Ceremonial pentru repatrierea soldaţilor din Afganistan. ”Permiteţi să raportăm: Misiune Îndeplinită!” (FOTO și VIDEO)
Foto: Bogdan Codrescu

Ceremonial pentru repatrierea soldaţilor din Afganistan. ”Permiteţi să raportăm: Misiune Îndeplinită!” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Asta au raportat vineri cei aproximativ 500 de militari care au făcut parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei „Sf. Andrei”, recent întorşi din Afganistan. Raportul a fost dat pe Faleza Superioară a Dunării, într-un cadru oficial, la ceremonia de celebrare a repatrierii. Comandatul Batalionului, lt. col. Ilie Melinte, a fost acela care a raportat, mândru, că misiunea a fost îndeplinită şi că nici un militar nu lipseşte din formaţie.

Momente impresionante vineri, pe Faleza Dunării, unde cei aproximativ 500 de militari care au făcut parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei „Sf. Andrei” au luat parte la ceremonia de repatriere. Militarii, în formaţie, cu armele în mâini, au fost admiraţi, de pe margine, de familiile lor, toţi având emoţii şi aşteptând, cu nerăbdare, să se strângă în braţe.

Ceremonia de repatriere a debutat cu prezentarea onorului şi intonarea imnului de stat. A urmat un ceremonial religios, dar şi un moment de reculegere pentru militarul român decedat, în urma atacului de joi, la Kabul. „Suntem cu toţii în formaţie, am raportat cu cinste şi mândrie misiune îndeplinită. Militarii au acţionat ca o echipă unită, chiar ca o familie, şi, după o bună pregătire din ţară, am depus toate eforturile, toate cunoştinţele şi, împreună cu partenerii noştri de coaliţie ne-am dus la bun sfârşit misiunea şi am revenit acasă”, ne-a declarat, cu mândrie în glas, lt. col Ilie Melinte, comandantul batalionului 300.

Mai mulţi militari au primit distincţii, iar trei militari au fost avansaţi la excepţional, înainte de termen, pentru merite deosebite. De asemenea, drapelul unităţii a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de „Comandor”, cu însemn de război.

Ceremonia s-a încheiat cu o defilare, iar apoi toţi militarii au putut merge alături de familiile lor, cei dragi fiind nerăbdători să îşi petreacă timpul cu eroii lor veniţi recent din Afganistan.

„Militar la datorie, indiferent de situaţie”

Asta ne-a spus unul dintre militari răniţi în această misiune. „M-aş mai întoarce în Afganistan cu mare plăcere dacă ţara are nevoie de mine. Militar la datorie, indiferent de situaţie şi de cât de greu este”, ne-a declarat caporalul  Ionel Cristea.

În misiunea în care a fost rănit caporalul Cristea se afla şi caporalul Cristian Gabăr. Deşi nu şi-a revenit încă în urma incidentului, Cristian Gabăr spune cu inima deschisă că se va întoarce în Afganistan, dacă ţara o va cere. Singurul lucru care l-ar putea împiedica să revină pe front este avizul medical. „După ce îmbrăcăm haina militară trebuie să ne supunem anumitor legi şi obligaţii faţă de statul român. Ei ne plătesc, noi trebuie să ne facem datoria. Dacă mă recuperez şi primesc avizul, voi mai pleca, trebuie să îmi fac datoria faţă de cetăţeni şi faţă de ţară. Familia nu poate influenţa decizia unui militar”, ne-a spus caporalul Cristian Gabăr, care a raportat a treia misiune îndeplinită.

Emoţiile au trecut, iar fiecare militar s-a întors în sânul familiei. Unii dintre ei se gândesc deja la următoarea misiune, alţii speră să nu mai fie nevoiţi să plece de lângă cei dragi. Indiferent dacă vor mai pleca sau nu, militarii spun că vor servi patria şi vor încerca de fiecare dată să raporteze „Misiune îndeplinită!”.

Citit 4475 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.