Zeci de amenzi pentru muncă la negru

Zeci de amenzi pentru muncă la negru
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul de muncă suspendat reprezintă muncă nedeclarată și se sancționează cu amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată în această situație. În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați derulează, începând cu data de 15 iunie, o campanie privind verificarea modului în care angajatorii gălățeni respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.

Conform datelor furnizate de ITM, s-au făcut până acum 189 de controale, dintre care 32 sâmbăta şi 36 pe timpul nopţii, și au fost identificate 296 de neconformităţi, fiind dispuse tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Ca urmare a contravenţiilor constatate, inspectorii de muncă gălățeni au aplicat 64 sancţiuni, din care 22 de amenzi în valoare de 370.000 lei, precum şi 42 de avertismente. 11 amenzi, în valoare totală de 340.000 de lei, au fost aplicate angajatorilor care foloseau muncă nedeclarată (în valoare de 340.000 lei), iar alte 11 amenzi, totalizând 30.000 de lei, au fost aplicate pentru alte contravenţii. Au fost identificate 24 de persoane care prestau muncă nedeclarată, patru dintre acestea, în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat.

De asemenea, începând cu 15 martie și până pe 14 august, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 554 de controale. S-au dispus 845 de măsuri, inspectorii de muncă aplicând 177 de sancţiuni contravenţionale, din care 128 de avertismente şi 49 de amenzi, în valoare de 840.000 lei. Au fost identificate 41 persoane care prestau muncă nedeclarată, 7 dintre acestea prestau activitate în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat.

Inspectorii de muncă gălățeni au controlat și modul de respectare de către angajatori, pe perioada stării de alertă, a măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus. 

Astfel, între 20 mai și 14 august, au fost verificaţi 535 de angajatori, la care îşi desfăşurau activitatea 12.133 de lucrători. Au fost constatate 207 neconformităţi, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru intrarea în legalitate. 109 angajatori au fost sancţionaţi cu 187 de avertismente şi 7 amenzi în cuantum de 7.000 de lei, în principal pentru consumul băuturilor alcoolice în spaţii închise şi pentru lipsa triajului epidemiologic a lucrătorilor si persoanelor care au acces în spaţii închise. De asemenea, la trei angajatori s-a dispus sistarea activităţii la punctul de lucru verificat. Conform ITM Galați, alte neconformități frecvent constatate au constat în neasigurarea tuturor măsurilor de siguranţă împotriva SARS COV 2, neelaborarea de către angajatori a instrucțiunilor cu privire la acţiunile şi măsurile ce trebuie respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus, precum și lipsa unui plan de prevenire si protecţie, actualizat cu riscul de contaminare cu SARS COV 2.

Citit 3499 ori Ultima modificare Miercuri, 26 August 2020 22:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.