Pamflet. De la Gospodărire Urbană, în Top Forbes

Pamflet. De la Gospodărire Urbană, în Top Forbes
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un tăietor de frunze și crengi de la societatea de coafare a spațiiilor verzi din Galați, încadrat cu întreaga familie după cea mai recentă umflare a salariilor, se gândește, printre altele, să sponsorizeze o echipă de fotbal. Barcelona sau PSG, aceasta-i întrebarea? Și când te gândești că nu luase în serios anunțul de angajare, îl considera de ochii lumii.

Admite că nu-i place munca

Fiecare țară trebuie să aibă grijă de nababii ei, n-avem nevoie de migrație și pe acest palier, mai ales după ce Galațiul poate raporta apariția încă unui mic mogul. Unul care a plecat de jos, adică de la rădăcina boscheților care înghit bucăți importante de domeniu public. “Da, mi-am dorit de mic să ajung o persoană respectată de toată lumea, dar n-am visat să pot avansa atât de repede în carieră, mai ales că nici nu prea îmi plăcea să muncesc. Trebuie să fiu cinstit cu toată lumea”, ne povestește Ionel Stănescu, zis Nea Nelu, și nu surprinde. Avem, așadar, încă un milionar în față care se ferește de trudă, gălățeanul descoperit de pagina de pamflet a Vieții libere fiind unul dintre puținii bogătani ai planetei care admit că munca e mai bună pentru săraci. De pildă, Ion Țiriac, un alt Nea Nelu cu bani, nu ne-a dezvăluit niciodată ce învârte și cum a făcut primul milion.

Credea că e concursul aranjat

Ideea e simplă. Stănescu, după ce a văzut un recent anunț de angajare la societatea Gospodărire Urbană, una dintre puținele pe plus din Galați (astfel se lăuda fostul ei conducător, Bogdan Ardean), și-a văzut de ale lui, însă a fost luat mai mult cu forța de nevastă și adus la concursul de angajare. „Am citit că salariul de încadrare este de 3.200 de lei, dar am crezut că e leafa pentru director, secretară sau pentru purtătorul de vorbe, cum zicem noi, slujbașii care tăiem boscheții din oraș, dar nu, mi-a zis soția să casc ochii, că ăștia sunt banii pentru d-alde mine. Treijdouă de milioane de lei vechi, o avere, ce mai, mânca-le-aș gura lor! Dar am crezut că la banii ăștia, și la Gospodărire Urbană e concursul aranjat, știți la ce mă refer. Îi mulțumesc pe această ocazie la soție, dacă nu era ea, nu mai deveneam bogat”, adaugă Nea Nelu, prezent deja pe coperta revistei Forbes.

Ar dona lunar la Educație

Omul ne-a explicat de ce a făcut repede avere. „Avem nouă copii acasă, toți majori, și i-am băgat pe toți la Spații Verzi, plus pe nevastă-mea, că nimeni nu lucra până acum. Suntem unșpe, îți dai seama matale? În trei luni, familia Stănescu a sărit de un miliard de lei vechi, e nebunie. Chiar ne ajută acest reportaj, că nu știm ce să mai facem cu banii, cred că vom dona lunar un procent din venit la Educație, că am văzut că a tăiat din el la rectificare domnul Orlando de la Finanțe. Și cred că vom investi și într-o echipă de fotbal, așa cum face orice mogul care se respectă. Rămâne să vedem dacă o să sponsorizăm Barcelona sau Paris St. Germain”, conchide Ionel Stănescu, angajatul firmei de Gospodărire Urbană din Galați pe care încadrarea în muncă l-a ferit de angoasele de înavuțire. Știa la ce se expune.

BosCat Stevens

Efecte ale majorărilor salariale de la Gospodărire Urbană

* Să fim cinstiți, găsim cu greu în mediul privat din Galați o leafă de încadrare de 3.200 de lei, așa cum se poate lăuda firma care ar trebui să tundă și să parfumeze buruienile și florile din urbe. De aceea, se poate spune că oamenii în salopetă albastră sunt deja considerați IT-iștii cu greblă.

* Apropo, avem și sloganul societății mult lăudate: grebla strică trefla. Căci, siesta poate să fie respectată, dar în eventualitatea în care n-ai somn, la umbra nucului bătrân netuns se poate pune de-un șeptic gospodăresc.

* Un paznic de la Cantina Socială, pe al cărui fluturaș zâmbesc la soare peste 4.000 de lei, râde cu gura dincolo de urechi de un amărât de muncitor de la Gospodărire Urbană. 

* Se zvonește că zece-cincisprezece agenți economici din oraș și-au închis business-urile pentru a se angaja la Spații Verzi, însă n-au avut nicio pilă pentru a trece de interviul de angajare.

* Industria videochat-ului, foarte bine văzută la Dunărea de Jos, strâmbă din nas după ce noile salarii de la fosta regie autonomă au fost date publicității: „Unii pierd nopțile ca să înflorească orașul, iar ziua vin alții și-i taie frunzele? Nu e corect.”

GospodăRio de Janeiro

A fost mutată toaleta din fundul curții

Recent, cu prilejul unei videoconferinţe susţinute cu prefecţii din toată ţara, judeţul Galaţi a raportat 25 de școli din mediul rural cu toaleta în fundul curții (foto), cu toate că fuseseră alocate încă din luna februarie a acestui an fonduri pentru rezolvarea problemei. Reacția instituțiilor de învățământ pomenite nu s-a lăsat așteptată: cele mai multe dintre ele au mutat gardul cu încă zece-douăzeci de metri mai în spate, iar acum veceurile sunt în centrul atenției.

Pădurea Toaletea

Reclamă Perfectă de Submarin Cosorescu

un gunoi cu ochelari de soare

şi c-o dungă de păr pe moalele capului său sec,

cu pantalon scurt, cu şlapi şi cu desene spăimântătoare 

de-a lungul şi de-a latul designului de malac zevzec,

flancat de doi leiţi şi poleiţi până la greaţă

şi până dincolo de limitele suportabilităţii celor din jur – 

desigur, într-acest tablou se află şi o paiaţă

de companie – şi ea cu picturi pe tur şi pe contur – 

stau pe bancă, lângă cimitir, sparg şi scuipă achene,

huruie din guri, din anverguri, cu vorbe imbeciliene,

cu timbru de ventriloci – 

reclamă perfectă a unei lumi în metastază,

despre care-i foarte riscant să te joci – 

ce scenă continuă şi infectocontagioasă,

ce babilonie accelerată noapte de noapte şi zi de zi, 

pe care doar potopul şi bigbangul invers o mai pot opri

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2689 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2019 16:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.