Mulți gălățeni vor să doneze sânge, dar sănătatea nu le permite. Semnal de alarmă din partea specialiștilor

Mulți gălățeni vor să doneze sânge, dar sănătatea nu le permite. Semnal de alarmă din partea specialiștilor
Din sângele donat de o persoană pot fi salvate trei vieți
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În jur de 50 de persoane vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzii (CRTS) Galați pentru a dona sânge. Mulți dintre ei sunt însă refuzați, din cauza problemelor de sănătate pe care le au și de care uneori nici nu știu. Conducerea instituției îi îndeamnă pe cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge, deoarece astfel pot salva numeroase vieți.

Odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus, multe intervenții medicale au fost amânate, pentru ca spitalele să se poată pregăti pentru primirea pacienților cu COVID-19. Chiar și așa, nevoia de sânge din unitățile medicale a rămas în continuare mare, atrag atenția specialiștii, care îi sfătuiesc pe oameni să meargă și să doneze sânge.

"La Galați, avem în jur de 50-60 de persoane pe zi care vin să doneze sânge. Problema este că pe mulți dintre ei suntem nevoiți să îi refuzăm, după ce testele făcute înaintea donării ne arată că nu sunt eligibili. Oamenii trebuie să aibă grijă la alimentație și la cantitatea de alcool pe care o beau, deoarece toate abuzurile sunt mai apoi evidente în rezultatele analizelor. Îi încurajăm pe cât mai mulți gălățeni să vine să doneze sânge. Nu este dureros, iar actul donării are numeroase beneficii dovedite pentru sănătate", a precizat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galați.

Cine poate dona

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Din sângele donat de o singură persoană pot fi ajutați până la trei pacienți. În schimbul sângelui, donatorul primește mai multe facilități, printre care tichete de masă și o zi liberă de la locul de muncă.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Unde găsiți Centrul de Transfuzii Galați

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Regiment 11 Siret, nr. 48A, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 2560 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.