Ruinele Mehid, o rană hidoasă pe faţa orașului. Un centenar ce nu va mai fi marcat
Foto: Marian Calestru

Ruinele Mehid, o rană hidoasă pe faţa orașului. Un centenar ce nu va mai fi marcat
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

În curând, am fi putut marca centenarul fostei Întreprinderi Mecanice pentru Echipamente Hidraulice, în prezent Mehid, dar, între timp, aceasta a ajuns în categoria fantomelor industriei gălățene.

Scurt istoric economico-financiar

Activitatea fabricii a început în anul 1921, prin organizarea unui grup de ateliere ce au funcționat până în 1940, atunci când au fost trecute în subordinea Flotei a III-a Aviație, sub titulatura "Fabrica de Reparat Avioane ASAM" Galați. După instaurarea comunismului, în perioada 1945-1948, atelierele au trecut la un alt domeniu - reparații tractoare agricole, inclusiv fabricarea pieselor de schimb pentru acestea. În 1977, grupul de ateliere și-a schimbat din nou denumirea, în "Întreprinderea Mecanică pentru Echipamente Hidraulice" (IMEH), completându-și activitatea cu fabricarea primelor tipuri de cilindri hidraulici. A fost perioada în care mii de gălățeni își câștigau aici traiul de zi cu zi, într-o uzină considerată o bijuterie a orașului, singura din țară care realiza celebrele hidrosfere (castele de apă).

În 1991, IMEH s-a transformat în societatea pe acțiuni Mehid SA, iar nouă ani mai târziu a fost preluată de compania Metal SA Galați, controlată de cunoscutul miliardar gălățean Corneliu Mangalea. Atunci, compania avea 578 de salariați și o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei. Într-un deceniu, a "scăpat" de peste 500 dintre angajaţi și şi-a înjumătățit cifra de afaceri, date fiind unele decizii financiare neinspirate. În aprilie 2006 (când Metal Grup Industrie deținea aproape 93 la sută din acțiunile Mehid), s-a decis, prin hotărâre AGA, contractarea unor împrumuturi bancare în valoare de patru milioane de euro, pentru capital de lucru și retehnologizare, în acest scop fiind gajat întregul patrimoniu al firmei. După falimentul principalului client, Tractorul Brașov, un an mai târziu, soarta Mehid a fost, practic, pecetluită și a urmat, în mod firesc, intrarea în insolvență.

Tot atunci, neplata contribuțiilor sociale la echipa de volei feminin CSU Metal (multiplă campioană a României) a adus Fiscul pe capul Mehid, în solidar cu gruparea sportivă deținută de omul de afaceri. Încercările statului de a valorifica cele 3,5 hectare de teren, plus construcții din bulevardul George Coșbuc nr. 256, au fost sortite eșecului, din cauza ipotecilor bancare, dar și din cauza tergiversărilor din justiție cu privire la suspendarea executării silite. În fapt, așa cum am mai arătat în cotidianul nostru, fiscul local a trimis 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente, plus două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile.

Datoriile Mehid la bugetul general consolidat sunt în prezent cifrate la circa 2,33 milioane de lei, iar pagina ANAF, la care ne-au trimis reprezentanții fiscului regional, consemnează sec, în dreptul rubricii "Observații", că societatea este în faliment. Prin omisiunea răspunsului primit de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, înțelegem că nu au fost întreprinse acțiuni de atragere a răspunderii solidare a administratorului Mehid SA. În plus, conform datelor contabile din ultimul bilanț depus, cel din 2019, Mehid, al cărei sediu social a fost mutat între timp undeva într-o hală de pe Calea Prutului, nu mai are activitate și nici salariați, dar "posedă" capitaluri proprii negative de peste 15,5 milioane de lei.

O bombă ecologică împotmolită în birocrație

Concomitent, bandele de demolatori "au avut grijă" de patrimoniul din Coșbuc, unde, actualmente, dincolo de hidoșenia vizuală instalată de ani buni, avem de-a face și cu o bombă de mediu, în condițiile în care în subsolul ruinelor există metale grele și hidrocarburi toxice. Demolarea este împotmolită în zona hârtiilor necesare, fenomen relatat de noi pe larg, și cunoaște, în prezent, o nouă etapă de stagnare, pare-se din cauza lichidatorului desemnat. Conform unui răspuns primit de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați, "în urma analizării memoriului de prezentare depus în noiembrie 2019 şi a consultării membrilor CAT APM conform prevederilor Legii nr. 292/2018, în data de 30 decembrie 2019, s-a solicitat titularului SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREȘTI SPRL refacerea Memoriului de prezentare în vederea continuării procedurii de reglementare. Solicitarea refacerii memoriului de prezentare a fost necesară datorită informaţiilor insuficiente prezentate, astfel încât ne aflăm în imposibilitatea de a stabili condiţiile pentru decontaminarea amplasamentului".

Până în prezent, titularul nu a înaintat documentul solicitat si, prin urmare, APM Galați ne-a informat că este în imposibilitatea de a finaliza procedura de reglementare și de a emite actul de reglementare pentru proiectul de desființare imobile, propus a fi realizat în intravilanul municipiului Galaţi, din strada George Coşbuc nr. 256. Practic, APM Galați ne-a mai comunicat că "potrivit atribuțiilor de reglementare și monitorizare a factorilor de mediu, nu poate interveni fizic asupra niciunei proprietăți publice sau private în vederea luării măsurilor de decontaminare a terenului, ci numai prin impunerea de condiții în actul de reglementare emis. Principiul fundamental al legislației de mediu este «poluatorul plătește!». Prin urmare, responsabilitatea remedierii terenului revine exclusiv proprietarului/operatorului, în cazul de față lichidatorului judiciar SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREŞTI SPRL".

Având în vedere toate acestea, am solicitat companiei bucureștene în data de 7 decembrie 2020 un punct de vedere cu privire la modul în care poate fi deblocată și rezolvată situația, dar acesta nu ne-a parvenit până la redactarea articolului.

Citit 19699 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.