Celebrul caricaturist tecucean Octavian Covaci, la 80 de ani

Celebrul caricaturist tecucean Octavian Covaci, la 80 de ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Maestrul Octavian Covaci, celebru reprezentant al caricaturii românești, împlinește 80 de ani. În prezent colonel în retragere, el s-a impus de mult în rândul valorilor incontestabile ale graficii satirice naționale și internaționale contemporane, dar şi ale artei cinematografice, domenii pe care le slujește cu profesionalism, pasiune și devotament de peste 50 de ani. La numeroase manifestări internaţionale ale umorului a dus faima României, fiind onorat de jurii cu importante premii. Caricaturile sale aduc zâmbetul pe buze, destind, amuză, atrag atenţia. Uneori, ele pot chiar să intrige, să provoace un surâs amar, să îndemne la responsabilitate civică şi purificare morală. 

Artistul s-a născut pe 13 februarie 1941, la Tecuci. A absolvit Liceul Militar din Breaza, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Uniunii Cineaştilor din România. A lucrat la U.M. 01708 din Buzău (1962-1969), apoi la Studioul Cinematografic al Armatei, unde a activat până în 1996, când a fost trecut în rezervă. Şi-a continuat activitatea până în 2006, la postul de televiziune Antena 1.

A debutat cu grafică umoristică în 1962, în revista ilustrată "Sport". A colaborat la "Urzica", "Săptămâna", "Haz", "Moftul român", "Steaua", "ProArme" etc. A publicat peste 3.500 de caricaturi în presa românească şi în reviste din 26 de ţări ale lumii. Şi-a organizat patru expoziţii personale. În 1982, a fost declarat cel mai bun caricaturist român, într-un concurs organizat de revista "Urzica". A participat la peste 350 de manifestări umoristice, în ţară şi străinătate, în cadrul cărora a expus aproape 3.000 de lucrări. Multe dintre acestea i-au fost achiziţionate de muzee prestigioase sau de colecţionari. A fost distins cu 50 de premii naţionale şi internaţionale. În cei 27 de ani cât a lucrat ca scenarist, operator de imagine şi regizor, a semnat imaginea la 118 filme documentare de scurt metraj şi la 230 de subiecte (filme needitate) destinate arhivei militare de filme.

La împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani, îi urăm lui Octavian Covaci viață lungă în deplină sănătate, putere de muncă, inspirație și rod încă bogat pe tărâmul nobil al artei. La mulți ani, drag prieten al Galaților!

Citit 2679 ori Ultima modificare Duminică, 14 Februarie 2021 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.