre numărul de arbori care au fost sau vor fi tăiaţi pentru continuarea arterei de la CNMK şi despre eventualele plantări care ar trebui să fie realizate în cadrul acestui proiect de restructurare urbană.

„Conform acordului de mediu, în cazul proiectului «Sistematizare zona CNMK» (zona aferentă colegiului cuprinsă între blocurile A7 - A8 - GS1 - I2 şi bloc GS1 - bloc D4), sunt programaţi pentru tăiere un număr de 55 de arbori. În cadrul refacerii arhitecturale peisagistice este programată plantarea unui număr de 44 de arbori/arbuşti cu înălţimi de până la maxim trei metri, plantare gard viu şi amenajarea suprafeţelor de spaţiu verde”, ne-a transmis administraţia locală.

Cine execută lucrările

Reamintim că pentru sistematizarea zonei de la CNMK a fost încheiat cu SC Citadina ’98 SA un contract cu o valoare iniţială de 4.337.950 de lei fără TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. În urma actualizării prețurilor, s-a realizat o suplimentare de 636.824 lei fără TVA, la solicitarea constructorului și având la bază prevederile OUG 114/2018.

După cum v-am mai informat, pe lângă calea de acces auto şi pietonal pentru descongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret, în cadrul acestui proiect vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, vor fi refăcute aleile de acces şi trotuarele şi se vor crea un loc de joacă şi un spaţiu de socializare în vecinătatea Şcolii Gimnaziale nr. 2 şi a CNMK. Spaţiile verzi vor fi reamenajate în întregime, iar instalaţiile de iluminat public vor fi modernizate, făcându-se trecerea la iluminat pe LED pentru un consum redus de energie electrică, iar cablurile vor fi coborâte în canalizaţii subterane.

Municipalitatea estimează că lucrările s-ar putea finaliza în cursul lunii septembrie.

Citit 4696 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.