Câte toalete moderne sunt instalate şi câte pot fi folosite (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Câte toalete moderne sunt instalate şi câte pot fi folosite (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Toaletele publice cu lavoar cu apă caldă şi closet cu sistem de igienizare automatizată, asta li s-a promis gălăţenilor la finele lunii mai 2018, atunci când a fost atribuit contractul în valoare de 2.378.013 lei cu TVA, pentru achiziţia şi montajul lor. Din totalul de 40 de toalete contractate, Primăria Galaţi susţine că, în acest moment, sunt amplasate 34, din care 23 sunt funcţionale. Din păcate, două dintre toaletele pe care le-am verificat noi ieri, cea din Parcul Şahiştilor din Ţiglina I şi cea din Parcul de la Elice nu puteau fi folosite.

A trecut mai bine de un an şi jumătate de când Primăria a atribuit contractul în valoare de 2.378.013 lei cu TVA pentru achiziţia şi montajul a 40 de toalete modulare, racordate la apă şi canalizare. În luna mai a acestui an, municipalitatea anunţa că au fost date în funcţiune primele zece asemenea grupuri sanitare. Pentru că am ajuns la finele anului şi am remarcat, de pildă, apariţia unei noi toalete în zona Spicu, am solicitat Primăriei noi informaţii despre aceste WC-uri moderne, zonele în care sunt amplasate şi contractele încheiate pentru punerea în funcţiune a acestora.

Unde sunt amplasate

Conform Primăriei, din totalul de 40 de toalete modulare contractate, sunt amplasate 34, în următoarele zone: Parcul Turn TV, Parcul Unicom, Parcul "Gh. Asachi", Romarta/Spicu, Parc ul"C. Coposu", Parcul Libertăţii, Parc Rizer (două), Parcul Elice, Parcul Casa de Cultură, Grădina Publică (două), Parcul Viva (două), Parcul Ţiglina 1 (Vip), Parcul Micro 39B (bl. V4-J5), Parcul Micro 17 (Penny Market), Parcul Şahişti Ţiglina 1 (două), Micro 19 (Sala Sporturilor), Piaţa Micro 14 (aferent S6A-M1B), Piaţa Micro 39A, Capăt traseu autobuz Parcul CFR, Piaţa Centrală (două), Capăt traseu autobuz Micro 19 (două), Capăt traseu autobuz Cimitirul "Sf. Lazăr" (două), Micro 16 (Complex Siretul), Capăt traseu autobuz Micro 13B, Micro 40 (Căsuţă) şi Bariera Traian (două).

Din cele 34 amplasate, municipalitatea afirmă că sunt funcţionale 23. Este vorba despre cele de la Parc Turn TV, Parc Unicom, Parc "Gh. Asachi", Parc „C. Coposu”, Parcul Libertăţii, Parcul Rizer, Parc Elice, Parcul Casa de Cultură, Grădina Publică (două), Parc VIVA, Parc Micro 39B (bl.V4-J5), Micro 17 (Penny Market), Parc Şahişti (Ţiglina 1), Piaţa Micro 39A, Piaţa Centrală (două), Capăt traseu BUS Micro 19 (două), Capăt traseu BUS Cimitir "Sf. Lazăr", Capăt traseu autobuz Micro 13B, Micro 40 (Căsuţă) şi Bariera Traian.

Realitatea arată altceva

Am verificat, marţi, două dintre toaletele despre care susţine Primăria că sunt funcţionale. În Parcul Şahiştilor din Ţiglina I, pensionarii ne-au atras atenţia că toaleta nu funcţionează de ceva vreme. Dar serveşte ca paravan pentru cei care îşi fac nevoile în spatele ei.Nici în Parcul de la Elice toaleta nu putea fi folosită, micul monitor care arată creditul existent fiind stins şi aici.

Ce urmează

Conform Primăriei, celelalte 17 toalete modulare amplasate deja urmează să fie date în folosinţă până la sfârşitul lunii ianuarie 2020, în funcţie de condiţiile meteo.

Potrivit aceleiaşi surse, alte şase toalete modulare vor fi amplasate în următoarele zone: Parcul Ţiglina 1 (Vip), Potcoava de Aur (bl. R1-R4), Parcul Selgros, strada Nicolae Bălcescu - Centru, Faleza Inferioară, Piaţa Ancora - parcare.

Cât costă toaletele

Conform Primăriei, valoarea unei toalete modulare este, în medie, de 64.687,40 de lei (inclusiv costurile de racorduri la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică).

Pentru servicii de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie pentru cele 40 de toalete racordate la reţelele de utilităţi publice şi trei toalete fixe (două în Orăşelul Copiilor şi una în parcarea aferentă Colegiului Economic), valoarea totală a acordului-cadru încheiat este de 1.083.268,90 de lei cu TVA, pentru o perioadă de 12 luni, contract încheiat cu SC TOI TOI & DIXI SRL Bucureşti. Pentru igienizarea toaletelor puse în funcţiune sunt încheiate contracte subsecvente, în baza acordului-cadru.

Pentru realizarea instalaţiei electrice de utilizare la primul lot de zece toalete, Primăria a încheiat un contract de 27.965 de lei cu TVA cu SC Vin Engineenering SRL. Pentru cel de-al doilea lot, de 13 toalete, realizarea instalaţiei electrice de utilizare a costat 39.592,65 lei cu TVA, contract încheiat tot cu SC Vin Engineenering SRL. Primăria are şi un contract pentru întreţinere şi mentenanţă a sistemului electronic de plată, antiefracţie şi alarmare pentru 40 toalete modulare în valoare de 31.654 lei cu TVA, încheiat cu SC Tachyon SRL. Există, de asemenea, un contract şi pentru achiziţionarea şi montajul pentru două fose septice pentru cele două toalete de pe Faleza Inferioară, în valoare de 12.971 de lei cu TVA, încheiat cu SC Agios SRL.

În prezent sunt în derulare două achiziţii publice, una pentru realizarea instalaţiilor electrice de utilizare la lotul de 17 toalete şi alta pentru sisteme de supraveghere video pentru monitorizarea toaletelor publice.

Citit 5376 ori Ultima modificare Joi, 05 Decembrie 2019 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.