Operaţie complexă realizată în premieră la Galați. Cardiologie intervenţională la Spitalul Județean
Foto: Remus Basalic

Operaţie complexă realizată în premieră la Galați. Cardiologie intervenţională la Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Ziua de miercuri, 9 septembrie, a marcat realizarea primei proceduri de cardiologie intervențională efectuate la Galați. Beneficiar a fost un pacient de 49 de ani, care suferea de complicații cardiace severe. Operația complexă a fost realizată de un tânăr medic gălățean, dr. Mihai Marinescu, sub supravegherea șefului Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, dr. Lucian Câlmâc.

Realizată în premieră pentru județul nostru, operaţia de chirurgie intervențională efectuată la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Andrei” Galați a constat într-o coronarografie, urmată de o montare de stent. Totul a fost posibil datorită faptului că cel mai mare spital din județ a fost dotat, în urmă cu aproape cinci ani, cu un angiograf performant.

"Intervenția de azi este un început bun pentru cardiologia intervențională gălățeană. Este vorba despre o intervenție de montare de stent realizată în cazul unui pacient încă tânăr, aflat la a patra astfel de procedură, primele trei fiind realizate în alte centre universitare din țară. Reușita de astăzi, în ciuda complexității intervenției, ne dă speranța că astfel de proceduri vor deveni o rutină la Galați", a precizat dr. Mihai Marinescu, specialistul care a realizat montarea de stent.

Beneficii multiple pentru pacient

Înființarea unui centru de cardiologie intervențională la Galați este o veste bună pentru numeroși pacienți cardiaci. Până în prezent, toți bolnavii care aveau nevoie de stent erau nevoiți să meargă la București, la Iași sau în alt centru universitar. De acum, odată ce secția de cardiologie intervențională de la Galați va crește, tot mai mulți pacienți vor putea face astfel de proceduri medicale la Spitalul Judeţean. Și mai important, prezența unui astfel de centru medical la Galați va permite intervenții mult mai rapide în cazul urgențelor medicale, cum sunt cele cauzate de infarctul de miocard.

În noiembrie 2015, la Spitalul Județean Galați devenea funcțional un angiograf, un sistem complex în valoarea de două milioane de euro. Dispozitivul a fost achiziționat din fonduri europene, printr-un proiect al Academiei de Științe Medicale din România, în colaborare cu Facultatea de Medicină din Galați. În total, zece astfel de aparate au ajuns în diferite spitale din țară.

"Angiograful este acum proprietatea Spitalului Județean din Galați. Este o veste foarte bună pentru gălățeni și nu numai, deoarece oamenii nu vor mai muri de acum prin salvări sau prin elicoptere. Un infarct poate apărea oricând, iar faptul că montarea de stent va putea fi efectuată la Galați va salva multe vieți", a spus dr. Aurel Nechita, decanul Facultății de Medicină și Farmacie Galați.

O echipă promițătoare de medici

Alături de dr. Mihai Marinescu, medic primar în specialitatea cardiologie intervențională, în secția de Cardiologie intervențională de la Galați vor mai opera alți doi medici, aflați acum la cursuri de specializare la București și Târgu Mureș. "Vrem să mai angajăm alți trei medici, motiv pentru care vom scoate posturile la concurs. Sperăm că vor fi specialiști interesați", a declarat, pentru ”Viața liberă”, Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați.

Șeful secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean, dr. Teodor Chiscăneanu, care, de asemenea, a făcut parte din echipa care a operat miercuri, a vorbit și despre modul în care secția de cardiologie intervențională se va dezvolta, pe parcursul următoarelor luni. ”Beneficiem la Galați, în domeniul cardiologiei intervenționale, de o echipă de medici tineri, foarte bine pregătiți și foarte talentați. De anul viitor, în secția de cardiologie intervențională vor putea fi montate și stimulatoare cardiace, o altă veste bună pentru mulți gălățeni”, a apreciat dr. Chiscăneanu.

Un pas mic spre normalitate

Prezent la Galați, dr. Lucian Câlmâc a ținut să precizeze importanța locală și regională a unui astfel de centru pentru Galați. ”Va permite efectuarea procedurilor de cardiologie intervențională în timp util, ceea ce este foarte important pentru pacient. De asemenea, pacientul nu va mai trebui transportat către alt centru medical, ceea ce iarăși este un câștig. Ar trebui ca un astfel de centru de cardiologie intervențională să existe în fiecare spital județean din țară. În România, în comparație cu media europeană, numărul procedurilor de cardiologie intervențională este încă redus, în condițiile în care avem o incidență a bolilor cardiovasculare mai mare decât media europeană. Pe viitor, în măsura în care voi mai fi solicitat, voi fi încântat să asist, la Galați, la astfel de proceduri”, a spus, pentru ”Viața liberă”, dr. Lucian Câlmâc.

Foto 3: Dr. Mihai Marinescu

Foto 4: Dr. Lucian Câlmâc

Citit 9678 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.