Un copil gălăţean de 15 ani a salvat cinci vieţi

Un copil gălăţean de 15 ani a salvat cinci vieţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Mai multe persoane grav bolnave au primit o nouă şansă la viaţă după ce familia unui copil de doar 15 ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea organelor acestuia. Deşi îndureraţi peste limite de pierderea suferită, părinţii au dat dovadă, prin gestul lor, de o generozitate fără margini, salvând astfel cinci vieţi. Copilul era din judeţul Galaţi, însă prelevarea de organe a avut loc la Iaşi.

Copilul a ajuns, vinerea trecută, la Spitalul "Sf. Ioan" din Galaţi, în stare gravă, în urma unor complicaţii apărute pe fondul unei malformaţii a vaselor de sânge ale creierului. Medicii gălăţeni au stabilit diagnosticul pe baza investigaţiilor imagistice, după care au luat decizia de a-l transfera de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi. Din păcate, copilul nu şi-a mai revenit, fiind pus diagnosticul de moarte cerebrală.

Părinţii săi au fost de acord ca organele să-i fie donate, cu excepţia corneelor, iar prelevarea a avut loc, în cursul zilei de luni, în acelaşi spital. "Ficatul va fi transplantat la Spitalul "Sf. Spiridon", cei doi rinichi la Spitalul "Parhon" (din Iaşi - n.r.), inima va ajunge la Târgu Mureş, iar plămânii la Bucureşti", a precizat, luni, dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, potrivit ziaruldeiasi.ro.

De asemenea, prelevarea a fost posibilă şi datorită doctorului Ecaterina Olaru, medicul responsabil cu diagnosticul morţii cerebrale şi cu menţinerea donatorului în condiţii fiziologice optime.

"Drama familiei nu poate fi alinată de nimeni"

Ficatul a fost prelevat de dr. Ciprian Vasiluţă, medic chirurgie generală de la Spitalul "Sf. Spiridon" şi de dr. Mihai Zabara, medic chirurgie generală, şi va fi transplantat de echipa aceleiaşi unităţi medicale. De prelevarea rinichilor s-au ocupat dr. Daniel Andone şi dr. Radu Andriciuc, medici urologi, organele fiind transplantate la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi. Cordul a fost prelevat de echipa coordonată de dr. Radu Bălău, medic specialist chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş, şi va fi transplantat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, iar echipa condusă de dr. Dragoş Chiriţă, medic chirurgie generală, a prelevat plămânii, care vor fi transplantaţi la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucureşti.

"Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru echipele medicale din spitalele implicate în această luptă pentru viaţă. Mulţumim Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijinul oferit în efectuarea în condiţii rapide şi de siguranţă a transportului echipei medicale şi a cordului de la Iaşi la Tg. Mureş. Drama prin care trece familia nu poate fi alinată de nimeni. Dar gândul că alţi cinci oameni vor trăi în urma gestului făcut nu poate fi decât înălţător. Vă mulţumim din inimă!", au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Şansă pentru două paciente care depindeau de dializă

Luni seară, rinichii au fost transplantaţi la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon", primitoare fiind două femei care făceau dializă de foarte mulţi ani. Una dintre ele are 45 de ani, este din judeţul Iaşi şi urma şedinţe de dializă din anul 2003, suferind de o boală autoimună, iar cealaltă are 43 de ani, este din judeţul Vaslui şi făcea dializă din anul 2005, fiind diagnosticată direct în stadiu final.

"Este vorba despre două paciente cu o vechime foarte mare în dializă. Numărul mic de intervenţii face să existe persoane tinere care sunt dependente de şedinţele de dializă de foarte mulţi ani. Dacă această prelevare nu ar fi avut loc, şansele lor ca în viitor să primească un transplant ar fi fost mult mai mici. Mulţumim în mod deosebit familiei care a acceptat să doneze într-un moment atât de dificil", a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Citit 7385 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.