Cartierul Micro 13, din căruciorul cu rotile (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Cartierul Micro 13, din căruciorul cu rotile (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Borduri înalte, maşini parcate pe trotuare, lipsa rampelor de acces, blocuri de locuinţe neadaptate, fac din Micro 13 un cartier neprietenos atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru părinţii nevoiţi să îşi transporte copiii în cărucior.

La vizita noastră în cartier, am urmărit cu revoltă modul anevoios în care un bărbat aflat în scaun rulant se deplasa prin zonă. Un drum şerpuit, printre blocuri, în căutarea unei borduri mai joase care să-i permită trecerea de pe un trotuar pe altul. Probabil că, din locul în care se iau deciziile pentru cetăţeni, inclusiv pentru cei cu mobilitate redusă, situaţia se vede diferit, dar, din păcate, în Micro 13, şi nu numai, realitatea este una “neadaptată” persoanelor menţionate mai sus. Vasile Rolea, în vârstă de 58 de ani, făcea slalom printre blocuri, resemnat şi neputincios, pierzându-şi demult speranţa într-o schimbare în bine a situaţiei.

“Mă duc la un prieten şi tot caut o bordură mai joasă sau o rampă pe care să cobor. Nu ni se oferă nicio condiţie şi sunt nevoit să merg pe şosea”, ne-a mărturisit acesta.

Oamenii doresc reabilitarea parcării

Într-o altă viaţă, într-un Galaţi normal, în jurul blocurilor ar exista spaţii adaptate care să le ofere independenţă tuturor cetăţenilor, indiferent de modul lor de deplasare, şi suficiente locuri de parcare, cu o infrastructură bine pusă la punct, astfel încât trotuarele să rămâne libere pentru cei cărora le sunt destinate. Din păcate, în Galaţiul de astăzi, lipsa crasă de bun simţ a cetăţenilor şi nepăsarea autorităţilor îşi dau mâna, iar rezultatul este acest fiasco permanent, greu de digerat. 

“Locuiesc la C2 şi aş vrea să se facă parcarea din spatele blocului, care este plină de gropi. Primăvara, mai vin şi astupă gropile cu pietriş şi au terminat. M-am săturat să dau în gropi. Să ni se facă şi nouă o parcare care să poată fi folosită de toată lumea”, ne-a spus un locatar, care şi-a dorit să rămână sub anonimat. 

Din nefericire, din orice loc al cartierului ai porni, chiar şi în prima parte a zilei, când se presupune că oamenii sunt plecaţi la serviciu, străzile sunt ticsite de autoturisme, iar în parcările mici, înguste şi înghesuite dintre blocuri, nu mai ai loc nici să arunci un ac, darămite să treci cu un scaun rulant sau un cărucior pentru copii.

S-a încercat, totuşi, marea cu degetul, în zona cu ANL-uri, unde au fost construite rampe care să ofere accesul în bloc şi acestei categorii de persoane, însă lucrurile s-au oprit acolo, după reţeta “prafului în ochii cetăţeanului”, atât de des aplicată de către autorităţi.

Oameni fără adăpost, gunoaie şi petrecăreţi

“Nu se vede că-i mizerie? La mine la C6 este mereu mizerie, femeia de serviciu curăţă doar de ochii lumii. În rest, nu vine nimeni să strângă”, ne răspunde Ion Barbu, pensionar, la rugămintea noastră de a ne semnala neregulile din cartier. Şi, da, uitându-ne de jur-împrejur, din faţa chioşcului de ziare, acolo unde se pare că se strânge toată suflarea dimineaţa, ca într-un iarmaroc aglomerat în zi de sărbătoare, gunoaiele sunt omniprezente, de la ambalaje, până la coji de banane şi pahare goale de plastic. Treptat, în jurul nostru, curioşii s-au strâns grămadă şi nu a fost greu să-i porneşti la vorbă. Ba mai mult, pe cei vizibil turmentaţi de aburii alcoolului era chiar greu să-i opreşti din rostogolirile şi împerecherile beţive de idei, cu neputinţă de reprodus în limba noastră. Unul dintre ei, cu greu şi-a găsit un echilibru precar în faţa camerei noastre foto, dorindu-şi cu ardoare să apară în ziar. Şi din toate zarva matinală, un singur lucru a fost cert: toţi erau vizibil deranjaţi de prezenţa gunoaielor şi a oamenilor străzii, care şi-au făcut, nestingheriţi de nimeni, culcuş în cartier.

Oameni străzii, o situaţie fără rezolvare

“Poliţia Locală îşi cheltuieşte motorina degeaba. De ani de zile, vin aici tot felul de oameni ai străzii. Este unul, şi-a improvizat un culcuş şi doarme învelit cu un placaj. Gunoaiele sunt peste tot, care purtate de vânt de la ghenă, care aruncate de cei care vin şi pierd timpul aiurea, tulburând liniştea”, ne mai spune Ion Barbu

 “Este haos, adaugă Ion Moraru, alt locuitor din zonă. “Ţiganii stau peste stradă la Lidl şi vând ajutoarele primite : ulei, făină, orez. După care, cu banii primiţi, îşi cumpără băutură.”

„La mine, la etajul patru, femeia de serviciu nu ajunge niciodată. Vrem altă femeie!”, adaugă cetăţeanul turmentat, prinzându-mă într-un vertij năucitor de voci şi tonalităţi diferite, care descriu aceeaşi problemă a gunoaielor şi a tulburării liniştii publice.

Siguranţa copiilor, o preocupare lipsită de importanţă

Ne-a povestit o doamnă care şi-a dorit să rămână sub anonimat, că vara trecută, o cetăţeană aflată sub influenţa alcoolului s-a dezbrăcat în plină stradă şi a început să-şi facă nevoile, chiar acolo, în văzul lumii.

“Imaginaţi-vă dacă ar fi trecut un copil pe aici. Nimeni nu se gândeşte”, ne-a spus femeia. Se pare că, din varii motive, zona atrage mulţi gălăgioşi, consumatori de alcool şi chiar oameni ai nimănui, fără adăpost, punând, astfel, la grea încercare liniştea locuitorilor şi siguranţa copiilor.

Garajele, la loc de cinste

Emblematicele garaje, construite după bunul plac, ocupă suprafeţe importante de teren, care ar putea fi transformate în parcări. Deocamdată, indiferent de doleanţele unora dintre locatari, acestea încă rezistă, adăpostind, în multe cazuri, de la faimoasele murături şi produse tradiţionale româneşti, până la tot felul de vechituri. Astfel, de-a lungul timpului, construcţiile au devenit neîncăpătoare pentru autoturismele care, în cele din urmă, tot pe stradă sau pe trotuare sfârşesc, îngreunând traficul şi modul de deplasare a pietonilor.

“E plin cartierul de garaje. Peste tot le dărâmă, dar la noi încă nu au ajuns. Aproape că nu mai ai pe unde să treci, peste tot sunt parcate maşini”, ne-a declarat un locatar care şi-a dorit să rămână sub anonimat. Am încercat şi noi să trecem cu maşina printre garaje, străbătând un labirint întortocheat, blocat, pe ici şi acolo de maşini strategic parcate pentru a bloca accesul, fapt, ce reprezintă, din spusele oamenilor, un alt motiv de gâlceavă între vecini. Şi iată cum aceste construcţii, care împânzesc cartierul, conferindu-i aspectul de mahala, continuă să creeze discordie, aducând disconfort locuitorilor.

Punctele gospodăreşti, un focar de infecţie

Gunoaiele aproape că strigă din maldărele cu vârf, formate de către oamenii lipsiţi de bun simţ care nu mai nimeresc containerele, la unul dintre punctele gospodăreşti. Amplasat de-a lungul străzii şi neîmprejmuit, dezvăluie trecătorului, de la pet-uri, doze de bere, resturi vegetale, şi chiar deşeuri din construcţii şi demolări, absolut orice. Iar resturile se întind pe o suprafaţă de kilometri, purtate de vânt, cetăţenii neînţelegând că penalităţile pentru neatingerea ţintei de reciclare asumate, tot din banii noştri, ai tuturor, vor fi plătite. La cât gunoi se găseşte acolo, aş zice că gălăţeanul aruncă mai mult decât consumă! Pe de altă parte, nici serviciul de salubrizare nu îşi îndeplineşte obligaţiile, având în vedere că, atunci când vine să ridice gunoiul, omite să strângă mormanele care zac lângă pubele. Nici situaţia celuilalt punct gospodăresc pe care l-am văzut, situat între blocuri, nu este diferită. Ambalaje din carton neîmpăturite stau, sfidător, chiar în faţa pubelei destinate depozitării hârtiei, dovadă că nepăsarea se găseşte de ambele părţi.

Colega noastră din Micro 13

Constantin Iulica este colega noastră din Micro 13, care îi întâmpină zilnic pe cititorii ziarului în chioşcul din cartier, cu cele mai importante şi interesante ştiri. Lucrează în reţeaua de distribuţie a ziarului din 2013 şi este mulţumită de serviciul pe care îl are. Este bunica unei fetiţe de şase ani şi ne-a mărturisit că în curând va avea şi un nepot, pe care îl aşteaptă cu nerăbdare. Printre pasiunile ei se numără şi cititul şi adesea completează rebusuri. Despre clienţii săi ne-a spus că sunt oameni buni şi liniştiţi, care îşi doresc mereu să fie informaţi.

Joi, venim în Ţiglina IV

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori săi care sunt principalele neplăceri cu care se confruntă. Astfel, joi, 27 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa din Ţiglina IV, pentru a ne semnala problemele din cartierul în care locuiţi. Cititorii ne pot transmite sesizări şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Citit 8540 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2020 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.