Nouă ”prezențe” gălățene în Top Forbes 500

Nouă ”prezențe” gălățene în Top Forbes 500
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Tradiționalul "Top 500" realizat de publicația de profil "Forbes", ediția de România, scoate în evidență și performanțe economice notabile ale unor companii gălățene.

Plecând de la zona Moldovei, realizatorii clasamentelor arată că printre cele mai însemnate trei businessuri locale se află și două firme gălățene, care alături de marele retailer de bricolaj Dedeman din Bacău completează "podiumul". Este vorba despre Arabesque SRL (retailer de bricolaj cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei în anul 2018, conform datelor din bilanț), firmă controlată de familia Rapotan, și de Mairon SRL (industrie, 1,28 miliarde de lei cifră de afaceri), deținută de omul de afaceri Costel Miron. De altfel, cele două companii de succes ale Galațiului se învecinează și în topul general, realizat la nivel național, fiind despărțite doar de un loc, 18, respectiv, 20.

Altfel, cele 70 firme moldovene prezente în Top Forbes 500 au realizat în anul 2018 o cifră de afaceri însumată de 20,8 miliarde de lei, în creștere cu numai 0,5% față de anul anterior. Județul Iași conduce în regiune, cu 17 companii prezente în top, 16 sunt din județul Bacău, Galațiul și Neamțul sunt reprezentate de câte nouă companii, restul de 19 fiind din Botoșani, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Constructorul gălățean Arcada Company SA, deținut de oamenii de afaceri Mihai Humă și Spiru Mantu, a realizat în 2018 o cifră de afaceri de 105,5 milioane de lei și se situează pe locul 89 în top, iar transportatorul naval Navrom SA, controlat de Mircea Mihăilescu și Ion Stanciu, este pe locul 107, cu o cifră de afaceri de 233 de milioane de lei. Celelalte cinci afaceri gălățene prezente în clasament sunt: Metaltrade International SRL (din portofoliul lui Corneliu Găvăneanu, locul 111), omniprezenta firmă de construcții Tancrad SRL, deținută în prezent de Adriana-Elena Stăncic, producătorul de mobilă Staer International SA (controlat de familia Ștefan, locul 307), cel de uleiuri alimentare Prutul SA (proprietar Marian Andreev), locul 345, și compania Neidan SRL (specializată în jocuri de noroc), controlată de Dan-Cristian Neicu, ce închide prezențele gălățene în Top Forbes 500, pe poziția 458.

Realizatorii topului arată că metodologia după care a fost alcătuită această ierarhie pornește de la multipli medii pentru cifra de afaceri, profitul net și capitalurile proprii, precum și un set de coeficienți aplicabili fiecăruia dintre acești indicatori financiari, pentru estimarea cât mai corectă a valorii companiilor, furnizați de către Deloitte România.

Citit 7706 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.