Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
7 comentarii

„În spatele A-urilor din Ţiglina I se taie de zor copaci!” – „În cursul acestei dimineţi, am fost abordat de un locatar din zona blocurilor A7-A8 din Ţiglina I care mi-a semnalat tăierile masive de arbori din spatele acestei zone” - „Ce se întâmplă în Galaţi se taie arborii pentru a fi înlocuiţi cu beton?! Ambiţiile administraţiei locale de a construi o şosea între blocuri cu riscul tăierii copacilor”, sunt doar câteva dintre postările care au înfierbântat, ieri dimineaţă, reţelele de socializare.

Multiplele sesizări ale gălăţenilor, postate pe reţelele se socializare sau transmise la redacţie, ne-au fost confirmate ieri dimineaţă, când am ajuns în Ţiglina I, în zona unde se desfăşoară lucrările de „Sistematizare zona Colegiul Naţional «Mihail Kogălniceanu»” (CNMK). Tăierile de arbori erau în plină desfăşurare în zona blocurilor A7 – A8 – GS1. Drujbele retezau fără milă, iar trunchiurile copacilor, transformate în buşteni, erau stivuite la pământ, gata de a fi transportate în remorci.

De asemenea, am constatat că a fost complet defrişat şi terenul pe care urmează a fi construit ultimul segment al căii de acces auto şi pietonal care trece prin faţa Colegiului „Kogălniceanu” şi iese în spatele Palatului de Justiţie. O arteră care, în viziunea autorităţilor, este menită să descongestioneze traficul între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret.

Ce spune Primăria Galaţi

Am solicitat Primăriei Galaţi informaţii despre numărul de arbori care au fost sau vor fi tăiaţi pentru continuarea arterei de la CNMK şi despre eventualele plantări care ar trebui să fie realizate în cadrul acestui proiect de restructurare urbană.

„Conform acordului de mediu, în cazul proiectului «Sistematizare zona CNMK» (zona aferentă colegiului cuprinsă între blocurile A7 - A8 - GS1 - I2 şi bloc GS1 - bloc D4), sunt programaţi pentru tăiere un număr de 55 de arbori. În cadrul refacerii arhitecturale peisagistice este programată plantarea unui număr de 44 de arbori/arbuşti cu înălţimi de până la maxim trei metri, plantare gard viu şi amenajarea suprafeţelor de spaţiu verde”, ne-a transmis administraţia locală.

Cine execută lucrările

Reamintim că pentru sistematizarea zonei de la CNMK a fost încheiat cu SC Citadina ’98 SA un contract cu o valoare iniţială de 4.337.950 de lei fără TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. În urma actualizării prețurilor, s-a realizat o suplimentare de 636.824 lei fără TVA, la solicitarea constructorului și având la bază prevederile OUG 114/2018.

După cum v-am mai informat, pe lângă calea de acces auto şi pietonal pentru descongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret, în cadrul acestui proiect vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, vor fi refăcute aleile de acces şi trotuarele şi se vor crea un loc de joacă şi un spaţiu de socializare în vecinătatea Şcolii Gimnaziale nr. 2 şi a CNMK. Spaţiile verzi vor fi reamenajate în întregime, iar instalaţiile de iluminat public vor fi modernizate, făcându-se trecerea la iluminat pe LED pentru un consum redus de energie electrică, iar cablurile vor fi coborâte în canalizaţii subterane.

Municipalitatea estimează că lucrările s-ar putea finaliza în cursul lunii septembrie.

Citit 3289 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 15:12

7 comentarii

 • postat de QA Miercuri, 21 August 2019 17:54 77.111.245.*** Link la comentariu
  0
  9

  Intrebare:
  De ce au fost incorsetati cei trei brazi (cu varsta de vreo 60 de ani) din Parcul Spicu cu o conducta pentru izolatie electrica, de aproximativ 1 metru lungime, dupa care au fost ingropati pana la inaltimea de 1 metru de la suprafata solului ?

  Raspuns:
  Pentru ca, cei trei brazi sa se poata usca cat mai rapid, in mod...,,natural" si, apoi, sa fie taiati, in asa fel incat sa nu mai obtureze vizibilitatea catre barul de la parterul blocului M, tot asa cum a fost taiat si acel tei PERFECT SANATOS din fata barului respectiv...

  Raportează
 • postat de miu Miercuri, 21 August 2019 10:25 80.97.203.*** Link la comentariu
  2
  15

  Cand se spune " vor fi amenajate 365 de locuri de parcare" e vorba despre amenajarea parcarilor vechi, locuri de parcare vor fi tot greu de gasit in zona Tribunalului.

  Ma asteptam ca Primaria sa rezolve situatia Tribunalului construit fara locuri de parcare, in schimb s-a ales prelungirea strazii din fata LMK-ului creand noi probleme la Tribunal.

  Noi, cetatenii din zona, suntem sufocati de masinile care vin la Tribunal si care parcheaza in fata blocurilor din apropiere. Politia ne alunga pe noi, riveranii, pentru ca Primaria nu si-a rezolvat problema cu autorizarea construirii unui Tribunal fara locuri de parcare aferente.

  Raportează
 • postat de magis Miercuri, 21 August 2019 10:22 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  20

  Bravo, Betonut, inca o taiere de arbori de mare succes !

  Raportează
 • postat de romeo Miercuri, 21 August 2019 09:56 91.216.52.*** Link la comentariu
  1
  20

  Oare nu se poate face refacere peisagistica pastrand arborii sanatosi? Cand verile sunt de nesuportat voi nu stiti sa pastrati ceea ce are nevoie cetateanul: umbra si racoare?
  Cel mai bun semnal il dau cetatenii din zona afectata. Desigur un semnal complet ignorat de primarie. Pana acolo ajunge incompetenta....
  Si pana la urma, de ce se planteaza numai 44 de arbori, cand au fost taiati 55????

  Raportează
 • postat de macarie banu Miercuri, 21 August 2019 09:53 78.96.82.*** Link la comentariu
  1
  11

  ok.....sa zicem,se modernizeaza,se nu stiu ce.Intrebarea e: si anume ce arbori se vor planta?! plopi sau salcami?!

  Raportează
 • postat de Cetatean Miercuri, 21 August 2019 07:08 188.24.214.*** Link la comentariu
  0
  14

  Ei nici macar pamint nu au pus acolo spre finalizarea lucrarilor , ce sa mai vorbim de arbori nici unul plantat pina acum singura modernizare doar in fata farmaciei unde au pus pamint si gazon , in rest totul e chel . Desi au facut parcari totusi se opreste dupa bunul plac al fiecaruia .

  Raportează
 • postat de Aderin Miercuri, 21 August 2019 02:46 37.251.222.*** Link la comentariu
  0
  20

  Nu mai plantați nici un copac căci se usucă instantaneu , concret ...vezi copacii de la potcoava și în fața la hotel Dunărea. Sunt plantați în pietriș, ciment și acolo 2 găleți de pământ. De când au fost puși nu știu de cate ori au fost udați. Nu mai zic de alți zeci de copaci din Țiglina 1, în fața la Pedagic , statie la modern. Le mai trebuie și apă că să supraviețuieasca, nu doar articole prin ziar că : sa cumpărat, am investit etc...doar sa bifat. Punct.
  Și apropo, fasonări le se fac expre primăvara și toamna iar crengile uscate se pot tăia in orice perioada a anului.
  Administrație anapoda.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.