Tratament modern al cancerului, disponibil în premieră la Galaţi
Foto: Bogdan Codrescu

Tratament modern al cancerului, disponibil în premieră la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer din Galaţi şi din judeţele învecinate pot beneficia de acum de un nou tip de radioterapie, graţie unui dispozitiv modern pus în funcţiune la Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei". Acceleratorul liniar de particule asigură un tratament ţintit, mult mai eficient şi mai sigur decât opţiunile disponibile până acum în judeţul Galaţi. Modernizarea, extinderea şi dotarea secţiei de Radioterapie a costat aproape 16 milioane de lei.

Marian Năstase are 64 de ani. În urmă cu un an şi jumătate, a aflat că suferă de cancer la prostată. Recent, medicii i-au spus că are nevoie şi de radioterapie, iar vestea punerii în funcţiune a acceleratorului liniar de particule de la Spitalul Judeţean Galaţi a venit cum nu se poate mai bine. Gălăţeanul va fi cel dintâi pacient care va urma noul tratament, disponibil pentru prima oară în judeţul nostru.

"Este ca un cadou pentru mine şi pentru familia mea. Ar fi trebuit să plec la Bucureşti ca să urmez şedinţele de radioterapie, iar asta ar fi însemnat să găsesc loc de cazare şi însoţitor, pe toată perioada tratamentului. Medicul de la Galaţi mi-a recomandat să rămân aici, pentru că voi putea beneficia de noul tratament. Oricum, aici suntem foarte bine trataţi de personalul din secţie", a spus bărbatul.

În situaţia sa se mai află alţi 40 de bolnavi, care aşteaptă de câteva luni să urmeze tratamentul radioterapeutic.

Peste 1.400 de noi cazuri de la începutul anului

În evidenţele medicilor oncologi gălăţeni se află în jur de 17.000 de bolnavi de cancer. Mulţi dintre ei au încheiat deja tratamentul şi sunt ţinuţi doar sub supraveghere medicală, în vreme ce alţii urmează terapiile necesare chiar acum. Peste jumătate dintre bolnavii oncologici au nevoie de radioterapie la un moment dat pe parcursul evoluţiei bolii. Pentru toţi aceştia, noul accelerator liniar de particule poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

"Cancerul este o mare problemă de sănătate publică, inclusiv în judeţul Galaţi. Doar de la începutul acestui an, din datele pe care le am, au fost diagnosticate 1.420 de noi cazuri de cancer în judeţul Galaţi. Această boală are un impact cumplit. Tocmai de aceea, este o mare bucurie că le putem oferi pacienţilor noştri condiţii moderne şi decente de tratament chiar la ei în judeţ", a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, cu ocazia inaugurării noii secţii de Radioterapie de la Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei".

Un salt tehnologic foarte important

Procesul de extindere şi de modernizare a secţiei de Radioterapie a început în urmă cu un an şi jumătate. În tot acest timp, secţia a funcţionat cu întreruperi, zeci de bolnavi fiind nevoiţi să meargă la tratament în alte centre de radioterapie din ţară. Acum, lucrurile par să reintre în normal, odată cu punerea în funcţiune a acceleratorului de particule.

"Este un salt foarte important de la tehnica 2D la cea 3D, tehnica conformaţională. Nu vorbim doar de acceleratorul liniar de particule, ci de o întreagă reţea de sisteme şi de instalaţii menite să funcţioneze interdependent. În această reţea avem un computer tomograf de achiziţie a imaginilor, un sistem de planificare a tratamentului cu patru spaţii de lucru, două spaţii pentru medici şi două alte staţii pentru fizicieni. De asemenea, avem şi un sistem de înregistrare a datelor pacientului, precum şi un sistem care verifică tratamentul care se va efectua la acceleratorul liniar. Nu lipsesc nici sistemele de dozimetrie, care permit verificarea calităţii fasciculului de iradiere şi sistemele de contenţie şi de imobilizare, foarte importante, deoarece permit o bună verificare a poziţiei pacientului în timpul tratamentului", a explicat conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie, şefa secţiei de Radioterapie.

Galaţiul poate găzdui şi un al doilea aparat de radioterapie

După extindere şi modernizare, secţia de Radioterapie a devenit acum vedeta Spitalului Judeţean din Galaţi. Clădirea se află în curtea spitalului şi se întinde la parter şi la subsol. Cele două niveluri comunică între ele printr-un lift. La parter, pacienţii şi aparţinătorii sunt întâmpinaţi de o sală generoasă de aşteptare. Pe coridoarele din jur sunt amenajate cabinetele medicale, cele ale fizicienilor, camerele cu monitoare, vestiarele ş.a. La subsol, secţia dispune de două buncăre, ceea ce înseamnă că mai poate primi încă un accelerator liniar de particule. Acest dispozitiv ar putea ajunge la Galaţi în 2020, potrivit preşedintelui CJ Galaţi.

Prof. dr. Aurel Nechita este cel care a insistat, în urmă cu aproape două decenii, ca un al doilea buncăr să fie amenajat aici. "În 2002, conduceam Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi am solicitat bani de la Guvern pentru construirea celui de-al doilea buncăr. M-au întrebat pentru ce este necesar şi le-am spus că ne dorim ca pe viitor să aducem două acceleratoare de particule la Galaţi. Mi-ar răspuns că visez, dar am insistat şi am reuşit să obţin fondurile necesare. Acum, datorită faptului că avem disponibile două buncăre, putem aduce şi al doilea accelerator. Aşa se întâmplă când îţi iei apartament cu două camere pe care apoi trebuie doar să le mobilezi. În prezent, doar la Institutul Oncologic de la Bucureşti şi la cel de la Cluj-Napoca se mai află câte două buncăre", a spus prof. Aurel Nechita.

O investiţie importantă

Modernizarea, extinderea şi dotarea secţiei de Radioterapie a fost posibilă printr-o investiţie de aproape 16 milioane de lei. 8,2 milioane de lei au costat echipamentele medicale, alţi 4,1 milioane de lei, modernizarea şi extinderea clădirii, iar diferenţa a mers către celelalte dotări. Inițial, banii necesari pentru reamenajarea și extinderea secției au provenit din fondurile proprii ale Consiliului Județean Galați. Valoarea totală a investiției a fost de 5.040.293 de lei (inclusiv TVA). Ulterior, însă, banii investiți astfel au fost recuperați din așa-numitele "proiecte retrospective", adică din banii necheltuiți din exercițiul financiar european precedent în urma proiectelor nefinalizate. A fost rambursată în acest mod aproape toată suma, conform preşedintelui CJ Galați.

Când este indicată radioterapia

Terapia cu radiaţii a devenit una dintre cele mai utilizate şi sigure metode folosite în tratamentul cancerului. Poate fi folosită cu succes pentru reducerea dimensiunilor tumorii, înainte de intervenţia chirurgicală, sau pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp după îndepărtarea tumorii pe cale chirurgicală. Poate fi folosită, de asemenea, ca primă opţiune terapeutică sau în asociere cu chimioterapia. Radioterapia externă foloseşte raze de înaltă energie orientate cu precizie către formaţiunile canceroase. Cel mai adesea, pacienţii sunt trataţi zilnic, de cinci ori pe săptămână, pentru o perioadă cuprinsă între două și nouă săptămâni. Tratamentul radioterapeutic constă în parcurgerea a patru etape: simularea, planificarea dozelor de radiaţii, pregătirea pacientului înainte de fiecare şedinţă şi terapia propriu-zisă.

Potrivit conf. univ. dr. Laura Rebegea, în radioterapie, rolul expertului în fizică medicală este la fel de important ca acela al medicului radioterapeut. Din fericire, la Spitalul Clinic Judeţean Galaţi lucrează unul dintre puţinii experţi în fizică medicală din România.

Citit 5935 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.