Piaţa din Micro 39 se sufocă în aer liber

Piaţa din Micro 39 se sufocă în aer liber
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Măsura restricţionării activităţii în pieţe prin închiderea halelor a dus la soluţii care nu sunt nici în favoarea comercianţilor, nici a cetăţenilor. Mai ales în pieţele unde nu s-a mai făcut nimic în ultimii ani, scoaterea în aer liber a negustorilor din hale provoacă înghesuială, nemulţimiri şi un aspect general de lipsă de civilizaţie.

Piaţa din Micro 39 este de mulți ani o zonă foarte controversată. Nod comercial pentru mai multe cartiere din partea de nord-vest a oraşului şi căutată de mulţi gălăţeni pentru preţurile mai mici decât în alte părţi, piaţa nu a prea ţinut pasul cu vremurile şi modernizarea. Vânzarea "la bordură" sau pe tarabe improvizate se împleteşte cu prezenţa câinilor maidanezi, a mizeriei şi a trotuarelor pline de gropi. Bonus, închiderea halelor, ca măsură pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, a dus la şi mai multă aglomeraţie şi haos.

Măsuri noi, probleme vechi

De la primele ore ale dimineții, oamenii se strecoară printre comercianții ce-și vând marfa pe aleea pietonală, pentru a-şi face cumpărăturile, printre gropi, bucăți de beton ce se vor a fi borduri, gunoi, câini maidanezi si oameni ai străzii. În aceasta piață extrem de aglomerată eşti întâmpinat cu "Un leu, vă rog" de un om al străzii care pare familiarizat cu locul. Ba mai mult, unii confraţi ai cerşetorului cunoscut în tot oraşul, şi care populează zona aglomerată, și-au creat adăposturi în spatele pieței, pentru a nu se deplasa prea mult către "serviciu". Un "serviciu" într-un perimetru tot mai limitat, pentru că piaţa nu mai e aşa mare, nici pentru ei, nici pentru ceilalţi, respectiv comercianţi şi clienţi. De când tarabagiii din hale au fost scoşi la căsuţele în aer liber, spaţiul s-a redus drastic, făcând ca deplasarea trecătorilor să fie anevoioasă, riscul de infectare generat de apropierea forţată, tot mai mare, iar accesul maşinilor cu marfă, de-a dreptul imposibil.

Din groapă-n groapă

Paradisul gropilor - așa am putea denumi această piață, zeci de bătrâni, unii în baston, alții în cadru, sunt puși în pericol zi de zi de gropile imense şi de capacele de canalizăre nesigure, pe care încearcă să le ocolească pentru a nu se răni. Problema este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se apropie iarna, iar zăpada îi va împiedica pe oameni să observe pericolele de sub stratul de omăt. Situaţia este veche şi pentru ea nu s-au găsit, deocamdată, nici măcar soluţii provizorii. Poate, odată cu reabilitarea bulevardelor din zonă, cineva îşi va apleca privirea şi asupra pieţei din care mii de gălăţeni cu drept de vot îşi cumpără mâncarea de zi cu zi.

Containere, câini şi…mâncare!

Câinii străzii ies de la primele ore ale zilei printre tarabe, gudurându-se printre produsele ce așteaptă a fi cumpărate. Motivul pentru care maidanezii sunt prezenți peste tot este chiar protecția pe care localnicii le-o oferă, având grijă să-i hrănească, de multe ori să le facă şi adăposturi improvizate, care să-i ascundă la apariția hingherilor.

Containerele de gunoi, urât mirositoare, sunt așezate nu departe de tarabe. Situaţia aberantă face parte din peisajul pieţei de atât de mult timp, încât a ajuns să fie ignorată atât de consumatori, cât şi de vânzătorii care își laudă marfa în gura mare: "Pătrunjel, pătrunjel avem!", "Doi la leu!". E drept, este o piaţă mai ieftină ca prin alte părţi. Dar şi mai săracă la capitolul atenţie din partea edililor, care le oferă cetăţenilor din cartierul fără mari pretenţii condiţii... pe măsura buzunarului.

Citit 15489 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.