Gălăţean ucis de coronavirus, după ce a refuzat internarea
Foto: Marian Calestru

Gălăţean ucis de coronavirus, după ce a refuzat internarea
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Încă o persoană infectată cu coronavirus și-a pierdut viața în județul Galați. Decesul raportat miercuri este unul atipic, care atrage atenția asupra faptului că refuzul internării poate fi fatal. Mai exact, este vorba despre un pacient de 45 de ani, care a refuzat internarea, în ciuda faptului că fusese confirmat cu infecție cu coronavirus. Bărbatul, care avea obezitate de gradul 3, a decedat acasă, la doar trei zile de la confirmare.

Bărbatul de 45 de ani a mers la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean, fiind testat și pentru coronavirus. Rezultatul a fost pozitiv, dar pacientul nu a rămas în spital. Mai grav, spun medicii, acesta prezenta tuse și oboseală, dar cu toate acestea a preferat să nu rămână în spital, profitând de faptul că internarea nu se pot face decât cu acordul său.

Pe fondul unei obezități de gradul 3, starea bărbatului s-a agravat brusc, iar miercuri dimineață, în jurul orei 1,00, a sunat la 112, pentru a cere ajutor medical. La fața locului a fost trimis de urgență un echipaj SMURD, însă la sosirea cadrelor medicale pacientul era deja în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, acesta nu a mai putut fi salvat.

"În cursul nopții trecute, un echipaj SMURD a fost direcționat către o solicitare venită de la un bărbat de 45 de ani, care pe data de 12 iulie s-a prezentat în UPU, i s-a recoltat test COVID, care a ieșit pozitiv. În cursul nopții, a sunat la 112, părea într-o insuficiență respiratorie severă. Până a ajuns echipajul de terapie intensivă, pacientul intrase în stop, s-au încercat manevre de resuscitare, rămase fără rezultat. Bărbatul era la domiciliu, la cerere, după ce s-a prezentat în UPU pe 12 iulie cu tuse seacă, oboseală, era afebril, simptome apărute în ultimele 10 zile. Pacientul a  refuzat internarea", a precizat medicul Angel Trifan, șeful UPU-SMURD Galați.

Decesul bărbatului atrage atenția asupra faptului că refuzul internării poate fi fatal pacienților infectați cu coronavirus, mai ales dacă au și afecțiuni medicale, știute sau neștiute. "Nu cred că mai este momentul de glume, nu mai este momentul de a pune la îndoială în vreun fel existența acetui virus. Facem tot ce ține de noi, ca autorități, să controlăm situația, dar fără un comportament responsabil din partea tuturor nu vom putea depăşi pericolul. Iar comportamentul responsabil trebuie să fie din partea cetățenilor. Fac un apel la toți acești oameni care nu înțeleg că virusul este printre noi să dea dovadă de un comportament responsabil, dacă nu pentru ei, pentru societate", a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Lipsa responsabilității se vede și în numărul mare de infectări din județul nostru. Conform datelor oficiale, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate alte 53 de cazuri de infectare cu coronavirus, numărul total al îmbolnăvirilor fiind de 1.365. Printre cei confirmați sunt și zece cadre medicale de la Spitalul Județean, acolo unde numărul îmbolnăvirilor în rândul peronalului a ajuns la 95. "De la începutul evoluției virusului SARS COV-2, în județul Galați au fost înregistrate 185 de cadre medicale pozitive. În prezent, la Spitalul Județean sunt 95 de cadre infectate", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică.

În aceste condiții, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. "În urma vizitei efectuate de către responsabilii din Ministerul Sănătății la Galați, împreună cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am hotărât ca tot personalul medical din Spitalul Județean să fie testat, într-o perioadă de maximum șapte zile. Direcția de Sănătate Publică a elaborat programul de testare, urmează ca, în perioada următoare, Consiliul Județean să identifice și să aloce banii pentru testarea întregului personal medical din spital", a adăugat Avrămescu.

Situația din județul nostru este destul de gravă, având până acum 1.365 de persoane infectate, 107 dintre acestea pierzându-și viața. Alte 871, cu 21 mai mult față de raportarea de marți, au fost declarate vindecate și au fost externate din spitale. Până acum, la nivelul județului Galați, au fost efectuate 12.006 teste, 289 dintre ele fiind făcute în ultimele 24 de ore.

Citit 8383 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.